Kamera omgiven av mynt efter försäljning av ett stockfoto
© Shutterstock

Tjäna pengar på att sälja bilder som stock

Genom att sälja dina bilder till bildbyråer, s.k. stocktjänster, som Shutterstock, Fotolia och Istock kan du med tur och skicklighet tjäna en bra slant. Här kan du läsa om hur du optimerar dina chanser.

8 september 2023 av Jeppe Vestergaard

Under de senaste 15 åren har bildbyrån Shutterstock betalat ut en halv miljard dollar till de fotografer som har sålt sina bilder via deras webbplats.

Hur kan du få en del av kakan?

Det får du reda på här.

> Se även de här exemplen på skrattretande dåliga stockfotnon och 7 förbryllande stockfoton.

kamera med en rulle sedlar som objektiv

Tyvärr är det inte det enklaste att bli rik på att sälja stockfoton. Det kräver både tålamod, arbete och en portion tur. 

Reglerna vid försäljning av bilder som stock

Det första du behöver göra när du ska sälja dina bilder är att läsa allt det finstilta. Du kan nämligen hamna väldigt snett om du inte har koll på reglerna.

Du vill ju helst inte att moster Kerstin ska hamna i en reklamkampanj för inkontinensskydd eller någon annan produkt som hon inte vill förknippas med.

För att undvika just detta kan du på dina stockfoton markera att de bara får användas i redaktionella sammanhang, d.v.s. Editorial. Då får bilden inte användas till reklam.

Du behöver också komma ihåg att även om det i Sverige och många andra länder är fritt fram att fotografera människor i det offentliga rummet, kan det finnas vissa begränsningar.

Stockfototjänster kräver nämligen samtycke från alla personer i ett foto. Det gäller också om du har fotograferat ett konstverk eller en lättigenkännlig byggnad, t.ex. Eiffeltornet.

Om bilderna visar barn och ungdomar under 18 år, krävs det även tillåtelse från föräldrarna  – det gäller även när det är ditt eget barn. Bilderna får inte heller innehålla varumärken och firmanamn som Coca-Cola eller Apple.

> Läs också: Tänk på de här reglerna när du tar gatubilder.

Hur mycket tjänar jag på att sälja foton som stock?

Stockfoton handlar naturligtvis mest av allt om att du kommer att tjäna pengar på dina bilder. Men hur mycket kan du egentligen tjäna?

På den stora fototjänsten Shutterstock ska du skicka in 10 bilder, varav sju måste godkännas. Sedan får du mellan 2,38 och 27 kronor per nedladdad bild, beroende på vad du tjänar totalt. Dessutom kan du få upp till 1150 kronor för en enskild bild om du har en utökad licens.

På iStock ska du skicka in tre bilder på minst 1,9 megapixel, som ska godkännas. Du kan förvänta dig att få mellan 18 och 23 kronor per bild, såvida du inte säljer exklusivt till iStock. Då får du upp till 45 procent av försäljningspriset.

Hos Adobe Stock genom fotolia.com ska bilderna vara på minst 3,8 megapixel. Här tjänar du mellan 1,91 och 31 kronor per nedladdning.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling.

Glad kvinnlig fotograf med pengar i handen
© Shutterstock

Vilka bilder lämpar sig som stockfoton?

Om du vill optimera dina chanser för att sälja en massa stockfoton, kan det vara bra att titta på vilken typ av bilder som efterfrågas på marknaden för stockfoton.

Generellt säljer motiv med glada personer bra som stockfoton. Du kan även välja att rikta in dig på så kallade genrebilder där du porträtterar ensamhet eller annat som medierna ofta saknar bilder av.

Dessutom är actionbilder, matbilder och arbetssituationer klassiker som ofta laddas ned. Testa att leka med perspektiven i dina bilder och se till så att allt inte ser för arrangerat och perfekt ut.

Slutligen bör du naturligtvis undersöka vilka bilder som saknas för tillfället. Det kan du bl.a. ta reda på genom att titta på de populäraste sökningarna på Shutterstock.com. Du kan även undersöka vilka bilder och vilka sökord som svenska media ofta använder.

Ofta är efterfrågan stor efter bilder av bl.a. polis och brandkår, som passar bra till olika nyhetsartiklar.

Kom ihåg att fota ur flera vinklar

När du har hittat ett bra motiv bör du fotografera samma motiv ur en massa olika vinklar.

Det är inte osannolikt att en köpare hittar något av dina motiv och sedan undersöker vilka andra bilder som du har tagit.

Här är det bra om de kan välja någon annan vinkel av samma motiv. Då kan detta vara en bild som passar perfekt efter köparens behov.

> Läs också: De bästa inställningarna för porträttfoto.

Möte i öppet kontorslandskap

Enligt stockphotosecrets var den här typen av motiv den mest nedladdade under 2018.

Det ska du undvika när du säljer foton som stock

Stockfoto-tjänsterna tar inte in vilka bilder som helst. De har relativt stränga regler för vilka tekniska standarder som bilderna ska leva upp till.

Därför ska du undvika bildbrus som beror på höga ISO-värden eller damm på sensorn. Tänk också på att motivet ska vara knivskarpt i fokus – annars kasseras bilden.

Du behöver också undvika dåliga kompositioner, underexponerade bilder samt tråkiga och matta färger.

Sedan är du redo för att sälja dina bilder som stock.

> Läs också: 6 saker som du behöver undvika när du bildbehandlar porträtt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av