Det ska du fotografera i sommar

Det finns många olika sätt att föreviga sommaren – vi har sammanställt 5 tips på vad du kan fotografera under den varma solen. 

© Shutterstock

5 solskenstips när du ska fotografera sommaren

Sommartider betyder fototider. De många soltimmarna betyder att du i princip alltid har gott om ljus, och värmen öppnar upp för skojiga actionbilder. Här tipsar vi om vad du kan hitta på med din kamera.

12 juni 2019 av Sarah Marie Winter

Sommaren är en av de bästa tidpunkterna på året för att experimentera med nya sätt att fotografera.

Här hittar du fem förslag till motiv och tekniker som du kan ta dig an under sommardagarna.

1. Gör strandturen till et projekt

Om du vill kombinera fotografering med att umgås med familjen, är en utflykt till stranden helt rätt. Medan familjen har fullt upp med att äta glass och bygga sandslott kan du dra igång ett litet fotoprojekt som kan summera din semester i uttrycksfulla bilder. 

Det ska du fotografera i sommar

Strand behöver inte nödvändigtvis betyda sol och baddräkter. Här har fotografen utnyttjat det småmulna vädret för att skapa en stämningsfylld bild.

© Gary Rayner

Sand och vatten skapar nämligen variation, och på stranden kan du fotografera allt från makrobilder av musselskal till vackra bilder av kustlinjen och kul porträtt med solglasögon och glasstrutar.

Kom ihåg att packa ner två saker till din dag vid stranden: solskyddskräm och några väl tilltagna minneskort till alla dina sommarbilder.

Läs också: Sju roliga fotodagar på semestern

2. Lek med skuggor

Direkt solljus kan vara hårt och skoningslöst, men det för också med sig vissa fördelar. Solens skarpa strålar kastar nämligen tydliga, skarpa och mörka skuggor som du kan använda på ett otal sätt i dina bilder.

Om du gillar ränder kan du använda persienner för att kasta intressanta skuggiga streck över ditt motiv. Annars kan du åstadkomma unika effekter med hjälp av de ojämna skuggorna från ett träds lövverk. Båda delarna är effektiva om du vill ge dina sommarbilder en viss udd.

Att använda skuggor är också ett populärt grepp bland gatufotografer. De hittar gärna en vägg i direkt solljus och använde den som en intressant bakgrund när förbipasserande människor kastar skuggor på väggen. 

Det ska du fotografera i sommar

Genom att beskära så att det bara är skuggorna på väggen som återstår, har fotografen skapat en intressant bild av ett annars vanligt motiv.

© Shutterstock

Leta efter snygga skuggor, och observera hur ljuset och skuggorna samverkar när du är ute med kameran i sommaren.

När du bildbehandlar kan du se efter om du kan ge bilden ett nytt uttryck genom att rotera den. Man kan få ett intressant resultat genom att t.ex. spegelvända en bild, så att skuggan blir det centrala elementet i bilden snarare än bildens egentliga motiv.

Tänk på att använda spotmätning när du fotograferar i starkt ljus, i och med att kontrasterna är en så stor del av bilden. Annars riskerar du att få överexponerade bilder som är svåra att rädda.

Läs också: Ta intressanta gatubilder utan att ta kontakt med folk

3. Ta fina porträtt med blixt i dagsljus

De långa sommardagarna bjuder på många timmars starkt dagsljus, men det betyder inte att du ska lägga undan din blixt under hela sommaren. Du kan använda den även på molnfria sommardagar för att ge mer liv i dina bilder.

Det kan verka underligt att lägga till mer ljus när solen skiner för fullt, men du kan med fördel använda blixten när du t.ex. fotograferar porträtt med hög kontrast mellan ditt motiv och den klarblå sommarhimlen.

Det ska du fotografera i sommar

Tekniken med att belysa ett motiv med blixt i dagsljus är väldigt populär bland porträtt- och bröllopsfotografer, och den är inte svår om du har en extern blixt. 

© Brett Harkness

Ovan ser man tydligt hur blixten skapar dramatik i bilden som är tagen ur grodperspektiv med ett vidvinkelobjektiv. Vegetationen i förgrunden används för att få ut mesta möjliga av det speciella perspektivet.

För att åstadkomma en mörk bakgrund som här, behöver du använda funktionen High-Speed Sync som möjliggör användning av kortare slutartider.

Läs också: Så använder du High-Speed Sync på din blixt

4. Skapa action i plaskbassängen

Även riktigt kameraskygga barn brukar inte tacka nej till att bli fotograferade om det finns möjligheter att plaska med vatten. En färgglad plastbassäng kan göra bilden extra intressant, och du kan också använda en extern blixt för att få vattendropparna i luften att glittra. 

Det ska du fotografera i sommar

Ett barn i en plaskbassäng är ett perfekt sommarmotiv – och med enkla medel kan du skapa en rolig och fartfylld bild.

© Shutterstock

Du kan också använda vattnet aktivt om du placerar bassängen så att du kan fotografera i motljus så att vattnet blir bakbelyst i luften. Sedan kan du använda en reflektor eller en blixt för att lätta upp skuggorna i barnets ansikte.

Läs också: Så tar du bra bilder av barn och barnbarn

5. Kom nära djuren

Skalbaggar, fjärilar och trollsländor är bara några av alla insekter som är aktiva under sommaren. De är allra lättast att fotografera under de tidiga morgontimmarna när ljuset är mjukt och gyllene, och insekterna ännu inte har fått upp ångan.

Det låga morgonljuset ger också goda möjligheter att experimentera med silhuetter. Du fotograferar lämpligast de små djuren med ett makroobjektiv med lång brännvidd. Då kan du hålla ett visst avstånd till djuren, så att du inte råkar skrämma bort dem.

Det ska du fotografera i sommar

Många insekter är aktiva på sommaren och bl.a. trollsländor kan ofta fotograferas mitt på dagen medan de vilar sig på ett vasstrå vid en damm.

Med exempelvis 60 mm makro behöver du vara så nära om bara några centimeter från insekten om den ska visas i full storlek på din bild. En längre brännvidd på t.ex. 100 mm medför att du kan hålla ett betydligt större avstånd till djuret, vilket minskar risken för att det ska flyga iväg.

Du kan också fotografera nyckelpigor. De är talrika, de har starka färger och de är inte så svåra att flytta, vilket gör att du kan välja en plats med bättre ljus och en snyggare bakgrund.

Om det inte är helt vindstilla kan du ta med en liten reflektor eller något annat föremål som du kan använda för att ge lä åt motivet, så att vinden inte ruskar runt med det.

Läs också: 3 tips för att fotografera trollsländor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av