Om du är fotointresserad har du troligen stött på uttrycket ”spegellös systemkamera” eller beteckningen ”DSLR-kamera”, som är en förkortning för ”digital spegelreflexkamera”.
Men vad betyder begreppen och vad är skillnaden mellan de två kameratyperna? Allt detta och mycket mer får du svar på i den här artikeln, där du också får våra tips om du funderar på att köpa din första kamera.
> Bli en bättre fotograf Registrera dig för vårt nyhetsbrev
Skillnaden mellan spegellös systemkamera och DSLR-kamera
Båda typerna är systemkameror, vilket innebär att objektivet kan bytas ut. Båda typerna har även en digital sensor som sitter längst bak i kamerahuset. Den stora skillnaden mellan de två kameratyperna är spegeln.
En DSLR-kamera är utrustad med ett helt system av speglar och prismor som ser till att du kan titta rakt ut genom kamerans objektiv när du tittar i kamerans optiska sökare.
En spegellös systemkamera saknar spegel – som beteckningen antyder – så det du ser när du tittar i sökaren är detsamma som kamerans sensor ser, vilket ger flera olika fördelar.
DSLR-kameran kan nämligen inte visa dig exakt hur den slutliga bilden blir när du tittar i sökaren, eftersom den bara visar vad objektivet ser med hjälp av speglarna.
Dina bilder kan därför lätt bli för ljusa eller för mörka när du fotograferar med en DSLR-kamera, utan att du märker det medan du håller på och fotograferar.
Du sparar alltså tid eftersom du inte hela tiden behöver titta på kamerans skärm för att kolla om bilderna blev tillräckligt bra (såvida du inte höll ett öga på ljusmätaren medan du fotograferade).
Det finns både analoga och digitala spegelreflexkameror. Förkortningen DSLR står för ”digital single-lens reflex”, alltså digital spegelreflex. Reflex syftar på den reflektion som kamerans spegel ger och som alltså gör att du kan se vad objektivet ser när du tittar genom sökaren.
DSLR-kameror och spegellösa systemkameror finns med APS-C-sensor eller fullformatssensor.
> Läs mer om sensorstorlekar här.
Så fungerar kamerorna
När du trycker på avtryckaren på en DSLR-kamera fälls spegeln upp och slutaren öppnas.
Ljuset som strömmar in genom objektivet träffar bildsensorn och därmed skapas bilden.
När sensorn har exponerats för ljuset fälls spegeln tillbaka, så att du återigen kan se motivet genom sökaren.
Om du har valt en slutartid på mindre än en sekund sker detta så snabbt att du inte hinner uppfatta att sökaren blir svart under exponeringen.
Om du däremot fotograferar med en spegellös systemkamera finns det ingen spegel som måste fällas upp innan kameran tar bilden, och därför kan du här följa ditt motiv helt utan att sökaren blir svart medan du tar bilder.
Flera spegellösa systemkameror kan också ta fler bilder med mycket kortare slutartider.
> Läs även: Få rätt slutartid med Auto-ISO
Ska man välja en DSLR-kamera?
Tidigare var DSLR-kamerorna överlägset bäst och utklassade andra kameratyper med flera hästlängder.
Bildkvaliteten blev högre än med andra kameratyper, driftsäkerheten var högre och skyddet mot väder och vind bättre.
Sist men inte minst utvecklade kameratillverkarna hela tiden nya och spännande DSLR-modeller.
Idag råder det dock inget tvivel om att de spegellösa systemkamerorna är det enda rätta valet för både nybörjare och erfarna fotografer.
> Läs vår jämförelse av DSLR-kameror och spegellösa systemkameror här.
Vad är en DSLR-kamera?
En DSLR-kamera, eller spegelreflexkamera, är försedd med ett system av speglar och prismer.
Det innebär att du tittar direkt ut genom kamerans objektiv när du tittar i kamerans optiska sökare.
Därmed får bilden i sökaren samma utsnitt som bilden som du tar.
Det finns både analoga och digitala spegelreflexkameror. På en digital spegelreflexkamera (DSLR) har kameran en bildsensor i stället för film, medan baksidan har en skärm där du kan göra inställningar, komponera dina bilder och visa bilder som du redan har tagit.
Förkortningen DSLR står för "digital single-lens reflex". Reflex syftar på reflektionen från kamerans spegel, som gör att sökaren visar den faktiska bilden.
DSLR-kameror finns med både APS-C-sensor och fullformatssensor.
> Läs mer om sensorstorlekar här.
Hur fungerar en DSLR-kamera?
