I många år var en DSLR-kamera det enda seriösa alternativet om man ville ha en proffsig kamera som tog knivskarpa bilder.
Den tiden är dock förbi, för numera finns spegellösa systemkameror. De har fått DSLR-kamerorna att verka både gammaldags och tråkiga.
De spegellösa systemkamerorna har utvecklats på ett sätt som gör att valet mellan traditionella DSLR-kameror och nya spegellösa systemkameror har blivit mycket enklare.
Det tillverkas nästan inga nya DSLR-kameror
Det tillverkas nästan inga nya DSLR-kameror – och det gäller i stort sett alla kameramärken.
Pentax håller dock kvar vid sina DSLR-modeller och har inte gått över till spegellösa systemkameror.
Eftersom det inte heller tillverkas särskilt många nya objektiv till DSLR-kameror, inklusive objektiv från fristående tillverkare, töms marknaden på befintliga objektiv och fylls inte på igen.
Av den anledningen rekommenderar vi att du väljer en spegellös systemkamera, eftersom det helt enkelt är framtidens kameratyp – och så har det egentligen varit ett bra tag.
Men det betyder inte att du inte kan ta lika bra bilder med en DSLR-kamera som med en spegellös systemkamera.
Till exempel har DSLR-kameran Nikon D850 samma sensor som den spegellösa Nikon Z 7II.
Men de spegellösa systemkamerorna har flera fördelar – och nedan kan du läsa om vilka de är.
> Läs även om de nya spegellösa systemkamerorna Canon EOS R och Nikon Z.

I en DSLR-kamera reflekteras ljuset upp till sökaren via en prisma.
© PentaxFördelar med spegellösa systemkameror
I en spegellös systemkamera träffar ljuset bildsensorn och därifrån går bildinformationen vidare till kamerans elektroniska sökare, som egentligen är en liten skärm.
I en DSLR-kamera ser bilden genom själva optiken, men i en spegellös systemkamera ser du den alltså elektroniskt.
Tagningshastighet: Många nya spegellösa systemkameror kan ta snabbare bildserier än motsvarande DSLR-kameror – till exempel kan Sonys A1-modell ta upp till 30 bilder per sekund.
Ljudlös: En del spegellösa systemkameror kan ställas in så att de använder elektronisk slutare, vilket gör dem helt ljudlösa. Det är till exempel en fördel om man ska fotografera gatubilder eller reportage.
Vikt och storlek: De spegellösa systemkamerorna är mindre och lättare än DSLR-kamerorna, eftersom den elektroniska sökaren är mycket mindre än prismat och spegelsystemet.
Autofokus: De spegellösa systemkamerorna har under de senaste åren fått en otrolig autofokus. Kamerorna kan automatiskt hitta ansikten, ögon, bilar och djur i motivet.
Dessutom kan autofokusen i de senaste modellerna lätt följa ett rörligt motiv med knivskarp precision.

De nya systemkamerorna har ingen spegel. Därför kallas de spegellösa.
© SonyI en kompakt systemkamera faller ljuset in på sensorn, varpå bilddata skickas vidare till kamerans elektroniska sökare som egentligen består av en liten skärm. Till skillnad från DSLR-kameran där du ser bilden genom objektivet, ser du den alltså på elektronisk väg i den kompakta systemkameran.
Elektronisk sökare: Sökaren hos den kompakta systemkameran visar ljus, färger och kontrast precis som de blir på den färdiga bilden. Även ansiktsigenkänningen visas.
Fotohastighet: Många nya kompakta systemkameror tar snabbare bildserier än motsvarande DSLR-kameror – bl.a. kan Sonys a9-modell ta upp till 20 bilder i sekunden.
Ljudlös fotografering: En del kompakta systemkameror kan använda elektronisk slutare, vilket innebär att de arbetar helt ljudlöst. Det är en fördel när man t.ex. ska ta gatu- eller reportagebilder.
Vikt och storlek: Kamerorna är mindre och lättare eftersom den elektroniska sökaren är mycket mindre än prismat och spegelsystemet i DSLR.
Autofokus: De kompakta systemkamerorna har i på senare tid fått en otroligt effektiv autofokus. Kamerorna känner ofta igen ansikten och ögon. Dessutom följer autofokusen rörliga motiv med knivskarp precision.
DSLR-kamera eller spegellös systemkamera – vad ska jag välja?
Svaret ger sig nästan själv, eftersom tillverkningen av DSLR-kameror i stort sett har upphört – och därmed blir det mer eller mindre självklart att välja en spegellös systemkamera.
En DSLR-kamera kan fortfarande ha sina fördelar, till exempel om du föredrar att arbeta med optisk sökare, men eftersom det nästan inte tillverkas några nya objektiv kommer det i framtiden att bli mycket svårare att få tag på ny utrustning till denna kameratyp.
Elektronisk sökare eller optisk sökare
En av de största skillnaderna mellan spegellösa systemkameror och DSLR-kameror är sökaren.
I spegellösa systemkameror har du en elektronisk sökare som visar dig hur bilden blir med de inställningar du valt.
Om dina inställningar av bländare, ISO och slutartid är mindre lämpliga kommer du alltså att upptäcka det när du tittar i sökaren.
DSLR-kameran har en optisk sökare där bilden alltid ser likadan ut, oavsett hur du har ställt in kameran.
För många erfarna fotografer tar det ett tag att ställa om från den traditionella optiska sökaren till den spegellösa systemkamerans elektroniska ”What-you-see-is-what-you-get-sökare”.
Återigen är valet subjektivt. Det är upp till dig att välja det du gillar mest.
Här på redaktionen kan vi dock bara rekommendera spegellösa systemkameror om du vill ha tillgång till de senaste objektiven.

Tack vare den elektroniska sökaren i de kompakta systemkamerorna utan spegel kan du se bilden på skärmen eller genom sökaren precis som den kommer att se ut när du trycker på utlösaren. Med andra ord kan du genast se om bilden t.ex. kommer att bli underexponerad eftersom bilden i sökaren då också kommer att vara för mörk.

Den elektroniska sökaren i de spegellösa kamerorna gör att du kan se bilden på skärmen eller i sökaren precis som den blir när du trycker på avtryckaren. Du kan alltså direkt se om ditt foto till exempel kommer att bli underexponerat, eftersom bilden i sökaren då är för mörk.
Prisnivån på spegellöst och DSLR
Oavsett om du väljer en spegellös systemkamera eller en DSLR-kamera kan du komma igång för under 7 000 kronor.
Om du vill ha en lite proffsigare modell är de spegellösa systemkamerorna något dyrare än DSLR-kamerorna.
En nyare spegellös systemkamera som exempelvis Canon EOS R5, Nikon Z 7 II eller Sony A7 IV kostar omkring 30 000–50 000 kronor för enbart huset.
Motsvarande DSLR-kameror som Canon 5D IV och Nikon D850 kostar för närvarande omkring 30 000 kronor för enbart huset.
Slutligen måste man tänka på objektiven. Här kan du spara pengar genom att välja en DSLR-kamera – men tillverkningen håller långsamt på att fasas ut eller har helt upphört hos vissa kameramärken.
Läs även: Spara pengar med objektiv från tredjepartstillverkare
Läs tester och recensioner i Bonnier Digital FOTO
Vi är alltid bland de första att få in nya systemkameror, och i tidningen Bonnier Digital FOTO kan du läsa grundliga recensioner och tester av de olika modellerna.
Du kan alltid läsa tester och recensioner och jämföra produkter i Prylguiden.