Nikon Z

Nikon Z 7 är den ena av Nikons två nya spegellösa fullformatskameror.

© Nikon

Nu kommer Nikon Z 6 och Z 7 – Nikons nya fullformatskameror utan spegel

Nikon har äntligen presenterat sina spegellösa fullformatskameror Nikon Z 6 och Z 7. Vi var med på världspremiären, och här går vi igenom vad som utmärker Nikons alldeles nya kameratyp och berättar om våra första intryck.

Nu på morgonkvisten har Nikon äntligen avslöjat sina länge efterlängtade spegellösa systemkameror med fullformatssensorer.

Tillverkaren lanserar inte bara en utan två nya kamerahus, där Nikon Z7 har hög upplösning, medan Nikon Z6 har högre hastighet samtidigt som du kan välja högre ISO-värden. 

Nedan går vi igenom de viktigaste skillnaderna.

Nikon Z 7

45,7 megapixel

493 autofokuspunkter

Max. ISO på 25 600

Tar upp till 9 bilder i sekunden

Pris: Ca 35.000 kronor

Nikon Z 6

24,5 megapixel

273 autofokuspunkter

Max. ISO på 51 200

Tar upp till 12 bilder i sekunden

Pris: Ca 18.000 kronor

Ny typ av batterier i Nikon Z 

Förutom punkterna ovan är de båda kamerorna i stort sett identiska. 

De är vädertätade och har inbyggd bildstabilisering som ger upp till fem steg, och den nya batteritypen kan laddas även om det sitter i kameran.

Kamerorna sparar bilderna på snabba XQD-kort, och så har de en detaljerad elektronisk sökare med en upplösning på hela 3,6 miljoner punkter.

Våra första intryck av Nikon Z

En av fördelarna med de spegellösa kamerorna är att man göra dem mindre än konventionella DSLR-kameror.

Bonnier Digital FOTO var med på världspremiären av de nya spegellösa fullformatskamerorna, och vi följer snart upp med ett mer ingående reportage. 

Vi kan dock avslöja att det här rör sig om två väldigt fina kameror med låg vikt och en fantastisk ergonomi med ett bra handgrepp. 

Vi är också väldigt imponerade över sökaren.

Nikon Z


© Nikon

Nya objektiv till den nya fattningen på Nikon Z

Förutom de två nya kamerorna har Nikon också presenterat tre nya NIKKOR-objektiv, eftersom det nya kamerasystemet också har en helt ny fattning.

Än så länge har Nikon lanserat två objektiv med fast brännvidd på 35 respektive 50 mm som båda har en ljusstyrka på F1.8 samt ett zoomobjektiv på 24–70 mm med en ljusstyrka på F4.0. 

Dessutom har Nikon tillverkat en adapter som gör att man kan använda objektiv med den välbekanta F-fattningen på de nya spegellösa kamerorna. 

Du kan alltså använda dina befintliga Nikon-objektiv på den nya kameratypen.

Senare kommer det även ett objektiv på 58 mm med en ljusstyrka på hela F0.95 och ett väldigt kompakt teleobjektiv på 500 mm och F5.6.

Häng med här på sidan eller börja prenumerera på vårt nyhetsbrev om du vill läsa mer om de nya kamerorna från Nikon (och mycket mer om foto och kameror i största allmänhet). 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av