När du trycker på utlösarknappen på en DSLR-kamera fälls spegeln upp och slutaren öppnas.
Ljuset som faller in genom objektivet träffar sedan sensorn, varpå bilden alstras.
När sensorn har exponerats för ljus stängs slutaren medan spegeln återgår till ursprungsläget, så att du återigen kan se motivet genom sökaren.
Om du har valt en slutartid på mindre än en sekund, sker detta så snabbt att du inte hinner uppfatta att sökaren blir svart.
> Läs också: Få rätt slutartid med Auto-ISO
Varför ska man välja en DSLR-kamera?
Den största fördelen med DSLR-kameror är den optiska sökaren som gör att du ser motivet med dina egna ögon när du håller kameran för ögat.
Det gör det lättare att hitta rätt exponering – inte minst i svagt ljus, eftersom bilden visas tydligt utan flimmer.
En annan stor fördel är mångsidigheten. I princip alla DSLR-kameror har utbytbara objektiv, vilket medför att du kan utöka ditt brännviddsområde och uppgradera till objektiv av bättre kvalitet i takt med att du utvecklas som fotograf.
Å andra sidan är DSLR-kameror också större och tyngre än enklare kameratyper, i och med att behöver utrymme för både spegelmekanismen och sökarprismat.
> Läs vår jämförelse av DSLR-kameror och kompakta systemkameror här.

Det kan vara lämpligt att börja med en billig spegellös systemkamera och ett paketobjektiv och sedan uppgradera till dyrare utrustning när du har bekantat dig med kameran och dess funktioner.
© ShutterstockVilken spegellös systemkamera ska du satsa på?
De flesta vill ha de bästa förutsättningarna när de fotograferar, och många går därför ut och köper den dyraste spegellösa systemkameran och det största objektivet i tron att det ger de bästa bilderna.
Men så är ofta inte fallet, för spegellösa systemkameror på proffsnivå har så många inställningar och funktioner att det kan vara helt oöverstigligt för en nybörjare att sätta sig in i.
Om du nyligen har börjat fotografera rekommenderar vi därför att du börjar med en billig spegellös systemkamera och det objektiv som ingår i paketpriset. Du kan nämligen ta bra bilder utan att kasta ut en förmögenhet på utrustning.
Dessutom har nybörjarmodellerna bra automatiska program som kan vara till stor hjälp medan du lär känna din kamera.
> Se här hur du får bra bilder med ditt paketobjektiv.
Vilket märke har de bästa spegellösa systemkamerorna?
Det finns många olika tillverkare av spegellösa systemkameror, men Canon, Nikon och Sony dominerar.
Du får mycket kamera för lite pengar om du väljer en modell från något av dessa märken, och urvalet av objektiv och andra tillbehör är stort och enkelt att få tag på.
Ett bra förslag för dig som söker en spegellös systemkamera i nybörjarklassen är Nikon Z 50, som även vann vårt test av spegellösa systemkameror på nybörjarnivå. Z 50 är dessutom en kamera som du kan utvecklas med.
Den är bekväm att arbeta med, den har en säker autofokus och priset är billigt.
> Läs vårt test av billiga spegellösa systemkameror här.
I slutändan är det dock en fråga om smak, vilken spegellös systemkamera du väljer och vilket märke du satsar på. Kanske har du använt ett visst märke tidigare.
Om du till exempel är van vid att använda en Sony-mobil kanske du har lättare att lära dig att använda en spegellös systemkamera från samma märke.
Vilket märke är bäst på DSLR-kameror?
Det finns många olika tillverkare av DSLR-kameror, men de dominerande märkena är Canon och Nikon – och det finns det skäl för.
Du får mycket kamera för lite pengar med dessa märken, och samtidigt är urvalet av objektiv och andra tillbehör stort och lättillgängligt.
En bra DSLR-kamera i nybörjarklassen, som du också kan utvecklas med, är Nikon D5600.
Den är behaglig att arbeta med, har en säker autofokus, och den kostar under 7000 kronor, exklusive objektiv.
> Läs vår recension av kameran här.
I slutänden är det dock en smakfråga vilken DSLR-kamera som du väljer.
Om du sedan tidigare har använt en kompaktkamera från t.ex. Pentax eller Sony, blir det möjligtvis enklare för dig att lära dig använda en DSLR-kamera från någon av dessa tillverkare.

Nikon Z 50 är en bra spegellös systemkamera för nybörjare, eftersom den är prisvärd och samtidigt ger dig möjlighet att utvecklas som fotograf.
© Nikon