zonfokus illustrering
© Shutterstock

Så använder du zonfokus

Med zonfokus kan du ställa in fokus redan innan du går hemifrån och alltid få skärpa på motiven när du fotograferar. Det enda som krävs är att motivet befinner sig i kamerans fokusområde.

5 augusti 2019 av Jeppe Vestergaard Jensen

Zonfokus gör kort sagt livet lättare för varje fotograf. Med hjälp av den här metoden kan du nämligen ställa in fokus redan innan du går hemifrån och sedan fota loss för fullt i staden utan att behöva tänka på om motiven blir skarpa.

Vissa objektiv har en tabell där du lätt kan se dess zonfokus. Men du kan även lätt räkna ut objektivets zonfokus på egen hand.

Längre ned i den här artikeln hittar du ett praktiskt redskap där du kan mata in kameran och objektivet för att räkna ut zonfokus. 

> Läs också: Så fotograferar du med manuell fokus. 

Så fungerar zonfokus

Zonfokus innebär att du har en zon där allt är i fokus. Det betyder att du har en närgräns och en fjärrgräns, där allt däremellan är skarpt.

Vissa kameror och objektiv kan hjälpa dig att se exakt var din zon är, beroende på vilka inställningar du har valt på kameran.

I bilden nedan har vi försökt illustrera hur zonfokus fungerar.

Zonfokus kallas för Depth of Field (DOF) på engelska. Här ser du att objektivet har en närgräns (near limit) och fjärrgräns (far limit), medan allt mellan de båda punkterna är skarpt. 

Kvinnan står bakom fjärrgränsen och är därmed oskarp. Stenen som ligger framför närgränsen är också oskarp.

zonfokus illustrering

Zonfokus handlar om att du har en zon med fokus (depth of field), eller skärpedjup. Zonen ligger mellan närgränsen (near limit) och fjärrgränsen (far limit). Allt däremellan hamnar i fokus. Allt utanför zonen blir däremot oskarpt.

© Shutterstock // Digital FOTO

Varför är det praktiskt med zonfokus?

Zonfokus lämpar sig för fotografer som tar bilder i flygande fläng. Det är en perfekt metod att använda till motiv där du inte har tid att finjustera fokusen.

Därför lämpar sig zonfokus särskilt väl för gatufotografi. Då kan du ställa in kamerans fokus redan i soffan. Sedan vet du att allt som du fotograferar på ett avstånd mellan t.ex. 1 och 4 meter blir skarpt. Sedan gäller det bara att flytta på fötterna snarare än fokusringen när det är dags att fotografera.

Om motivet är mindre än 1 meter bort behöver du flytta dig en bit bort, så att avståndet blir längre än 1 meter. Om det däremot är mer än 4 meter bort, behöver du gå lite närmare, så att motivet hamnar i din zonfokus.

> Läs också: Förstå skärpedjup på 5 minuter.

kamera och skateboard visar skärpedjupet

Om du vill ha skärpa på skateboarden ska du gå cirka 1 meter närmare. På så vis får du in motivet i zonfokusen.

© Shutterstock

Kan jag använda zonfokus till landskap?

Zonfokus lämpar sig inte bara för gatufotografi. Metoden fungerar även utmärkt vid bl.a. landskapsfotografi.

Här kan det nämligen vara en fördel att få skärpa på både för- och bakgrunden.

Om du t.ex. använder ett 70 mm-objektiv för att fotografera landskap kan du räkna ut att om du fokuserar på en punkt 100 meter bort och väljer en bländaröppning på F16, får du skärpa i zonfokusområdet som i det här fallet är från cirka 9 meter till oändligt.

> Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder.

Beräkna zonfokus med objektivet

Vissa objektiv har en tabell på sig där du lätt kan avläsa din zonfokus.

Nedan kan du se en bild som visar hur zonfokus fungerar.

