1. Få skarpare bilder med bländaren
De flesta objektiv tecknar skarpare på de mellersta bländarvärdena som F8.0 och F11 än på andra värden.
Välj därför bländarprioritet, A eller Av, och någon av de mellersta bländaröppningarna.
Om du fotograferar på fri hand kan du riskera att slutartiden blir för lång med skakiga bilder som följd. I så fall kan du öka ISO-värdet något.
2. Undvik att kameran blir lurad
Om du fotograferar väldigt mörka eller ljusa byggnader kan kamerans ljusmätare få problem och göra så att en vit byggnad får en tråkigt grådaskig ton.
Om det händer kan du använda dig av kamerans exponeringskompensation som ligger bakom en plus/minus-symbol.
Tryck på knappen och vrid på inställningsratten tills bilden ser bra ut. Et positivt värde gör nästa bild ljusare, medan ett negativt värde gör den mörkare.
I Fördelszonen kan du se hur du använder dig av exponeringskompensationen på en Canon-kamera och på en Nikon-kamera.
Läs också: Så funkar kamerans exponeringskompensation
3. Använd teleobjektiv för stadsbilder
Många fotografer försöker få med hela byggnaden , men med en vidvinkel får du dessutom ofta med fula objekt i bakgrunden.
Om du i stället zoomar in på en mindre del av en byggnad får du ett prydligare resultat.

När du använder ett teleobjektiv för att ta arkitekturfoton och stadsbilder kan du ofta få en mer grafisk bild än med ett vidvinkelobjektiv.
© Shutterstock4. Korrigera ljushet och färger på datorn
Om du fotograferar i råformat har du väldigt mycket bättre möjligheter att justera bilderna utan att förlora kvalitet än med jpeg-filer. Du kan utan problem justera färgtemperaturen och göra bilden mörkare eller ljusare om det inte blev helt rätt vid tagningen.
Du kan ställa in kameran så att den fotar i både råformat och jpeg samtidigt. På så vis har du en jpeg-fil som du genast kan dela med andra och en råfil som du kan finputsa på datorn.
> Lär dig mycket mer om bildbehandling med våra många videokurser i Fördelszonen. Det kostar bara från 29 kronor att få åtkomst.
5. Utnyttja kontrasterna för att ta snyggare bilder
Samspelet mellan ljus och skuggor förstärker byggnadernas former och kanter, så leta gärna efter tydliga kontraster, t.ex. när solen står högt på himlen. Detta innebär dock ofta att ljusmätaren får problem.
Testa därför att välja ljusmätningsmetoden spotmätning, där kameran bara mäter ljuset i ett litet fält i mitten.
Rikta sedan fältet mot en mellanton som varken är väldigt mörk eller väldigt ljus och lås exponeringen med knappen AE-L. Komponera och ta bilden.

I bildbehandlingen kan du förstärka de starka kontrasterna genom att konvertera till svartvitt.
© ShutterstockI Bonnier Digital FOTO nummer 15/2018 är Bonnier Digital FOTOs chefredaktör Klaus Nygaard på fototur med en trogen läsare som får ny inspiration till att ta snygga arkitektur- och stadsbilder.
Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få någon av våra fina premier tillsammans med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. Här hittar du urvalet.
Som prenumerant kan du genast läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.
