Vad är en DSLR-kamera

Vad är en DSLR-kamera och vilken ska jag köpa? Det får du svar på i den här artikeln. 

© Shutterstock

Allt du behöver veta om DSLR-kameror

Om du vill uppgradera till en DSLR-kamera eller står du kanske rentav inför ditt allra första kameraköp? Här är det viktigaste som du behöver veta om digitala DSLR-kameror. Vi tipsar också om vad du bör tänka på när du ska köpa din första DSLR-kamera.

8 januari 2019 av Sarah Marie Winther

Om du är intresserad av fotografi har du ytterst sannolikt stött på beteckningen "DSLR" eller "digital spegelreflexkamera". 

Men vad betyder DSLR? Var sitter spegeln? Vad har den för uppgift? Allt det och mycket mer får du svar på i den här artikeln, där vi också tipsar om en DSLR-kamera som lämpar sig bra som förstamodell. 

> Vill du bli en bättre fotograf? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så får du vår nya e-bok och bland annat de viktigaste fotonyheterna och intressanta tips direkt i inkorgen. 

Vad är en DSLR-kamera?

En DSLR-kamera, eller spegelreflexkamera, är försedd med ett system av speglar och prismer. 

Det innebär att du tittar direkt ut genom kamerans objektiv när du tittar i kamerans optiska sökare. 

Därmed får bilden i sökaren samma utsnitt som bilden som du tar. 

Det finns både analoga och digitala spegelreflexkameror. På en digital spegelreflexkamera (DSLR) har kameran en bildsensor i stället för film, medan baksidan har en skärm där du kan göra inställningar, komponera dina bilder och visa bilder som du redan har tagit. 

Förkortningen DSLR står för "digital single-lens reflex". Reflex syftar på reflektionen från kamerans spegel, som gör att sökaren visar den faktiska bilden. 

DSLR-kameror finns med både APS-C-sensor och fullformatssensor. 

> Läs mer om sensorstorlekar här

Hur fungerar en DSLR-kamera?

När du trycker på utlösarknappen på en DSLR-kamera fälls spegeln upp och slutaren öppnas. 

Ljuset som faller in genom objektivet träffar sedan sensorn, varpå bilden alstras. 

När sensorn har exponerats för ljus stängs slutaren medan spegeln återgår till ursprungsläget, så att du återigen kan se motivet genom sökaren. 

Om du har valt en slutartid på mindre än en sekund, sker detta så snabbt att du inte hinner uppfatta att sökaren blir svart.

> Läs också: Få rätt slutartid med Auto-ISO

Varför ska man välja en DSLR-kamera?

Den största fördelen med DSLR-kameror är den optiska sökaren som gör att du ser motivet med dina egna ögon när du håller kameran för ögat. 

Det gör det lättare att hitta rätt exponering – inte minst i svagt ljus, eftersom bilden visas tydligt utan flimmer.

En annan stor fördel är mångsidigheten. I princip alla DSLR-kameror har utbytbara objektiv, vilket medför att du kan utöka ditt brännviddsområde och uppgradera till objektiv av bättre kvalitet i takt med att du utvecklas som fotograf.

Å andra sidan är DSLR-kameror också större och tyngre än enklare kameratyper, i och med att behöver utrymme för både spegelmekanismen och sökarprismat. 

> Läs vår jämförelse av DSLR-kameror och kompakta systemkameror här

DSLR-kamera nybörjare proffs objektiv

Det är bra att börja med en billig DSLR-kamera med tillhörande paketobjektiv och inte uppgradera till dyrare utrustning förrän du har lärt känna kameran och dess funktioner ordentligt. 

© Shutterstock

Vilken DSLR-kamera ska du välja?

De flesta vill ha de bästa förutsättningarna för att fotografera, så därför går många ut och köper en dyr proffskamera och ett stort objektiv i tron att det ger bäst bilder. 

Men det är ofta inte fallet, i och med att proffskamerorna omfattar så många inställningar och funktioner att det kan vara helt omöjligt för en nybörjare att sätta sig in i dem alla. 

Om du inte har fotograferat så länge rekommenderar vi därför att du börjar med en billig DSLR-kamera och det medföljande objektivet. Du kan nämligen absolut ta fina bilder utan att lägga en förmögenhet på utrustningen.

Dessutom har nybörjarmodellerna en rad bra automatiska program som kan hjälpa dig på vägen medan du lär känna din kamera. 

> Läs här om vad du kan åstadkomma med paketobjektiv.

Vilket märke är bäst på DSLR-kameror?

Det finns många olika tillverkare av DSLR-kameror, men de dominerande märkena är Canon och Nikon – och det finns det skäl för. 

Du får mycket kamera för lite pengar med dessa märken, och samtidigt är urvalet av objektiv och andra tillbehör stort och lättillgängligt. 

En bra DSLR-kamera i nybörjarklassen, som du också kan utvecklas med, är Nikon D5600. 

Den är behaglig att arbeta med, har en säker autofokus, och den kostar under 7000 kronor, exklusive objektiv. 

> Läs vår recension av kameran här

I slutänden är det dock en smakfråga vilken DSLR-kamera som du väljer. 

Om du sedan tidigare har använt en kompaktkamera från t.ex. Pentax eller Sony, blir det möjligtvis enklare för dig att lära dig använda en DSLR-kamera från någon av dessa tillverkare. 

Nikon D5600 är en bra DSLR-kamera för nybörjaren

Nikon D5600 är en bra DSLR-kameran för nybörjaren. Den har ett överkomligt pris och ger dig möjlighet att utvecklas som fotograf.  

© Nikon

När du har köpt din DSLR-kamera ...

När du har köpt din nya DSLR-kamera är det bra att göra ett par specifika saker innan du börjar att fotografera.

> Här kan du se vilka.

Och så är det bra att köpa en kameraväska som skyddar din DSLR-kamera ordentligt när du tar med den ut på äventyr.

Just nu kan du få en snygg kameraväska tillsammans med två nummer av tidningen Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter.

Kameraväskan är en användbar axelremsväska som passar perfekt för en DSLR-kamera med objektiv.

Kameran ligger i en egen, vadderad insats som ger extra skydd. Det ingår också utrymmesbegränsare som kan anpassas efter behov och även tas ut, så att kameran kan användas för andra ändamål.

Väskan har dessutom en ficka som rymmer en surfplatta, ett flertal mindre fickor för extrautrustning, en polstrad axelrem som gör väskan behaglig att bära samt en praktisk rem på baksidan, så att man kan fästa väskan vid en rullväska.

> Endast väskan har ett värde på 399 kronor men du kan få den för bara 98 kronor. Och då ingår även två nummer av Nordens största fototidning, Bonnier Digital FOTO. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av