Fotografera vintern

Fotografera vintern!

Det kan vara frestande att stanna inne när allt är kallt och vitt därute, men det vore ett misstag. Ge dig istället ut i naturen och fotografera.

28 november 2017

Vintern är en utmaning för både dig och kameran. Du fryser om fingrarna, och om det snöar kan det vara besvärligt för kamerans automatik.

Den automatiska vitbalansen får t.ex. ofta problem i ett snötäckt landskap, eftersom den luras av de stora vita ytorna.

Se därför till att ställa in den manuellt, så att du inte får problem. Här är molnigt eller dagsljus ofta bra inställningar – beroende på vädret.

Ljusmätaren kan lätt luras av snön, så det kan vara bra att överexponera en aning. Annars ser snön ofta grå och smutsig ut.

Just nu kan du köpa Photoshopskolan samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.

Var rädd om utrustningen

  • Håll aldrig kameran under en jacka eller liknande. Det ökar risken för fuktskador och imma på objektivet.
  • Använd en kameraväska. Kall luft är inte hela världen, men ingen kamera mår bra av snö, slask och regn.
  • Ta med lufttäta plastpåsar. De största problemen med fukt uppstår på grund av kondens när du kommer in i värmen med en kall kamera. Innan du går in plockar du ut minneskortet ur kameran och lägger in kameran och objektiven i påsarna. Då hamnar kondensen utanpå påsarna när utrustningen värms upp.

Du hittar massor av fler tips och knep att tänka på när du fotograferar vintern i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 2/2017.

Om du börjar prenumerera nu kan du genast läsa de senaste fem numren av tidningen via appen Wype på din mobil eller surfplatta.

Så ökar du batteriets livslängd

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av