Barnfoto av liten flicka som blåser bort frön från maskrosboll

Här kan du läsa om hur du får bra och naturliga bilder av familjens minstingar. 

© Shutterstock

Så får du bra bilder av barn och barnbarn

Spontanitet och rättframhet gör barn till perfekta motiv för en porträttfotograf. Om du vill ta bra bilder av barn behöver du däremot nyttja helt andra metoder än när du fotograferar vuxna.

2 augusti 2018

Barn är väldigt tacksamma motiv eftersom de i regel är mindre hämmade och är mycket spontanare än vuxna. 

Men de är också helt annorlunda att ha framför kameran. Först och främst är det viktigt att du kan hålla barnets intresse vid liv, så att du hinner få till en bra bild innan de tappar tålamodet.

Vi har sammanställt ett par enkla tips som du kan använda när du fotograferar barn:

1. Arrangera barnfotograferingen efter frukost

De flesta barn är pigga och fulla av energi precis efter frukost. 

När du fotograferar vid den här tidpunkten ökar därmed dina chanser att få en lyckad bild innan barnen blir trötta och griniga. 

Läs också: Så lockar du fram det naturliga leendet i porträttbilder

2. Ta med barnets favoritleksak eller gosedjur

I synnerhet små barn kan känna sig otrygga om de ska fotograferas på en plats som de inte känner – eller av en person som de inte känner. 

Se därför till att barnet får med sig en leksak eller ett gosedjur som du kan vifta med bakom kameran för att väcka uppmärksamhet. 


Barnfoto

Barnet behöver inte titta in i kameran när du tar barnbilder. Naturligtvis behöver du också ha koll på ljushet, komposition m.m. för att ta en riktigt lyckad bild. 

© hiva sharifi // Unsplash

3. Involvera barnet i processen

Flertalet barn är nyfikna, och som fotograf kommer du säkert att vinna pluspoäng om du låter dem röra vid kameran och trycka på knapparna. Stäng eventuellt av kameran först.

Visa även barnet bilderna under tiden – då kommer det garanterat också att komma med roliga och fantasifulla förslag till ditt fotografi.

> Läs mycket mer om porträttfotografering här

Proffstips: Du har 20 minuter

När du fotograferar barn har du et fönster på ca 20 minuter till ditt förfogande, oavsett om barnet är ett eller tio år gammalt.

Om du  har tur får du dina 20 minuter på en gång, men ibland får du arbeta med barnet, leka och prata i en halvtimme innan barnet har tinat upp och är redo att fotograferas.

Inled med bilderna du MÅSTE ta, och om barnet fortfarande orkar kan du experimentera med poser och ljussättning till senare.

Undvik att sätta igång några avancerade projekt – du kan inte förvänta dig att ett barn, oavsett ålder, kan eller vill ta emot invecklade instruktioner. Det är också en av anledningarna till att det är roligt med barnfotografi.

Inspiration och instruktioner i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 1272018 får du massor av inspiration och instruktioner som kan ge suveräna barnporträtt, både utomhus och inomhus.

Du får också ett par skojiga idéer som både dina modeller och resten av familjen kommer att älska, men som kräver lite mer under både fotograferingen och bildbehandlingen. 

Så fotograferar du barn


Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via  appen Wype. Här kan du dessutom läsa de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av