Ge batteriet längre livslängd

Så ökar du batteriets livslängd

Läs våra bästa tips för att förlänga ditt kamerabatteris livslängd.

22 mars 2016

1. Byt kamerabatteri i tid

Undvik att låta batteriet ladda ur helt, för det förkortar livslängden. Det är inte heller någon bra idé att ladda upp batteriet helt. Håll det uppladdat mellan 30 och 80 procent.

2. Ta ut batteriet

Ta alltid ut batteriet ur kameran om du inte ska använda den under en längre period. Men glöm inte att se till att det är uppladdar och redo om du får användning för det.

3. Undvik att batteriet överhettas

Ett batteri föråldras mer än fyra gånger så snabbt om dess temperatur når upp till 50 grader eller mer. Så se till att undvika för hög värme.

4. Se upp med temperaturskillnader

Om ditt batteri har varit utsatt för kraftig kyla är det bäst att vänta i cirka en timme efter att du kommit in i värmen innan du placerar det i laddaren.

5. Lägg kamerabatteriet i fickan

Har du med dig extra batterier ute i kylan, ska du lägga dem i din byxficka, eftersom kroppsvärmen håller dem varma. Stark kyla påverkar hållbarheten.

6. Håll kontakterna rena

Håll ett öga på batteriets kontakter och se till att de är rena. På så sätt säkerställer du den mest effektiva uppladdningen av batteriet.

7. Undvik att stänga av och sätta på

Stäng alltid av din kamera när du ska ta ut batteriet. Men det tar på batteriets krafter om du hela tiden stänger av och sätter på kameran.

8. Låt batteriet svalna

Om batteriet har blivit mycket varmt, medan det sitter i kameran, till exempel under videofilmning, så vänta tills batteriet har svalnat innan du laddar upp det.

EXTRA STRÖM NÄR DU ÄR UTE

De flesta kameror använder ett batteri som laddas upp i en speciell laddare. Det är en fördel om man har ett extra batteri, så att man kan fortsätta ta bilder medan det urladdade batteriet är på laddning. Andra modeller laddas upp direkt via usb, och då ligger man illa till när batteriet har laddats ur. En lösning på det problemet är att ta med en helt uppladdad batteribank, som man kopplar till kameran via usb-kontakten.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av