Gatufotografi vid grafittimålad vägg

En sätt att ta fina gatufoton utan att behöva ta kontakt med folk är att först hitta en intressant bakgrund – och sedan vänta på förbipasserande.

© Shutterstock

Ta intressanta gatubilder utan att ta kontakt med folk

Det kan vara ångestframkallande att behöva ta kontakt med folk som man gärna vill fotografera på gatan. Som tur är kan man absolut ta intressanta gatufoton utan att prata med någon.

17 oktober 2018

Med gatufotografi eller streetfotografi, som det även kallas, kan man berätta spännande historier om både stadsliv och människor. 

Ofta krävs det dock att man behöver ta mod till sig först, eftersom man i många fall behöver fråga om lov innan man fotograferar främmande människor. 

Om du inte är så förtjust i den här delen av gatufotografi, kan det vara bra att börja med att fotografera människor på håll. 

Det är nämligen lagligt att fotografera människor i det offentliga rummet om bilderna inte är av särskilt privat eller kränkande natur, och om de kan räknas in i kategorin ”situationsbilder”. 

Här hittar du våra bästa tips på hur du kan ta intressanta gatufoton av människor utan att du först behöver konfrontera dem.

Hitta bakgrunden innan du hittar personerna

I vanliga fall är bilder av människor på håll inte vidare intressanta. Knepet är därför att hitta en snygg bakgrund, t.ex. en graffitimålad vägg till ditt gatufoto. 

När du har hittat en lämplig plats är det bara att vänta tills någon kommer förbi. Om du fotar loss redan innan folk börjar gå in i bilder kommer de flesta att utgå ifrån att du fotograferar väggen. 

Välj en plats som får direkt sol så att det bildas skuggor bakom de förbipasserande. Därmed skapar du en illusion av att de är en del av bakgrunden.

Gatufoto

När du har hittat en intressant bakgrund är det bara att vänta tills det kommer förbi någon intressant person. De flesta utgår då ifrån att du fotograferar den fina väggen och kommer därför att bete sig naturligt när de går förbi. 

Läs också: 5 tips för gatufotografering

Lägg krutet på kompositionen

Ställ dig framför väggen med kameran i ögonhöjd, så att du fotograferar rakt mot de förbipasserande, medan du ser till att få med så lite asfalt och himmel i bilden som möjligt.

Om en tredjedel av bilden består av en blå himmel kommer man som betraktare att fokusera mer på den, och då går den fina effekten av den målade väggen förlorad.

Om målningen t.ex. föreställer ett sagomotiv eller en scen från en film kan man som betraktare få en känsla av att de förbipasserande är rollfigurer i berättelsen.

När du komponerar bilden så att omgivningarna i princip inte kommer med, förstärker du den känslan. 

Gatufoto

Genom att fotografera den förbipasserande – i det här fallet en äldre man – kan du skapa en illusion av att han är en del av berättelsen om fiskarna på väggen bakom. Kompositionen är enkel, men effektiv. 


Här kan du läsa om allt du behöver veta om komposition

Ställ in kameran så att den följer personerna

Välj följefokus när din bild innehåller människor i rörelse. Det heter oftast AF-C eller AI Servo. AI står för artificiell intelligens och det betyder att kameran automatiskt behåller fokus på ett objekt som du redan har ställt in skärpan på – t.ex. en förbipasserande.

Ställ också in kameran på serietagning, så kan du fota loss medan personerna går förbi. Då ökar chanserna för att du ska ta en skarp bild där personerna befinner sig på rätt plats i förhållande till bakgrunden.

Använd bländare F8.0 för att få fokus på både människorna och väggen.

Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Bli bättre på gatufotografi med Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 17/2018 får du massor av tips på hur du kan ta bländande gatufoton – oavsett om du trivs bäst med att fotografera folktomma platser eller om du vill lära dig att ta fängslande porträtt av främmande människor.

Just nu kan du få en snygg fiberjacka samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor exklusive porto och expedition. Bara jackan har ett värde på 650 kronor. Se erbjudandet här.

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

Det finns också många andra fördelar med att prenumerera. Bland annat får du videor om fototeknik och bildbehandling, testbilder, förinställningar, funktionsmakron och en massa annat i Fördelszonen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av