Streetphoto

Här får du våra bästa tips på hur du kan ta intressanta gatufoton.

© Shutterstock

Bli ett ess på gatufotografering

Kom igång med den spännande fotogenren streetfoto. Här hittar du våra bästa tips på hur du kan ta intressanta gatubilder, och hur du undviker fallgroparna.

11 september 2019 av Jeppe Vestergaard

Gatufoto, eller "street" som genren kallas internationellt, är till sin natur slumpmässiga ögonblicksbilder, där det helt enkelt handlar om att följa sitt hjärta och ta bilder av motiv, som på något sätt berättar en historia. 

Här är våra bästa tips för gatufotografering, plus ett par regler du bör känna till:

1. Ställ in kameran därhemma
2. Välj rätt utrustning för gatufoto
3. Använd kontinuerlig autofokus vid gatufoto
4. Skjut från höften när du tar dina gatufoton
5. Offentliggör bara lagliga bilder
6. Gör gatufotograferingen till en upplevelse
7. Använd zonfokus vid gatufotografi
8. Tänk på att följa reglerna

1. Ställ in kameran därhemma

Gatufotografens kamera måste alltid vara redo och inställd på rätt ljus. Därmed kan du optimera kameran redan innan du går hemifrån.

Din slutartid ska gärna vara minst 1/125 för att ta skarpa bilder av människor i rörelse, därför kan slutartidsprioritet (Tv/S) vara ett bra program att arbeta med när du tar gatufoton. Sedan kan du också ställa in kameran till det högsta ISO-värdet som du vill använda.

> Läs också: Så använder du slutartidsprioritet.

2. Välj rätt utrustning för gatufoto

Principiellt är fotoutrustningen inte så viktig, eftersom det handlar mer om att fånga situationen än vilken teknik du använder för att fånga den.

Men när man ska ägna sig åt gatufoto är det en fördel att ha en liten, snabb kamera, gärna i kombination med en bra zoom.

Förutom att det är lätt att bära omkring på en liten kamera, har den fördelen att den inte väcker någon större uppmärksamhet i gatubilden. Gatufotografi handlar nämligen också om att fånga ögonblick där människor lever sitt vanliga liv i staden utan att bilden känns arrangerad.

> Läs också: Ska jag välja en spegellös systemkamera eller DSLR?

Street photography

Gatufoto handlar om att ha blick för motivet

© Verne Ho // Unsplash

3. Använd kontinuerlig autofokus vid gatufoto

En del gatufotografer använder kontinuerlig autofokus – eller följande fokus – och serietagning för att ta streetfoton. 

Då följer fokusen rörliga objekt som personer, och du får en massa bilder att välja mellan.

> Läs också: Så använder du följande autofokus.

4. Skjut från höften när du tar dina gatufoton

Ett mer diskret sätt att fotografera är att hålla kameran vid höften och eventuellt använda live view och kamerans uppfällbara skärm.

Du kan också stänga av kamerans pipljud, så att det inte väcker uppmärksamhet. På det här viset får du gatufoton med en spontan känsla och en annorlunda vinkel.

> Läs också: Se upp och fotografera staden ur en ny vinkel.

5. Offentliggör bara lagliga bilder

Inom streetfotografi är det svårt att undvika att inte få med främmande människor i bilderna. Det är människorna som gör bilderna intressanta, men de gör också att du behöver följa vissa regler om du vill offentliggöra dina gatubilder.

Om du har fotograferat en grupp personer får du alltid offentliggöra bilderna. Porträtt av enskilda personer är bara tillåtna om personen har gett sitt samtycke. Bilder på barn under 18 år kräver också godkännande från målsman.

Du behöver också tänka på att om du fotograferar för kommersiella ändamål, t.ex. reklambilder, är regelverket helt annorlunda. Här kan det t.ex. finnas krav på att alla som är med i bilden behöver skriva på ett kontrakt där de ger sitt samtycke.

> Läs också: Tjäna pengar på att sälja bilder som stock.

6. Gör gatufotograferingen till en upplevelse

Det kan vara något av en utmaning att ägna sig åt streetfotografi i och med att du ofta behöver ta bilder av främmande människor.

Det kan hjälpa lite om du tänker på att de flesta inte bryr sig om de skulle råka komma med på bild. Så länge du fotograferar på en tillåten plats, behöver de säga ifrån om de inte vill bli fotograferade.

Om du ändå tycker att det är lite väl nervöst att hålla på med gatufoto, kan du ta med dig en vän, t.ex. från din fotoklubb. Om man är två eller fler som tillsammans tränar på att bli bättre gatufotografer tar det udden av de mest nervösa ögonblicken.

> Vill du ta bättre bilder med mobilen? Få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt ett användbart 3-i-1-objektivpaket som du lätt kan fästa på mobilen för bara 49 kronor

Street photography

Det finns många intressanta motiv på gatan.

© Shutterstock

7. Använd zonfokus vid gatufotografi

Gatufoton tas ofta i flygande fläng, och det är inte alltid man har tid att ställa in fokus exakt när det perfekta motivet går förbi.

Ställ därför in kamerans fokus därhemma och använd i stället dina ben för att anpassa fokuseringen. Med zonfokus får du ett fast fokusavstånd som du ska hålla dig inom.

I det här fallet handlar det därför om att hamna på rätt avstånd till motivet. Med zonfokus vet du alltid vilket avstånd som är optimalt till motivet. Den här metoden är väldigt användbar vid streetfotografi.

> Få reda på hur du ställer in zonfokus här.

8. Tänk på att följa reglerna

Man spelar cello på Roms gator

Kom nära det magiska ögonblicket i staden. Då får du en vinnande bild att visa upp i din portfölj eller i semesteralbumet. 

© Shutterstock

När du tar gatubilder i staden finns det några regler som är bra att ha koll på. Du kan nämligen få problem om du plockar fram kameran på fel plats.

Du får fotografera på offentliga platser som gator, bibliotek och parker, men inte i tåg eller på flygplan. Du får även fotografera i försäljningsställen som t.ex. ett snabbköp, men det hör till god ton att fråga först.

Du får INTE fotografera folk på enskild egendom – och det gäller naturligtvis även över häcken in i någons trädgård.

> Läs också: Ny lätt actionkamera väger bara 20 gram.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av