Di behöver den bästa fotoutrustningen när du ska ta dina bästa semesterbilder
© Shutterstock

Den bästa fotoutrustningen för semestern

Semestertider är fototider, men vilken utrustning ska du ha med dig för att kunna ta perfekta semesterbilder? Det beror både på dina behov och på din plånbok.

3 juli 2017

Sommarsemestern är för många lika med nya upplevelser och intryck som man ofta förevigar med kameran. Men vilken kamera skal du egentligen ha med på resan för att fånga de bästa fotominnena. Som så mycket annat beror det på dina behov. 

Liten och praktisk

Sony DSC-RX100 V är liten och väldigt lätt att ha med på semestern

Sony DSC-RX100 V är liten och lätt att ha med på semestern

© Sony

Om du är på jakt efter en liten och lätt kamera med hög kvalitet är Sony DSC-RX100 ett bra tips. Kameran har vunnit flera olika test, nu senast med DSC-RX100 V. Priset är dock därefter, så kameran kostar nästan 10 000 kronor. Däremot går det fortfarande att få tag på föregångaren, RX100 IV, för omkring 8000 kronor. Kameran begränsas emellertid något av kamerans zoom på 24–70 mm, så om du vill ha en längre brännvidd kan Panasonic TZ100 eller TZ90, som ger 10x zoom respektive 30x zoom, vara ett bra val.

Läs recensionen av Sony DSC-RX100 V i Prylguiden

Fart och fläkt

GoPro Hero5 Black är den bästa actionkameran för semestern.

GoPro Hero5 Black för actionbilder på semestern.

© GoPro

Om du föredrar action på resan är GoPro Hero5 Black en klar vinnare i den här kategorin, men den kostar 3827 kronor och utmanaren Kitvision Escape 4KW kostar bara 1190 kronor. Flertalet actionkameror är vattentäta eller säljs med ett vattentätt undervattenshus så att du även kan använda kameran under vattnet.

Läs recensionen av GoPro Hero5 Black i Prylguiden

Koll på motivet

I många storstäder satsar man stort på att lysa upp de monumentala byggnadsverken under nattetid, vilket även gör dem till populära motiv. I många fall krävs det däremot stativ när man ska fotografera dessa för att undvika skakiga bilder. En monopod (enbensstativ) kan i många fall vara ett enkelt sätt att åstadkomma den nödvändiga stabiliteten. Manfrotto MPMXPROA4 för 990 kronor i det här fallet, men hack i häl har det Velbon RUP-L43II som är betydligt billigare. Om du behöver tre ben är Slik PRO 340DX för ungefär 1300 kronor ett riktigt bra köp.

Läs recensionen av Manfrotto MPMXPROA4 i Prylguiden

Prisvärd DSLR

Nikon D5300 är en billig DSLR för resan

Nikon D5300 är en billig DSLR för semestern

© Nikon

Om du vill jobba lite mer med motiven och få fler möjligheter att påverka inställningarna kommer du långt med Nikons storsäljare D5300 som bara kostar 4590 kronor, men som har funktioner i klass med många betydligt dyrare kameror.

Läs recensionen av Nikon D5300 i Prylguiden

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av