Sony systemkamera

Sonys bästa spegellösa systemkameror

Vi ger dig överblick över de bästa kamerorna med utbytbart objektiv från Sony. Vi har testat alla kamerorna och delat upp dem efter pris.

Sony har vuxit till sig och är idag en av de stora tillverkarna av spegellösa systemkameror. De första spegellösa systemkamerorna lanserade Sony 2010.

Idag har Sony kameror för nybörjare, entusiaster och proffs på programmet, och det finns ett brett urval av objektiv från både Sony och andra tillverkare till Sonys E-fattning.

>Läs även: Så väljer du rätt objektiv

Tidigare gjorde Sony även DSLR-kameror och så kallade SLT-kameror, som är en speciell typ av spegelreflexkameror. Den sista modellen av denna kameratyp lanserades dock 2016, och sedan dess har Sony bara lanserat spegellösa systemkameror. Liksom på DSLR-kameror kan man byta objektiv på spegellösa systemkameror, som har vissa fördelar jämfört med DSLR-kameror när det gäller exempelvis autofokus.

Vad är Sony Alpha?

Alfa-tecken på en Sony-kamera.

Sonys kameror med utbytbart objektiv har den grekiska bokstaven alfa som symbol.

Sony har kallat sina kameror med utbytbart objektiv för Alpha, ända sedan företagets första DSLR-kamera kom 2006. Serien kallas även bara A eller α. Sony tog över Konica Minoltas avdelning för DSLR-kameror, och därför hade kamerorna samma A-fattning som Minoltas DSLR-kameror.

När Sony gjorde sina första spegellösa systemkameror fick de dock en ny E-fattning, så objektiven till de spegellösa kamerorna har ett E i namnet. Sony tillverkar spegellösa kameror med bildsensorer i både APS-C-format och i det större fullformatet.

>Läs även: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Objektiv som passar till APS-C heter E, och objektiv som passar till fullformat heter FE. Fattningen är dock densamma, så du kan använda ett E-objektiv på en Sony-kamera med fullformatssensor. Men om du gör det reduceras upplösningen, och du får en brännviddsförlängning på 1,5x, vilket innebär att 100 mm kommer att motsvara 150 mm. Du kan även använda FE-objektiv på en APS-C-kamera, och även där får du en brännviddsförlängning på 1,5x.

Kamerorna med APS-C-sensorer har fyra siffror efter A:et, t.ex. A6400, medan fullformatskamerorna har en siffra i beteckningen, t.ex. A7 IV. Dessutom använder Sony flera beteckningar på samma kameramodeller, vilket kan vara förvirrande. Sony A7R V kallas alltså även Sony ILCE-7RM5.

>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Nedan listar vi Sonys bästa spegellösa systemkameror, och du kan även läsa våra tester av de olika modellerna.

Sony A6600

Sony A6600
© Sony

Flaggskeppet bland Sonys spegellösa systemkameror med APS-C-sensor har bildstabilisering på bildsensorn och en kraftfull autofokus med ögondetektering för både djur och människor.

Specifikationer – Sony A6600

Upplösning: 24,0 megapixel

Tagningshastighet: 11 bilder/sekund

Sensortyp: APS-C

Pris: 15 490 kronor

>Läs hela recensionen av Sony A6600 här.

Sony A7C

A7C
© Sony

Kameran är en av de minsta på marknaden med stor fullformatssensor, men Sony har ändå lyckats få plats med en elektronisk sökare.

Specifikationer – Sony A7C

Upplösning: 24,0 megapixel

Tagningshastighet: 10 bilder/sekund

Sensortyp: Fullformat

Pris: 19 990 kronor

>Läs hela recensionen av Sony A7C här.

Sony A7 IV

Sony A7 IV
© Sony

Den här fullformatskameran har en kraftfull autofokus som bland annat kan hitta fågelögon. Bildkvaliteten är hög med massor av detaljer.

Specifikationer – Sony A7 IV

Upplösning: 32,7 megapixel

Tagningshastighet: 10 bilder/sekund

Sensortyp: Fullformat

Pris: 29 990 kronor

>Läs hela recensionen av Sony A7 IV här.

Sony A7R V

Sony A7R V
© Sony

Kameran har extremt hög upplösning och en autofokus som kan känna igen insekter och håller kvar skärpan på dem. Bildkvaliteten är bland det bästa vi sett från en fullformatskamera. 

Specifikationer – Sony A7R V

Upplösning: 60,2 megapixel

Tagningshastighet: 10 bilder/sekund

Sensortyp: Fullformat

Pris: 49 990 kronor

Läs hela recensionen av Sony A7R V här.

Sony A1

Sony A1
© Sony

Toppmodellen bland Sonys spegellösa systemkameror kan ta hela 30 bilder per sekund, upplösningen är hög och bildkvaliteten är fantastisk.

Specifikationer – Sony A1

Upplösning: 49,8 megapixel

Tagningshastighet: 30 bilder/sekund

Sensortyp: Fullformat

Pris: 75 890 kronor

>Läs hela recensionen av Sony A1 här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av