Man längst ut på klippan Trolltunga

Trolltunga ligger 1100 meter över havet och utgörs av en spektakulär stenformation som står rakt ut från fjället.

© Shutterstock

Den bästa fotoutrustningen för vildmarkssemestern

Här kan du vara ensam, undvika att bli smittad och smitta andra och samtidigt få en fantastisk naturupplevelse.

1. Ett långt teleobjektiv

När du ska fotografera fåglar är det nödvändigt med ett kraftigt teleobjektiv om du vill komma nära fåglarna och samtidigt få välexponerade bilder. 

Ett teleobjektiv på 300–400 mm är en bra utgångspunkt, men om du har råd, är objektiv på 500 mm att föredra. 

Om du är osäker på om, du bör välja originalobjektiv eller billigare men bra modeller från Tamron och Sigma, ta en titt i Prylguiden, där du hittar våra recensioner.

100-400 mm objektiv

Objektiv med ett brännviddsområde på 100–400 mm är flexibla och kan användas vid fotografering av djur och fåglar på fri hand. Använd emellertid stativ när du fotograferar i svagt ljus.

© Shutterstock

2. Kikare och reservbatterier

När du använder en kikare för att spana efter djuren blir du mer rörlig, och kikaren är inte heller lika tung som kameran och objektivet.

Packa därför med dig en kikare i väskan, men glöm inte heller reservbatterier och en rejäl portion tålamod. Du kan inte räkna med att ditt önskade motiv tittar förbi inom de första timmarna, så var beredd med reservbatterier i väskan.

Man med ryggsäck och kamera

När du fotograferar i serier får du betydligt bra bilder att välja mellan när du fotograferar  fåglar, och så kan du välja ut den bästa i efterhand.

© Shutterstock

3. Ärtpåse och stativ

Om du sitter i gömsle eller tar dina bilder från bilen, rekommenderar vi att du lägger en ärtpåse som stöd under kameran och objektivet. Ärtpåsen ger ett stadigt och skonsamt underlag oavsett om du fotograferar genom bilfönstret eller ligger på lur nere på marken. 

Om du har ett litet stativ som du snabbt kan fälla upp, bör du ta med detta. Många djur är nämligen mest aktiva vid skymning och gryning, och då behöver du använda längre slutartider. 

De långa slutartiderna ökar risken för skakiga bilder, så med ett stativ ökar du chanserna för skarpa bilder när ljuset inte är det bästa. 

Få en perfekt guide till vildmarkssemestern

I Bonnier Digital FOTO nummer 10/2020 kan du läsa ännu mer om vart du kan åka på vildmarkssemestern, vad du bör packa och vilka inställningar som passar bäst för att fotografera djurlivet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av