På bilden har man valt en bländare på F8. Det ser du längst ner i bilden där det ligger en liten röd prick vid 8. Vi har också markerat bländartalet med blå cirklar.

Fotografen har även valt att motivet befinner sig cirka 10 meter bort. Det kan du se på det röda strecket som pekar på 10 meter.

De två blå strecken som vi har lagt till i bilden visar hur mycket som ligger i fokus vid bländare F8. I det här exemplet är allt från lite över 5 meter till oändligt i fokus. Det är detta som är din zonfokus.

Samma regler tillämpas vid andra inställningar. Om du t.ex. väljer bländare F16, hamnar allt från cirka 4 meter till oändligt i din zonfokus. Du kan även ändra hur långt bort punkten där du fokuserar befinner sig. Då är det bara att vrida på fokusringen till det önskade värdet och sedan läsa av tabellen på samma sätt.

Genom att dra i skjutreglaget i bilden nedan kan du se hur olika inställningarna ter sig vid bländare F8 och F16.

Så beräknar du zonfokus manuellt

Om ditt objektiv inte har någon tabell på sig kan du själv beräkna zonfokus via en webbplats, en app eller längst ned i den här artikeln.

> Läs också: Den perfekta appen för fotografen.

Till att börja med är det viktigt att avgöra hur stort avstånd du kommer att ha till motiven. Om du ska ägna dig åt gatufotografi är ett avstånd på omkring 2,5 meter ofta bra.

Vid det avståndet är du inte alltför nära motivet, men inte heller alltför långt bort. En tumregel för att få en uppfattning om hur långt 2,5 meter är, är att du ska kunna ha en bil mellan dig och motivet.

När du har valt avstånd är det dags att ställa in bländaren. Ett bra bländartal när du använder zonfokus är F11. Här får du ett stort skärpedjup, samtidigt som du även får ett relativt stort ljusinsläpp till kameran.

Nu återstår det bara att beräkna din zonfokus.

> Läs också: 5 tips vid gatufotografi.

Beräkna zonfokusen här

Ett exempel på beräkning av zonfokus

Vi har valt en Canon 5D med ett 35 mm-objektiv som exempel. Ett objektiv på 35 mm är ett perfekt val för gatufotografi.

Sedan matar vi in bländare F11 och att vi helst vill vara omkring 2,5 meter från motivet.

Nu låter vi programmet beräkna zonfokus och får resultatet att allt mellan 1,49 meter och 7,89 meter kommer att få acceptabel skärpa.

Sedan är det bara att använda fötterna i stället för fokusringen för att få skärpa i bilden.

Ställ in kameran för zonfokus

När du använder zonfokus finns det ett antal inställningar och program som underlättar för dig.

Vi rekommenderar att du ställer in kameran på bländarprioritet där du själv väljer vilken bländaröppning som kameran ska använda. Då behöver du inte vara orolig för att zonfokusen ändras eftersom kameran har gått över till en annan bländare än den valda.

> Läs också: Så använder du kamerans bländarprioritet.

Sedan rekommenderar vi att du väljer en slutartid på högst 1/125 sekund. Då får du skarpa bilder även om du t.ex. fotograferar en man som är på väg över gatan.

Slutartiden är tillräckligt kort för att mannen inte ska bli oskarp, och så minskar det risken för skakiga bilder, vilket är bra när du använder zonfokus.

> Läs också: Få rätt slutartid med auto-ISO.

Slutligen låter vi kameran kontrollera ISO-värdet. Det kan emellertid vara bra att berätta för kameran att den inte får överstiga ett visst ISO-värde.

Du kan t.ex. ange att ISO 6000 är det högsta tillåtna värdet, så att du kan vara säker på att du inte får överdrivet mycket ISO-brus i bilderna.

Alternativt kan du också välja att göra helt manuella inställningar. Med de här inställningarna har du en bra utgångspunkt när du ska leka med zonfokus.

> Lär känna din kamera bättre i Bonnier Digital Fotos fotoskola.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av