Så fungerar Focus peaking

Med funktionen Focus peaking visas en färgad markering på skärmen där bilden är skarp.

© Digital FOTO

Perfekt skärpa med Focus peaking

Många kameror har en funktion som du kan använda när du vill lägga skärpan exakt genom att fokusera manuellt. Här går vi igenom hur Focus peaking fungerar och hur du kan använda funktionen.

28 september 2017 av Kristoffer Engbo

Även om kamerans autofokusfunktion oftast fungerar bra, finns det vissa situationer där det kan vara en fördel att fokusera manuellt, t.ex. när du fotograferar makro. Däremot kan det vara svårt att se direkt i sökaren om skärpan ligger precis där man vill ha den.

Men det finns goda chanser för att din kamera har funktionen Focus peaking som på skärmen eller i den elektroniska sökaren visar var skärpan ligger med hjälp av en färgmarkering.

Focus peaking letar efter de skarpt avgränsade kanter som bara uppstår där skärpan ligger i bilden. Du kan oftast välja vilken färg skärpemarkeringen ska ha och ett gränsvärde för när skärpan ska visas.

Läs också: Kom igång med timelapse

Se hur Focus peaking fungerar i videon

Vi har spelat in en kort video där vi har använt funktionen, så att du kan se hur det fungerar i praktiken.

I videon kan du se att kameran markerar med rött var fokus ligger i bilden, och när vi har lagt skärpan där vi vill ha den är det bara att trycka på utlösaren.

> Här kan du läsa mer om fototeknik

Just nu får du vår Photoshopbok med 142 sidors tips och knep om Adobes program samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av