zonfokus illustrering
© Shutterstock

Skarpa bilder – även när det går undan

Det kan vara till god hjälp att låsa fokus, så att du vet att du alltid får skarpa bilder inom ett visst avstånd. Det gäller framför allt när du fotograferar gatufoton, och det behöver gå undan.

Låst fokus gör livet enklare

Skärpedjup är ett begrepp som används för att ange vilket område som ett motiv återges med acceptabel skärpa.

När du vet att ett område alltid är i fokus, kan du obekymrat fota loss på motiv inom det valda avståndet, vilket är praktiskt när det behöver gå undan. Och så kan du vara säker på att övriga objekt i bilden inte lurar kamerans autofokus.

Börja med att fokusera på avståndet som du vill fotografera på med hjälp av autofokusen, t.ex. en trottoar på andra sidan gatan. Gå sedan över till manuell fokus på kameran.

Nu är fokusområdet låst till trottoaren, och allt som du fotograferar där blir skarpt. Du behöver bara se till att inte vrida på objektivets fokusring, för då flyttas fokusområdet.

> Läs också: Så fotograferar du med manuell fokusering.

Så fungerar skärpedjupet

Om du t.ex. fotograferar vid 35 mm med en bländare på F8.0 och ett avstånd på tre meter, får du ett skärpedjup på omkring 5,2 meter.

I bilden nedan har vi försökt att illustrera hur skärpedjupet kommer till uttryck. Här står mannen i fokusområdet, medan kvinnan står bakom det inställda fokusområdet och blir därmed oskarp.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

låst fokus illustrering

Skärpedjup handlar om att du har ett område med optimal fokus (depth of field). Området som ligger mellan närgränsen (near limit) och fjärrgränsen (far limit.) blir skarpt. Allt som hamnar utanför området blir oskarpt.

© Shutterstock // Digital FOTO

Beräkna ditt optimala skärpedjup här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av