Objektiv från tredjepartstillverkare

Sedan länge har det funnits bra blixtar och exempelvis actionkameror från tredjepartstillverkare – och det gäller även objektiv.

© Redpixel.pl/Shutterstock

3 goda skäl att köpa objektiv från tredjepartstillverkare

För bara några år sedan rynkade man på näsan åt märken som Laowa och Samyang. Nu har objektiven från tredjepartstillverkarna blivit så bra att de kan konkurrera med objektiv från Canon, Nikon och Sony. Och det går att spara massor av pengar.

Föredrar du märkesprodukter? Kanske är det svårt att ge ett entydigt svar. I vissa fall är originalprodukterna bäst, men i andra sammanhang är tredjepartstillverkarna minst lika bra – och ofta mycket billigare. 

Märken som Samyang, Sigma, Tamron och Laowa har tillsammans lyckats erövra en stor del av marknaden. Uppskattningsvis står nämligen tredjepartstillverkarna för mellan 1/4 och 1/3 av den totala försäljningen av objektiv i Europa. 

Det tillkännager Focus Nordic, som är en av de ledande leverantörerna inom foto och video i Europa. Och trenden med ökande marknadsandelar för tredjepartstillverkarna har varit tydlig de senaste åren. 

Här följer tre bra skäl till att köpa objektiv från tredjepartstillverkare.

1. Tredjepartstillverkarnas modeller är ofta billigare
2. Objektiv från tredjepartstillverkare ger helt nya möjligheter
3. Objektiv från tredjepartstillverkare gör det enklare att testa nya fotogenrer

1. Tredjepartstillverkarnas modeller är ofta billigare

Tredjepartstillverkarna pressar priserna genom att bland annat spara in på vissa reklamkostnader, vilket innebär att deras objektiv i slutändan blir billigare att tillverka än kameramärkenas egna objektiv.

Detta kan även vara en förklaring till varför du eventuellt inte har hört talas så mycket om de billigare alternativen.

Du kan till exempel hitta Sigma- och Sony-objektiv som påminner mycket om varandra, men priserna ligger ofta på olika nivå.

Samyang AF 35mm F2.8 FE

Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art är ett bra exempel på ett billigare alternativ. Sonys och Panasonics motsvarande objektiv är lite mer eleganta i finishen, men optiskt och mekaniskt är Sigmas modell lika bra som originalen och därmed ett lockande alternativ för ungefär halva priset.

© Samyang

2. Objektiv från tredjepartstillverkare ger helt nya möjligheter

Tredjepartstillverkarna erbjuder dessutom ofta objektiv som inte finns bland kameratillverkarnas egna produkter. 

De har till exempel presenterat innovationer i form av objektiv med en särskild konstruktion eller en kombination av bländare och brännvidd som inte tidigare funnits på marknaden. 

Exempel på detta är Laowas 24mm F14 2X Macro Probe, som väckte förundran och fascination bland makrofotograferna. 

Probe-objektivet revolutionerade nämligen rådande uppfattningar om vad ett makroobjektiv ska kunna prestera och hur det bör se ut.

Du kan läsa vår recension av Laowa 24mm F14 2X Macro Probe här.

Laowas 24mm F14 2X Macro Probe

Brännvidden på 24 mm är i sig ganska speciell. Det handlar nämligen om något så sällsynt som en makrovidvinkel. Med ett sådant kan du komma riktigt nära exempelvis insekter och samtidigt fånga det lilla djurets miljö och bakgrund i bild – med god skärpa. 

© Sigma

3. Objektiv från tredjepartstillverkare gör det enklare att testa nya fotogenrer

Eftersom tredjepartsobjektiven ofta kostar mycket mindre, blir det lättare att testa nya fotogenrer. 

Till exempel hittar du kanske ett makroobjektiv som kostar hälften så mycket som originalet – och då är det inte lika smärtsamt att köpa nytt.

Tamrons objektiv AF 18-270mm F3.5 -6.3 Di II VC PZD

Tamrons 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC PZD är ett bra allroundobjektiv som kostar omkring 3 500 kronor.

© Tamron

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av