Trollslända fotograferad med makroobjektiv

Trollsländan är ett perfekt makromotiv som du kan hitta hela sommaren och långt in i oktober. 

© Shutterstock

Så fotograferar du trollsländor

Det vimlar av glittrande trollsländor, och även om de färgstrålande insekterna aldrig verkar sitta stilla är de faktiskt enklare att fotografera än vad du tror.

6 augusti 2018 av Sarah Marie Winther

Fjärilen är många makrofotografers favoritinsekt, men ett annat vackert motiv är trollsländan. Den blågröna mosaiksländan är med sina blå och gröna teckningar till exempel ett minst lika fint motiv för makroobjektivet.

Från början av sommaren och en bra bit in i oktober kan du hitta trollsländor i skogsbryn, gläntor och till och med i din egen trädgård.

När vi ser en trollslända i luften håller den oftast på att jaga mindre insekter, och då ser det ut som att den aldrig någonsin sitter still. 

Men det är faktiskt inte så svårt att ta snygga och skarpa bilder av den fascinerande insekten. 

Du kan dra nytta av de här tre tipsen.

Tips 1: Välj rätt utrustning

Trollsländor är större än flertalet andra insekter, så det går att fotografera dem med allt från en mobilkamera till en stor DSLR. 

Du får emellertid allra bäst resultat om du använder ett makroobjektiv, eftersom det kan ge en högre förstoringsgrad än t.ex. en vanlig telezoom. 

Om du inte har tillgång till ett makroobjektiv kan du i stället använda en makroring som är något billigare och tar mindre plats. 

> Just nu kan du få ett tre-i-ett-objektivpaket till mobilen med Bonnier Digital FOTO, så att du enkelt kan fotografera makro med mobilen. Se erbjudandet här.

Tips 2: Stig upp tidigt

Det kan betala sig att ställa väckarklockan lite tidigare än vanligt om du vill fotografera en stillasittande trollslända. 

Trollsländor är nämligen aktivast när det är allra varmast på dagen. De behöver nämligen solens värme för att flyga.

Du hittar visserligen inte lika många trollsländor tidigt på morgonen som senare på dagen, men chansen ökar att du hittar en slända som sitter och vilar sig på ett blad eller grässtrå och därmed enkelt låter sig fotograferas. 

> Läs också om hur du kan fotografera makrobilder utan speciell utrustning här

Guldsmed på blad

Tidigt på morgonen är det lättare att hitta trollsländan sittande på ett blad snarare än i luften. Med makroobjektiv kan du få fantastiska bilder av den. 

Om du stiger upp riktigt tidigt kan du till och med ha sådan tur att du kan ta en bild av en daggtäckt trollslända. 

Chanserna för detta ökar emellertid framåt höstkanten. 

> Läs allt om makrofotografering av t.ex. blommor och insekter här

Tips 3: Var försiktig

Det kan vara frestande att följa efter en trollslända som jagar insekter, men det ger sällan bra bilder eftersom du kommer att skrämma trollsländan så mycket att du aldrig kommer i närheten den.

I stället bör du hitta en plats där du har sett en eller flera trollsländor landa, placera dig i närheten med kameran i högsta hugg – och vänta. 

När det kommer en trollslända och sätter sig kan du närma dig väldigt försiktig. Se upp så att du inte råkar göra några hastiga rörelser.

Om trollsländan flyger iväg kan du stå kvar och vänta i ett par minuter. Ofta kommer trollsländan tillbaka och landar på samma ställe.

Läs också: 3 lätta fjärilar som du enkelt hittar i trädgårdar och parker

Massor av sensommartips i Bonnier Digital FOTO

I det aktuella numret av Bonnier Digital Foto får du en stor guide med 12 spännande idéer och tips på vad du kan fotografera under sensommarmånaderna – och hur. 

12 saker att fotografera under sensommaren

Trollsländan är bara ett av många motiv som du kan fotografera under sensommaren. I det aktuella numret av Bonnier Digital FOTO tipsar vi om 12 saker att fotografera. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen

Du får ut mycket mer av mobilkameran om du använder den med externa objektiv. Då kan du bland annat få fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära både blommor och småkryp med makro. 

Med andra ord öppnar du fler möjligheter för kameran som du alltid har med dig, så att den klarar nästan alla typer av motiv. Dessutom blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här hittar du erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av