Sony a7III. Spegellös systemkamera eller DSLR-kamera? Läs vår guide.

Det kan vara svårt att välja kameratyp – de kompakta systemkamerorna utan spegel blir bättre och bättre, medan DSLR-kamerorna av hävd har varit de yrkesfotografernas förstahandsval. Vi hjälper dig att välja. 

© Shutterstock

Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Om du ska ta riktigt bra bilder behöver du någon typ av systemkamera, antingen en DSLR eller en kompakt systemkamera utan spegel. Gemensamt för alla systemkameror är att de har utbytbart objektiv och tar bilder av väldigt hög kvalitet – så vad bör du välja?

15 september 2017 av Poul Siersbæk

De kompakta systemkamerorna utan spegel utvecklas i rasande fart.

Under de senaste åren har Sony lanserat den ena toppmodellen i Sony Alpha-serien efter den andra, men nu är Canon och Nikon också på banan med nya kompakta systemkameror i hög kvalitet och med massor av avancerade funktioner.

Utvecklingen innebär att valet mellan de konventionella DSLR-kamerorna och de nya kompakta och spegellösa systemkamerorna nu i högre grad beror på smak än kvalitet.

I vissa fall är det faktiskt exakt samma sensorer och processorer som sitter i de båda kameratyperna.

Kameratyperna skiljer sig emellertid åt på en del punkter, och nedan kan du läsa om några av deras respektive fördelar.

> Läs också om de nya spegellösa systemkamerorna Canon EOS R och Nikon Z.

Vad är en DSLR-kamera?

DSLR-kamera

I en DSLR-kamera reflekteras ljuset upp till sökaren via en prisma.

© Pentax

I en DSLR-kamera speglas ljuset som kommer in via objektivet upp genom prisma, där det skickas tillbaka till okularet som en sökarbild. Man ser alltså motivet direkt. När bilden tas fälls spegeln upp, så att ljuset träffar sensorn och alstrar en bild.

Spegelreflexsökare: När du håller upp en DSLR-kamera vid ögat ser du motivet med dina egna ögon genom sökaren, och inte minst i svagt ljus är det en stor fördel. Bilden är klar och flimrar inte.

Autofokus: DSLR-kameror är fortfarande lite bättre på autofokus, men i dag är de mest avancerade kompakta systemkamerorna lika bra under de flesta förhållanden.

Bra nybörjarmodeller: De billigaste DSLR-kamerorna är bättre utrustade, exempelvis med sökare, än de minsta och billigaste kompakta systemkamerorna. Där har du bara skärmen.

Objektiv och tillbehör: Canons och Nikons DSLR-system är fortfarande oöverträffade, även om de kompakta systemkamerorna numera har kommit tämligen långt på objektivfronten.

> I Fördelszonen, vår särskilda avdelning för prenumeranter på webbplatsen, hittar du bland annat Fotoskolan med över 30 videor som visar dig hur du tar full kontroll över kameran. Se videorna här (bara för prenumeranter) 

Vad är en kompakt systemkamera?

Sony kompakt spegellös systemkamera

Kompakta systemkameror har inte någon spegel.

© Sony

I en kompakt systemkamera utan spegel träffar ljuset sensorn, och härifrån går bilddata vidare till kamerans elektroniska sökare. Autofokusen arbetar också genom att analysera data från sensorn.

Elektronisk sökare: Sökaren hos den kompakta systemkameran visar ljus, färger och kontrast precis som de blir på den färdiga bilden. Även ansiktsigenkänningen visas.

Fotohastighet: Många nya kompakta systemkameror tar snabbare bildserier än motsvarande DSLR-kameror – bl.a. kan Sonys a9-modell ta upp till 20 bilder i sekunden.

Ljudlös fotografering: En del kompakta systemkameror kan använda elektronisk slutare, vilket innebär att de arbetar helt ljudlöst. Det är en fördel när man t.ex. ska ta gatu- eller reportagebilder.

Vikt och storlek: Kamerorna är mindre och lättare eftersom den elektroniska sökaren är mycket mindre än prismat och spegelsystemet i DSLR.

DSLR-kamera eller kompakt systemkamera – vad ska jag välja?

Det finns både för- och nackdelar med de båda kameratyperna, och det är oftast en ren smaksak vilken man föredrar.

Båda typerna har snabb autofokus, kan ta många bilder i sekunden och kan använda höga ISO-värden med goda resultat.

