Sony a7III. Spegellös systemkamera eller DSLR-kamera? Läs vår guide.

Det kan vara svårt att välja kameratyp – de kompakta systemkamerorna utan spegel blir bättre och bättre, medan DSLR-kamerorna av hävd har varit de yrkesfotografernas förstahandsval. Vi hjälper dig att välja. 

© Shutterstock

Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Om du ska ta riktigt bra bilder behöver du någon typ av systemkamera, antingen en DSLR eller en kompakt systemkamera utan spegel. Gemensamt för alla systemkameror är att de har utbytbart objektiv och tar bilder av väldigt hög kvalitet – så vad bör du välja?

16 december 2019 av Poul Siersbæk

I många år var en DSLR-kamera det enda rätta valet för seriösa yrkesfotografer som ville kunna ta riktigt bra bilder.

Sedan den spegellösa systemkameran gjorde sitt intåg på marknaden är de här dagarna emellertid över. Och numera gör de att de konventionella DSLR-kamerorna känns både gammaldags och tråkiga.

Under de senaste åren har Sony lanserat den ena toppmodellen i Sony Alpha-serien efter den andra, men nu är Canon och Nikon också på banan med nya kompakta systemkameror i hög kvalitet och med massor av avancerade funktioner.

Utvecklingen innebär att valet mellan de konventionella DSLR-kamerorna och de nya kompakta och spegellösa systemkamerorna nu har blivit lättare. Systemkamerorna leder nämligen marknaden för tillfället, och inget pekar på att den här utvecklingen kommer att avta.

Men det finns fortfarande för- och nackdelar med båda kameratyperna, och nedan hittar du några av de viktigaste.

> Läs också om de nya spegellösa systemkamerorna Canon EOS R och Nikon Z.

Vad är en DSLR-kamera?

DSLR-kamera

I en DSLR-kamera reflekteras ljuset upp till sökaren via en prisma.

© Pentax

I en DSLR-kamera speglas ljuset som kommer in via objektivet upp genom prisma, där det skickas tillbaka till okularet som en sökarbild. Man ser alltså motivet direkt. 

När bilden tas fälls spegeln upp, så att ljuset träffar sensorn och alstrar en bild.

Spegelreflexsökare: När du håller upp en DSLR-kamera vid ögat ser du motivet med dina egna ögon genom sökaren, och inte minst i svagt ljus är det en stor fördel. Bilden är klar och flimrar inte.

Autofokus: DSLR-kameror är fortfarande lite bättre på autofokus, men i dag är de mest avancerade kompakta systemkamerorna lika bra under de flesta förhållanden.

Bra nybörjarmodeller: De billigaste DSLR-kamerorna är bättre utrustade än jämförbara kompakta systemkameror. Bland annat har de sökare, vilket de minsta och billigaste kompakta systemkamerorna inte har. Där har du bara skärmen.

Objektiv och tillbehör: Canons och Nikons DSLR-system är fortfarande oöverträffade, även om de kompakta systemkamerorna, särskilt Sony, numera har kommit tämligen långt på objektivfronten.


Vad är en kompakt systemkamera?

Sony kompakt spegellös systemkamera

Kompakta systemkameror har inte någon spegel. Därför kallas de ibland för spegellösa systemkameror.

© Sony

I en kompakt systemkamera faller ljuset in på sensorn, varpå bilddata skickas vidare till kamerans elektroniska sökare som egentligen består av en liten skärm. Till skillnad från DSLR-kameran där du ser bilden genom objektivet, ser du den alltså på elektronisk väg i den kompakta systemkameran. 

Elektronisk sökare: Sökaren hos den kompakta systemkameran visar ljus, färger och kontrast precis som de blir på den färdiga bilden. Även ansiktsigenkänningen visas.

Fotohastighet: Många nya kompakta systemkameror tar snabbare bildserier än motsvarande DSLR-kameror – bl.a. kan Sonys a9-modell ta upp till 20 bilder i sekunden.

Ljudlös fotografering: En del kompakta systemkameror kan använda elektronisk slutare, vilket innebär att de arbetar helt ljudlöst. Det är en fördel när man t.ex. ska ta gatu- eller reportagebilder.

Vikt och storlek: Kamerorna är mindre och lättare eftersom den elektroniska sökaren är mycket mindre än prismat och spegelsystemet i DSLR.

Autofokus: De kompakta systemkamerorna har i på senare tid fått en otroligt effektiv autofokus. Kamerorna känner ofta igen ansikten och ögon. Dessutom följer autofokusen rörliga motiv med knivskarp precision. 

DSLR-kamera eller kompakt systemkamera – vad ska jag välja?

