Canon EOS R

Canons första spegellösa fullformatskamera har också en helt ny RF-fattning.

© Canon

Canon EOS R är Canons första spegellösa fullformatskamera

Med Canon EOS R ger sig Canon in i matchen med Nikon och Sony, och tillverkarens första spegellösa fullformatskamera har bland annat en autofokus som inte går av för hackor.

Efter en lång väntan har nu Canon äntligen lanserat en spegellös fullformatskamera. 

Den första modellen har samma namn som hela kamerasystemet, nämligen Canon EOS R, och systemet har även en ny fattning som går under namnet RF med en innerdiameter på 54 mm.

Vi är med vid premiärvisningen av Canon EOS R i London, och vi följer naturligtvis upp med våra första intryck så fort vi har haft möjlighet att känna på kameran.

Canon EOS R har imponerande autofokus

Canon EOS R

Till höger om den elektroniska sökaren på Canon EOS R sitter en tryckkänslig panel som gör det möjligt att handha kameran på ett helt nytt sätt.

© Canon

Kamerans autofokus skiljer sig verkligen från mängden. Den är av Dual Pixel-typ med så kallad fasdetektering på själva bildsensorn och har inte mindre än 5655 fokuspunkter.

Autofokusen kan användas i så svagt ljus om -6EV, vilket motsvarar ljuset från halvmånen, och så kan den ställa in skärpan på bara 0,05 sekund; det är snabbast i klassen. 

Canon EOS R har också fått ögonfokus som automatiskt hittar och ställer in skärpan på ett öga i bilden.

Canon EOS R kontrolleras med touch bar

Bredvid den elektroniska sökaren sitter en så kallad touch bar. Det är en liten tryckkänslig panel vars funktion ändras beroende på vad man håller på med. Bland annat kan den fungera som både pilknappar och OK-knapp, och man kan både svepa och trycka på den.

I videon nedan kan du bland annat se mer om autofokusen och hur Canons touch bar fungerar på EOS R .

Vi har redan lagt upp några videor om Canon EOS R och det nya kamerasystemet i Fördelszonen. Här hittar du videorna.

I likhet med DSLR-kameran Canon EOS 5D Mark IV, har Canon EOS R en upplösning på 30,1 megapixel, men tack vare att den nya kameran inte har någon spegel är den både mindre och lättare.

Canon EOS R har en Digic 8-bildprocessor och kan ta upp till åtta bilder i sekunden, och ISO kan komma upp till 102 400. Bilderna sparas på SD-kort, men kameran har bara plats för ett kort i taget.

Dessa är de nya objektiven till Canon EOS R

Canon RF 24-105mm F4.0L IS USM

Canon RF 24-105mm F4.0L IS USM är ett av fyra nya objektiv till Canon EOS R.

© Canon

Det nya spegellösa fullformatssystemet har också fått en ny fattning, och Canon har också lanserat fyra nya objektiv tillsammans med EOS R:

  • Canon RF 28-70mm F2.0L USM
  • Canon RF 50mm F1.2L USM
  • Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM
  • Canon RF 24-105mm F4.0L IS USM

På RF-objektiven sitter en kontrollring som man kan använda för att kontrollera slutartid, bländare, ISO eller exponeringskompensation.

Canon har även lanserat två EF-EOS R-adaptrar som gör det möjligt att använda EF- och EF-S-objektiv från Canons DSLR-kameror. Den ena adaptern har en kontrollring med samma funktion som hos RF-objektiven, medan den andra inte har den här finessen.

Vid ett senare tillfälle kommer Canon även att släppa adaptrar för olika pol- och ND-filter som placeras mellan kamerahuset och objektivet. 

Priser och leveranstider är ännu inte fastställda, men vi återkommer så snart vi vet mer.

> Canon lanserar världens lättaste 400 mm- och 600 mm-objektiv

> Få full koll på Photoshop, Lightroom och Elements med vår kursbok "100 Tips och kurser." Du kan köpa boken med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto. Här hittar du erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av