Ta perfekta bilder på stranden

Sommaren bjuder på massor av liv vid stranden, men det starka ljuset är en stor utmaning för kameran, så det är viktigt att ta full kontroll över exponeringen. Med hjälp av ND-filter och modern brusreducering kan man ta massor av pangbilder, även om slutartiderna är långa.

30 maj 2014

Man kan möta flera fotografiska utmaningar när man tar med sig kameran till stranden. I regel är det mest problematiska att de automatiska funktionerna bråkar och att bilderna blir underexponerade. Det sker för att kamerans ljusmätare registrerar solens starka ljus och reflexerna i sanden och vattnet och kompenserar för det genom att blända ner eller välja en kortare slutartid, beroende på det valda programmet. Här är lösningen att ställa in exponeringskompensationen på cirka +1½. När man använder denna funktion ska man alltid komma ihåg att nollställa den igen efteråt, då den annars kommer att fortsätta överexponera bilderna även efter att man kommit hem från stranden.

Du måste ha en gratis profil här på webbplatsen för att kunna läsa artikeln. Klicka på knappen här och skapa en profil. Det är gratis!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av