Olympus OM-D E-M10 II

Det kan vara svårt att välja kameratyp.

© Olympus

Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Om du ska ta riktigt bra bilder behöver du någon typ av systemkamera, antingen en DSLR eller en kompakt systemkamera utan spegel. Gemensamt för alla systemkameror är att de har utbytbart objektiv och tar bilder av väldigt hög kvalitet – så vad bör du välja?

15 september 2017 av Poul Siersbæk

När det är dags för riktigt bra bilder är det bara att stuva undan mobilen och kompaktkameran och i stället plocka fram en rejäl DSLR-kamera eller en kompakt systemkamera. 

Ibland hittar man exakt samma sensorer och processorer i både DSLR-kameran som i den jämförbara kompakta systemkameran. 

Vi listar några av de viktigaste fördelarna med de båda kameratyperna.

DSLR-kamera

DSLR-kamera

I en DSLR-kamera reflekteras ljuset upp till sökaren via en prisma.

© Pentax

I en DSLR-kamera speglas ljuset som kommer in via objektivet upp genom prisma, där det skickas tillbaka till okularet som en sökarbild. Man ser alltså motivet direkt. När bilden tas fälls spegeln upp, så att ljuset träffar sensorn och alstrar en bild.

Spegelreflexsökare: Du ser motivet med dina egna ögon genom sökaren, och inte minst i svagt ljus är det en stor fördel. Bilden är klar och flimrar inte.

Autofokus: DSLR-kameror är fortfarande lite bättre på autofokus, men i dag är de mest avancerade kompakta systemkamerorna lika bra under de flesta förhållanden.

Bra nybörjarmodeller: De billigaste DSLR-kamerorna är bättre utrustade, exempelvis med sökare, än de minsta och billigaste kompakta systemkamerorna. Där har du bara skärmen.

Objektiv och tillbehör: Canons och Nikons DSLR-system är fortfarande oöverträffade, även om de kompakta systemkamerorna numera har kommit tämligen långt på objektivfronten.

Kompakt systemkamera

Kompakt systemkamera

Kompakta systemkameror har inte någon spegel.

© Sony

I en kompakt systemkamera träffar ljuset sensorn, och härifrån går bilddata vidare till kamerans elektroniska sökare. Autofokusen arbetar också genom att analysera data från sensorn.

Elektronisk sökare: Sökaren visar ljus, färger och kontrast precis som de blir på den färdiga bilden. Även ansiktsigenkänningen visas.

Fotohastighet: Många nya kompakta systemkameror tar snabbare bildserier än motsvarande DSLR-kameror.

Ljudlös fotografering: En del kompakta systemkameror kan använda elektronisk slutare, vilket innebär att de arbetar helt ljudlöst.

Vikt och storlek: Kamerorna är mindre och lättare eftersom den elektroniska sökaren är mycket mindre än prismat och spegelsystemet i DSLR.

Fler svar i frågelådan Fråga oss

I vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO svarar vi på dina frågor om kameror, teknik och fotografi. 

Frågan om vad de här kameratyperna går för kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 14/2017. 

Här får du också svar på hur bitdjupet påverkar din bild och om du bör välja bländare F1.4 eller F2.0. Du kan även få tips på hur du kan ta snygga bilder av din bostad.

Börja prenumerera, och läs genast hela tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de fem senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av