Jerash Jordanien resedestinationer resefotografi

I den antika hellensk-romerska staden Jerash i Jordanien hittar man bland annat det sagolika Zeus-templet. 

© Shutterstock

5 vackra platser vi drömmer om att fotografera

Det finns vissa platser på jorden som är så extremt vackra att man skulle kunna tro att de har skapats endast för att fotograferas. Vi har sammanställt fem fantastiskt fotogeniska platser som vi drömmer om att besöka och föreviga.

5 december 2018

Vissa platser är så överväldigande att man nästan inte kan begripa det – oavsett om det beror på den storslagna naturen, den enastående arkitekturen eller det myllrande folklivet. 

När vi har tur nog att hamna på en sådan plats tackar vi vår lyckliga stjärna att det finns kameror, så att vi kan föreviga synen och återuppleva den i flera år efteråt. 

Nedan har vi sammanställt fem platser som vi drömmer om att besöka med kameran i högsta hugg – naturligtvis med fulladdade batterier och tomma minneskort. 

1. Chefchaouen, Marocko

Chefchaouen Marocko resedestinationer resefotografi

Kombinera husens elektriskt blå nyanser med en klarröd färg, t.ex. på modellens kläder – så får du en bild som genast fångar betraktarens blick. 

Det finns massor av fotogeniska städer i Marocko, men vi anser att den intressantaste ur en rent fotomässig synvinkel är Chefchaouen som ligger i den nordvästra delen av landet.

Den lilla staden med mindre än 50 000 invånare kallas också för den blå staden eftersom en stor del av staden är målad i strålande blå nyanser som kastar ett magiskt sken över staden.

Oavsett om du gillat porträtt, gatufoto, arkitekturfoto eller landskap kan du ta fina bilder i staden, som förutom att vara färgstark också är hemvist för många katter som kan ge bilden ett finurligt extra element.

> Läs också: Så transporterar du kameran säkert på resan

2. Torres Del Paine, Chile

Torres Del Paine Chile resedestinationer resefotografi

En guanaco på vägen med ett imponerande berglandskap i bakgrunden. Den här typen av bilder är vardagsmat när man befinner sig i nationalparken Torres Del Paine. 

© Shutterstock

I Chile ligger ett av världens mest orörda naturområden, nationalparken Torres Del Paine, med sina imponerande bergtoppar, smaragdgröna sjöar och fascinerande glaciärtungor.

Förutom den makalösa utsikten kan du också fotografera guanacon, som är ett lamaliknande djur, och nanduen, som är en strutsliknande fågel. Båda lever i nationalparken och är relativt lätta att hitta. 

Om du vill fotografera skyggare djur kan du också följa med på pumasafari i den enorma parken. 

> Läs också: Fantastiska platser för djurfotografering

3. Utah, USA

Bryce Canyon Utah USA resedestinationer resefotografi

Stig upp tidigt för att fånga de första gyllene solstrålarna när de letar sig fram till klippformationerna Bryce Canyon i Utah. Kontrasten mellan de kyliga skuggområdena och de varma högdagrarna ger väldigt speciella bilder. 

© Shutterstock

Om man är det minsta intresserad av naturfotografi är den amerikanska delstaten Utah tveklöst värd ett besök. Det finns nämligen inte mindre än fem nationalparker i delstaten.

En av dem är Bryce Canyon, med klippformationer som ser ut som något från en annan planet. De vackraste bilderna får du om du är på plats strax före solnedgången eller soluppgången, när ljuset faller mjukast på klipporna.

> Om du ska ut och fotografera i naturen bör du alltid ha en bra kikare till hands. Just nu kan du få en kikare med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Läs mer om kikaren här. 

4. Galápagos, Ecuador

Knappt 1000 kilometer väster om Ecuador ligger Galápagos-öarna ute i Stilla havet. Där hittar man ett fascinerande djurliv som man knappt kan tro existerar här på jorden.

Jättesköldpaddor, sjölejon, leguaner, pingviner och flamingor är bara några av alla djuren som lever ostört på öarna, och som du kan fånga med kameran.

Galápagos resedestinationer resefotografi

En pelikan och en solnedgång i samma bild – det är inga problem på Galápagos-öarna. 

© Shutterstock

Med Bonnier Expeditions kan du följa med på en tio dagars lång kryssning där du får rika möjligheter att utforska de exotiska öarna och havet som omgärdar dem. 

Med på fartyget är ett team av guider bestående av naturhistoriska experter, dykarinstruktörer och mästerfotografer som ser till så att du får med dig fantastiska bilder hem. 

> Läs mer om resan till Galápagos här. 

5. Petra, Jordanien

Om det finns någon plats där historiens vingslag känns extra tydligt, är det i Jordanien. Tempel, en amfiteater och en enorm skattkammare är framhuggna direkt ur berget – fotomöjligheterna haglar över det torra landet. 

Petra Jordanien resedestinationer resefotografi

Den enorma skattkammaren i klippstaden Petra är uthuggen direkt ur berget. En perfekt fotomöjlighet – särskilt med ett par dåsiga dromedarer i förgrunden. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av