sommar vatten

Njut av semestern i sällskap av din kamera. Den blir bara bättre då.

© Shutterstock

Sju roliga fotodagar på semestern

Vissa saker är helt enkelt nödvändiga att fotografera under semestern. Här går vi igenom några av dem och tipsar om hur kan ta bra bilder och ha roligt under tiden.

4 juli 2019

Nu kommer sommaren och det betyder att du äntligen får tid till att ta lite bilder i lugn och ro. Men vad skal du fotografera och hur?

Här får du några bra tips på vad du kan fotografera under en semestervecka.

Vi tipsar om bilder som du kan ta på marknader, på stranden, vid gatuköket eller med familjen i vattnet.

Fotografera turisterna

Det låter kanske underligt, men i stället för att irritera dig över att en massa turister skymmer sevärdheterna, kan du göra dem till en bärande del av motivet.

Du kan leka med panoramafoto där du t.ex. tar fyra bilder som du sedan lägger samman i Photoshop.

Fotografera i stående format och flytta kameran en liten bit efter varje tagen bild. Var noga med att se till så att bilderna överlappar varandra.

turister panorama

Den här bilden från Barcelona har fotograferats med panoramateknik. Det ger väldigt breda bilder, samtidigt som höjden är densamma som en bild i stående format.

© Shutterstock

Fokusera på marknaden

Det er alltid en upplevelse att gå på en lokal marknad, var du än befinner dig i världen. Dra nytta av situationen och ta några fina bilder på marknaden.

Det kan vara bra att rikta in sig på detaljer. En marknad innebär ofta ett överflöd av färger, föremål och människor. Välj ett något specifikt motiv i kaoset och fokusera på det.

Du kan också fotografera människorna som står och säljer sina varor. De går ofta gärna med på att vara med i bilden om du handlar hos dem.

> Läs också: Så tar du bättre gatufoton på resan 

kryddor på marknad

Här har fotografen fokuserat på färgrikedomen i kryddståndet på en marknad.

© Shutterstock

Bra bilder av barnen

Barn är experter på att skapa bra bilder. Särskilt när de glömmer tid och rum, samtidigt som en förälder eller släkting råkar ha kameran redo för de oväntade situationerna.

Vi rekommenderar att du ställer in kameran så att den kan fånga snabba och oväntade situationer. Om du ställer in kameran på bländarprioritet F5.6 och eventuellt även Auto ISO, är den alltid redo.

Om du vill att barnen ska titta åt ditt håll, är det bra att fotografera från höften medan du ropar eller vinkar. Visa barnen bilderna på skärmen efteråt.

Här kan du läsa om hur du tar bra bilder av barn och barnbarn. 

lekande barn

Fotografera gärna från höften, så att barnen inte inser att de blir fotograferade. Det ger ofta naturligare bilder.

© Shutterstock

Fotografera storstadspulsen

Om du är på semester i storstaden finns det massor av möjligheter till att ta intressanta bilder.

När det gäller stadsbilder är det bra att rikta in sig på kontraster som ljus och mörker, högt och lågt. Fotografera i skymningen för att maxa den urbana stämningen.

Fotografera gärna stadens människor. Glöm inte att man som fotograf kommer långt med ett leende.

Du kan också fotografera stadens arkitektur. Försök hitta linjer eller hörn som fångar blicken. Alternativa vinklar ger ofta intressantare arkitekturbilder.

> Läs också: Så tar du bättre bilder av staden

arkitektur stad

Här har fotografen fokuserat på de många linjerna i bilden. Det kan ge ett väldigt effektfullt resultat. Dessutom är bilden tagen med en lång slutartid som ger en oskarp och dramatisk himmel.

© Shutterstock

Full fräs

Du kan hitta fartfyllda och spännande motiv i princip överallt på semestern.

Om det verkligen går undan, som med bilen nedan, kan du panorera och fotografera med en slutartid som ger rörelse i bilden, t.ex. 1/200 sekund.

För att underlätta panoreringen kan du hålla båda ögonen öppna. Se till att ha luft i bilden före rörelsen. Kom ihåg att ta många bilder, för de allra flesta blir misslyckade.

bil panorering grus

Det krävs otroligt många bilder innan du tar en bild som denna. Huvudregeln är att om förarens hjälm eller vindrutan är skarp, är bilden godkänd.

Ta bilder av matlagning

Ingen semester utan matbilder och gatumat!

Om du vill fotografera flammor från grillen och samtidigt få med detaljerna i omgivningarna, är det bäst att fotografera innan mörkret faller på.

Använd centrumvägd ljusmätning på flammorna. Fotografera hellre maten i skugga än i direkt solljus.

Ta också bilder av kocken och de olika ingredienserna som hen använder.

> Lär dig hur du väljer rätt ljusmätningsmetod här. 

flammor gatumat kök

Om det är mörkt när du fotograferar flammorna blir de ofta det enda synliga elementet i bilden. Fotografera därför helst på dagen eller tidigt på kvällen, medan det fortfarande är ljust.

© Shutterstock

Med sand mellan tårna

Sommarsemester är lika med fotografering vid sand och vatten. En bild som nedan – med en person som står i oskarpt vatten – kan absolut tas utan stativ, i och med att slutartiden bara är på 0,7 sekunder.

Du kan t.ex. använda en solstol eller en stolpe i vattnet som stöd för kameran. Det är viktigt att personen inte rör sig eller sjunker ner i sanden under exponeringen, eftersom konturerna då blir suddiga. Vänta därför med att ta bilden tills fötterna står stadigt nere i sanden, använd en sten för att stå på.

Den blå timmen lämpar sig fint för de här bilderna. Då är det fortfarande ljust nog för att man inte ska behöva använda stativ och trådutlösare.

> Här hittar du sex snabba tips för fotografering i den blå timmen.

kvinna på strand i oskarpt vatten

När det börjar bli mörkt behöver du använda en slutartid på ett par sekunder. Vid så långa slutartider behöver du använda stativ och helst en fjärrutlösare.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av