De kompakta systemkamerornas popularitet beror i första hand på deras mindre storlek och lägre vikt, där DSLR-kamerorna och i synnerhet deras objektiv är betydligt större och tyngre.

Å andra sidan är det många som föredrar DSLR-kamerorna eftersom storleken och tyngden gör att de ligger bättre i händerna.

En kompakt systemkamera kan kännas liten om man har stora händer.

Elektronisk sökare eller optisk sökare

En annan stor skillnad mellan stor DSLR-kamerorna och de kompakta systemkamerorna är sökaren.

Hos kompakta systemkameror får man en elektronisk sökare som visar hur bilden kommer att se ut med de aktuella kamerainställningarna.

Om dina inställningar av bländare, ISO-värde och slutartid är felaktiga kommer du med andra ord att upptäcka det när du tittar i sökaren.

I en DSLR-kamera sitter en optisk sökare där du ser samma sak oavsett vilka inställningar du väljer. För många erfarna fotografer, som är vana vid den konventionella optiska sökartypen, tar det ett tag att vänja sig vid den kompakta systemkamerans elektroniska "What-you-see-is-what-you-get-sökare."

Även här är det en smaksak vilket du föredrar. Vi kan bara rekommendera att du provar dig fram i butiken och kanske lånar en kamera för att testa. 

Spegellös kompakt systemkamera

Tack vare den elektroniska sökaren i de kompakta systemkamerorna utan spegel kan du se bilden på skärmen eller genom sökaren precis som den kommer att se ut när du trycker på utlösaren. Med andra ord kan du genast se om bilden t.ex. kommer att bli underexponerad eftersom bilden i sökaren då också kommer att vara för mörk. 

DSLR-kameran har längre batteritid

En gren där DSLR-kameran fortfarande står som vinnare över den kompakta systemkameran är batteritiden.

I och med att den kompakta systemkamerans sökare drar en hel del ström kan du ta färre bilder per batteriladdning med en kompakt systemkamera.

DSLR-kamerorna – åtminstone de större modellerna – är också bättre vädertätade, så att de är bättre skyddade mot väder och vind.

Det kan vara värt att tänka på båda delarna om du planerar att ha med dig kameran på en längre runda i naturen.

Du kan också fortfarande få fler objektiv till en DSLR-kamera än vad du kan få till en systemkamera – särskilt om du väljer en DSLR-kamera från Nikon eller Canon. Däremot kan du även använda de här objektiven på den kompakta systemkameran med hjälp av en adapter.

Priset på systemkameror och DSLR-kameror

Oavsett om du väljer en kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera kan du komma igång genom att lägga mindre än 6000 kronor.

DSLR-kameror som Canon 1300D eller Nikon D3500 finns att köpa med paketobjektiv för under 6000 kronor. Detsamma gäller för kompakta systemkameror som Canon EOS 100M, Sony Alpha 6000, Panasonic Lumix DC-GX800 och Fujifilm X-A10.

> I den här artikeln tipsar vi om tre kompakta systemkameror som kostar mindre än 6000 kronor.

Om du är sugen på att köpa någon av proffsmodellerna är DSLR-kamerorna något dyrare än de kompakta systemkamerorna.

De nya kompakta systemkamerorna Canons EOS R och Nikon Z 6 samt Sony Alpha A7III kostar mellan 20 000 och 30 000 kronor för endast huset.

Jämförbara DSLR-kameror, t.ex. Canon 5D IV och Nikon D850 kostar för närvarande 32 000 kronor respektive 39 000 kronor för endast huset.

Sedan tillkommer naturligtvis objektiven. Och här har du fortfarande bättre möjligheter att hitta billigare alternativ från tredjepartstillverkare som Tamron, Sigma och Samyang om du väljer en DSLR-kamera.

Läs också: Spara pengar med tredjepartsobjektiv

Läs tester och recensioner i Bonnier Digital FOTO

Vi är alltid bland de första som får möjlighet att testa de nya kompakta systemkamerorna och DSLR-kamerorna, och i tidningen Bonnier Digital FOTO kan du läsa ingående recensioner och tester av de olika modellerna.

Du kan även läsa våra tester och recensioner samt jämföra produkter i Prylguiden.

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar? Annars är det kanske dags att lära sig nu.

Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla, hur erfaren du än är. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken i handen kan du enkelt ta dina bilder till helt nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-instruktionerna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

> Just nu kan du köpa boken 100 tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av