Manuell fokusering

Manuell fokusering kan ge extra precision vid besvärliga motiv.

© Olympus

Allt du behöver veta om manuell fokusering

I vissa fall är motivet för svårt för autofokusen, och då måste du fokusera manuellt för att få ett bra resultat. Här visar vi fördelarna och hur du bäst använder tekniken.

26 februari 2020 av Jeppe Vestergaard

I dagens nya kameror kan man nästan inte misslyckas med autofokusen. Autofokusfunktionerna har aldrig varit mer avancerade.

Men i vissa situationer är det fortfarande effektivare och inte minst roligare att använda manuell fokusering.

Här går vi igenom allt du behöver veta om manuell fokus för att få full koll på tekniken.

Vad är manuell fokusering?

När du fokuserar manuellt får du full kontroll över var skärpan ska ligga genom att vrida på fokusringen tills motivet är skarpt i sökaren.

När du vrider på fokusringen flyttar du på linserna inne i objektivet, så att det lägger skärpan på ett visst avstånd.

När ditt autofokussystem får problem med att välja rätt punkt att fokusera på, är det bra att kunna fokusera manuellt.

> Se också i Fördelszonen: Så använder du manuell fokus – del 1.

Manuell fokus

När man har slagit över till M eller MF på objektivet kan man vrida på fokusringen för att få fokus i bilden.

© Bonnier Digital FOTO

Så använder du manuell fokusering

I regel ställer du in kameran till manuell fokusering med hjälp av en knapp på objektivet. Skjut knappen från AF (autofokus) till MF (manuell fokus).

På kompaktkameror och andra kameror som inte har någon knapp på objektivet, behöver du ställa in det i kameramenyn. Hur det går till beror på vilket kameramärke du använder, men ofta görs det i samma meny som man använder för att välja typ av autofokus.

I de flesta kameror kan du få hjälp med att ställa in skärpan när du fokuserar manuellt. Hjälpmedlet heter Focus Peaking. Här visas de skarpa delarna av bilden med lysande omkrets i t.ex. rött eller vitt på skärmen.

Slutligen får du också tänka på hur stor bländaröppning som du använder. Om bländaren är helt öppen, så att bländarvärdet ligger på t.ex. F1.4, får du ett väldigt litet skärpedjup. Då blir det svårare att fokusera manuellt.

> Läs också: Få mer kontroll över kameran med halvautomatiska program.

Hornuggla bakom grenar

När du fokuserar manuellt kan du vara säker på att skärpan hamnar där du vill ha den. Det kan vara nödvändigt i en situation som denna, där hornugglan sitter dold bakom grenar. Här skulle autofokusen få problem med att hitta ugglan.

© Shutterstock

Här kan du använda manuell fokusering

Kamerans autofokus hjälper dig oftast, men i vissa situationer kan det vara bra att själv ta kontrollen. 

Det kan t.ex. röra sig om att man vill bestämma var fokus ska ligga i en makrobild, eller om autofokusen ger upp av en eller annan anledning.

> Se också i Fördelszonen: Så använder du manuell fokus – del 2.

En kvinna står still, medan andra går förbi.

Fokusera manuellt vid gatufotografi. Det är ofta roligare, och så kan du åstadkomma snygga effekter utan att autofokusfunktionen krånglar.

© Shutterstock

Manuell fokus lämpar sig perfekt för gatufotografi

Manuell fokus är perfekt för gatufotografi, i och med att autofokusen ofta får problem när t.ex. andra människor kommer in framför kameran.

Vid gatufotografi behöver du bara ställa in fokus en enda gång. Välj vilket avstånd som du vill hålla till dina motiv och vrid på fokusringen tills du får det önskade fokusavståndet.

Fokusavståndet kan avläsas direkt på vissa objektiv. På andra kameror och objektiver kan man avläsa avståndet i sökaren eller på skärmen.

Om du väljer ett fokusavstånd på två meter, ska du hålla det avståndet till dina motiv. Välj gärna ett avstånd som är enkelt att bedöma. Två meter motsvarar ungefär bredden på en bil.

> Läs också: Så använder du zonfokus.

Makrofotografi blir enklare med manuell fokusering

När motiven är väldigt små, är det bättre att använda manuell fokusering, så att skärpan hamnar precis där du vill ha den.

Vrid fokusringen så långt det går, tills fokusavståndet är detsamma som objektivets närgräns. Placera sedan kameran på samma avstånd till motivet som närgränsen dikterar.

Sätt kameran på stativ och flytta den fram och tillbaka framför motivet tills det är skarpt i sökaren. Den här tekniken ger mer exakta resultat än att vrida på fokusringen, vilket kan flytta fokus flera centimeter. Så vid väldigt små motiv är fokusringen ett alltför trubbigt redskap.

> Läs också: Systemkamerorna: Därför gick de spegellösa modellerna segrande ur striden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av