Det finns både för- och nackdelar med de båda kameratyperna, och det är oftast en ren smaksak vilken man föredrar. Men i dag lutar den generella tendensen emellertid åt att du åtminstone bör fundera på att välja en kompakt systemkamera

Båda typerna har snabb autofokus, kan ta många bilder i sekunden och kan använda höga ISO-värden med goda resultat. De kompakta systemkamerorna har dock bättre autofokus i nuläget.

De kompakta systemkamerorna är mindre och lättare, medan DSLR-kamerorna och i synnerhet deras objektiv är betydligt större och tyngre.

Å andra sidan är det många som föredrar DSLR-kamerorna eftersom storleken och tyngden gör att de ligger bättre i händerna.

En kompakt systemkamera kan kännas liten om man har stora händer.

> I vår exklusiva avdelning för prenumeranter, Fördelszonen, hittar du bland annat Fotoskolan med över 30 videor som visar dig hur du får full kontroll över kameran. Se videorna här. (Bara för prenumeranter.)

Elektronisk sökare eller optisk sökare

En annan stor skillnad mellan stor DSLR-kamerorna och de kompakta systemkamerorna är sökaren.

Hos kompakta systemkameror får man en elektronisk sökare som visar hur bilden kommer att se ut med de aktuella kamerainställningarna.

Om dina inställningar av bländare, ISO-värde och slutartid är felaktiga kommer du med andra ord att upptäcka det när du tittar i sökaren.

I en DSLR-kamera sitter en optisk sökare där du ser samma sak oavsett vilka inställningar du väljer. För många erfarna fotografer, som är vana vid den konventionella optiska sökartypen, tar det ett tag att vänja sig vid den kompakta systemkamerans elektroniska "What-you-see-is-what-you-get-sökare."

Även här är det en smaksak vilket du föredrar. Vi kan bara rekommendera att du provar dig fram i butiken och kanske lånar en kamera för att testa. 

Spegellös kompakt systemkamera

Tack vare den elektroniska sökaren i de kompakta systemkamerorna utan spegel kan du se bilden på skärmen eller genom sökaren precis som den kommer att se ut när du trycker på utlösaren. Med andra ord kan du genast se om bilden t.ex. kommer att bli underexponerad eftersom bilden i sökaren då också kommer att vara för mörk. 

DSLR-kameran har längre batteritid

En gren där DSLR-kameran fortfarande står som vinnare över den kompakta systemkameran är batteritiden.

I och med att den kompakta systemkamerans sökare drar en hel del ström kan du ta färre bilder per batteriladdning med en kompakt systemkamera.

Däremot är skillnaden inte så pass stor att du kommer att känna att du går miste om en massa fotosituationer på grund av den korta batteritiden.

Priset på systemkameror och DSLR-kameror

Oavsett om du väljer en kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera kan du komma igång genom att lägga mindre än 6000 kronor.

DSLR-kameror som Canon EOS 250D eller Nikon D3500 kan du få inklusive paketobjektiv för under 6500 kronor.

Detsamma gäller för kompakta systemkameror som Canon EOS 100M, Sony Alpha 6000, Panasonic Lumix DC-GX880K och Fujifilm X-A5.

> I den här artikeln tipsar vi om tre kompakta systemkameror som kostar mindre än 6000 kronor.

Om du är sugen på att köpa någon av proffsmodellerna är de kompakta systemkamerorna något dyrare än DSLR-kamerorna. Men generellt är prisskillnaden inte så stor.

De nya kompakta systemkamerorna Canons EOS R och Nikon Z 7 samt Sony A7R IV kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor för endast huset.

Jämförbara DSLR-kameror, t.ex. Canon EOS 5D IV och Nikon D850 kostar för närvarande 26 000 kronor respektive 30 000 kronor för endast huset.

Sedan tillkommer naturligtvis objektiven. Men här kan du spara en slant genom att välja en DSLR-kamera.

Det finns fler objektiv att välja mellan till DSLR-kamerorna än till de spegellösa systemkamerorna – särskilt om du väljer en DSLR-modell från Nikon eller Canon. Men det går också att använda de här objektiven på en kompakt systemkamera med hjälp av en adapter.

Läs också: Spara pengar med tredjepartsobjektiv

Läs tester och recensioner i Bonnier Digital FOTO

Vi är alltid bland de första som får möjlighet att testa de nya kompakta systemkamerorna och DSLR-kamerorna, och i tidningen Bonnier Digital FOTO kan du läsa ingående recensioner och tester av de olika modellerna.

Du kan även läsa våra tester och recensioner samt jämföra produkter i Prylguiden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av