Ge batteriet längre livslängd

Så ökar du batteriets livslängd

Läs våra bästa tips för att förlänga ditt kamerabatteris livslängd, så att det inte tar slut när du är ute och fotograferar.

25 april 2019 av Jeppe Vestergaard

1. Byt kamerabatteri i tid

Om du inte vill förkorta batteriernas livslängd bör du undvika att låta det ladda ut helt och hållet. Du bör med andra ord byta batteri när det återstår omkring 20 procent av batterikraften.

Det är också bäst att undvika att ladda upp batteriet helt varje gång. Ladda det helst till omkring 80 procent, så håller det längre.

> Läs också: 10 bra tips för att undvika problem med minneskortet

2. Ta ut batteriet

Det är en dålig idé att lämna kvar batteriet i kameran när du är färdig med att fotografera. Ta alltid ut det när du stuvar undan kameran.

Passa samtidigt på att ladda batterierna, så att de är redo för nästa fotorunda.


Kamerabatteri och laddare

Glöm inte att byta batterierna. Sätt gärna upp en särskild laddstation där du förvarar resten av fotoutrustningen. Då minimerar du risken för att råka ge dig ut med urladdade batterier.

© Shutterstock

3. Undvik att batteriet överhettas

Batteriers livslängd påverkas i hög grad av omgivningstemperaturen.

Ett batteri töms mer än fyra gånger så fort om det kommer upp i 50 grader eller mer.

Se därför till att batterierna inte ligger i solen eller på andra platser som kan bli varmare än den optimala temperaturen på 15–30 °C.

> Här kan du läsa om hur du får kameran och den övriga utrustningen att hålla längre. 

4. Se upp med temperaturskillnader

Precis som att värme kan ha en negativ effekt på batterierna är kyla inte heller bra för dem.

En grundregel är att batterierna trivs bäst vid temperaturer på 15–30 °C. Om temperaturen närmar sig 0 °C är det faktiskt bäst att undvika att ladda batterierna.

I värsta fall kan nämligen laddning vid väldigt kalla temperaturer göra så att det alstras ett extra metallager på elektroderna, vilket försämrar batteriets förmåga att ta upp och avge energi.

Om ditt batteri har varit utsatt för kraftig kyla är det bäst att vänta i cirka en timme efter att du kommit in i värmen innan du placerar det i laddaren.

5. Lägg kamerabatteriet i fickan

Det är inte bra att ladda batterierna i kyla, och de laddar också ur snabbt vid låga temperaturer.

Om du har med dig reservbatterier ut i kylan är det bra att lägga dem i byxfickan eller under jackan, nära kroppen för att hålla dem varma.


Fotograf i kyla

Tänk på att hålla både dig själv OCH batterierna varma.

© Shutterstock

6. Använd en powerbank

De flesta kameror kan laddas via en USB-kabel. Därför har du goda möjligheter att få extra ström när du är ute och fotograferar.

Med en så kallad powerbank kan du utan problem ge kameran lite extra energi om de vanliga kamerabatterierna har laddat ur.

Du behöver bara ha med dig en usb-kabel som du sätter i powerbanken och kameran.

En powerbank fungerar emellertid bäst om du inte använder kameran under laddningen, så det ger en perfekt möjlighet att pausa med en kopp kaffe medan den laddar.

Vissa powerbanks kan till och med laddas med solceller.

Just nu kan du få en praktisk 3-i-1-powerbank för kameror tillsammans med Bonnier Digital FOTO. Powerbanken laddas med både solceller och USB och har en stark fotolampa på baksidan.

Den kan både ladda mobilen och kameran och har hela två USB-utgångar, så du kan ladda två saker samtidigt.

Powerbanken har ett värde på 499 kronor, men du kan få den tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här!

Bonnier Digital FOTOs praktiska powerbank kan ladda upp kameran när du är ute och fotograferar. 

7. Håll batterierna rena

Batteriernas funktion hänger på att de kan avge och ta emot energi. Det gör de genom sina strömförande kontakter.

Därför är det bra att försöka hålla kontakterna rena, så att batteriet kan laddas upp och laddas ur så effektivt som möjligt.

> Läs också: Så rengör du kamerautrustningen

8. Undvik av-på

Se alltid till att kameran är avstängd innan det är dags att byta batteri.

Ett annat tips i det sammanhanget är att du kan få batterierna att hålla längre om du inte ständigt sätter på och stänger av kameran när du är ute och fotograferar.

De flesta nya kameror går in i ett viloläge där de drar minimalt med ström när de inte används. Stäng därför inte av kameran i onödan.

Då är kameran också redan igång om det plötsligt skulle uppstå en fantastisk fotomöjlighet.

9. Svalka batteriet

Vi har redan konstaterat att kyla inte är vidare bra för batteriet, men lite svalka kan å andra sidan göra så att batteriet håller längre.

Det händer lätt att batterierna blir varma när man spelar in video med kameran. Dessutom behöver du byta dem ofta eftersom det drar mycket ström att spela in video.

Tänk då på att inte sätta ett alltför varmt batteri i laddaren, utan låt temperaturen först komma ner till omkring 15–30 °C som är batteriets optimala temperatur vid laddning.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av