Få rätt bokeh i ditt porträtt
© Shutterstock

Så tar du naturliga porträtt

Porträttbilder blir naturligast när både du och modellen är avslappnade och trygga med situationen. Här tipsar vi om hur du kan ta dina porträttbilder till nästa nivå.

11 juli 2017

Det viktigaste för att åstadkomma ett lyckat porträtt är att modellens uttryck på bilden blir som både du och modellen hade tänkt det. För att åstadkomma rätt uttryck är det viktigt att du som fotograf kan vägleda modellen, för det är du bakom kameran som ser hur resultatet blir.

Det är också viktigt att modellen känner sig bekväm med situationen, annars är det svårt att locka fram ett naturligt leende.

Säg aldrig åt modellen att le. Det syns med det samma och ser aldrig naturligt ut. Det är bättre att skapa trygghet med en lätt beröring på axeln och genom att låta modellens intressen vara en utgångspunkt för ett trevligt samtal.

En snygg bokeh

För att få personen i bilden att framträda ordentligt mot bakgrunden är det viktigt att bakgrunden blir tillräckligt oskarp så att du får en snygg bokeh. Bokehn förstärks när du använder en stor bländaröppning. Du kan även använda en längre brännvidd, t.ex. 200 mm för att få en mer uttalad bokeh.

Rätt ljus

Om du fotograferar i motljus är det bra om du använder spotmätning där kameran bara mäter ljuset på en liten del av motivet. Mät efter modellens hud, så är chansen stor att du får en korrekt exponerad bild.

Läs mer om porträttfotografering i Bonnier Digital FOTO nummer 12, där du också kan se hur objektivets brännvidd ndrar modellens ansikte, och hur du kan lura dig till en fin bokeh. 

Börja prenumerera och läs genast hela tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av