Sommarbilder i starkt solljus

Ta med kameran ut i solen

Sommartider betyder fototider. Om du packar med blixt och gråfilter i väskan kan den här sommaren bli en lärorik upplevelse.

1 juni 2018

Det kan verka knäppt att lägga till mer ljus när solen står som högst. Men du kan med fördel använda blixt för att få mer liv i bilden.

I en motljusbild kan du få motivet att synas ordentligt där det annars skulle bli en silhuett, och i starkt solsken kan du använda blixten för att lätta upp fula skuggor.

Den enkla lösningen i starkt solsken är att flytta in motivet i skuggan om det går. Men om det inte är möjligt är blixten en räddningsplanka.

Framhäv motivet i solnedgången

Blixten kan även ge dramatiska effekter vid solnedgång eller om en storm med mörka moln tornar upp sig.

Ställ in kameran på manuell så att bakgrunden blir precis som du vill ha den, och använd sedan blixten för att belysa motivet.

Glöm inte att den inbyggda blixten inte kan synkronisera med slutartider som är kortare än cirka 1/200 sekund. Alternativt kan du använda hi-speed sync.

Använd blixten för att belysa motivet

Begränsa ljuset med filter

Om du vill ha mer liv i exempelvis havet eller himlen kan det vara en god idé att använda ett gråfilter.

Med hjälp av ett sådant kan du använda längre slutartider som låter bilden ”rulla på” utan att den blir överexponerad.

De vanligast förekommande filtren har två, tre, fyra, sex eller tio steg, och ju fler steg de har desto mer ljus blockerar de. Det innebär att du kan fotografera med slutartider på över en sekund under en strålande sommardag utan att bilden blir överexponerad.

I artikeln som du kan ladda ner på sidan får du 10 enkla tips och idéer på hur du kan ta bättre sommarbilder än vad du tidigare har gjort.

> Läs också: När solen leker i bilden

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av