Ung kvinna i profil tittar ut genom ett fönster i svartvitt

Genom att be modellen att vända sig åt sidan är ett enkelt sätt att skapa dramatik i bilden. Ibland kan de också ge en snygg effekt att placera modellen så nära fönstret att det uppstår en spegling. 

© Shutterstock

Veckans utmaning: Porträtt i profil

Du behöver inte någon professionell fotostudio för att ta bra porträttbilder – du kommer långt med naturligt ljus och ett par knep. Vi utmanar dig till att ta ett porträtt i profil, och längre ner tipsar vi om hur du kan komma igång.

1 juli 2019 av Sarah Marie Winther

Det kan vara bra att utmana sig själv som fotograf – det medför att du blir bättre på fototekniken, och så tvingar du dig att tänka i nya, kreativa banor. 

Men det är inte alltid helt lätt att motivera sig själv. 

Därför får du den här veckan en utmaning som vi hoppas att du kommer att anta. Vi bidrar med 3 enkla tips till hur du kan lyckas med din bild, och så hoppas vi att du vill dela dina resultat med oss – på Instagram där du kan tagga diginordic, och i vår återkommande fototävling

Kanske just ditt porträttfoto i profil blir publicerat i tidningen eller visas upp på Bonnier Digital FOTOs Instagramkonto? 

Veckans utmaning: Ta ett porträtt i profil

Porträttfotografi är en populär genre – och det finns det goda skäl till. Människan är ett evigt intressant motiv, för det finns inte två ansikten som är likadana, och även den minsta förändring av en persons ansiktsuttryck eller kroppshållning kan ge markant annorlunda bilder. 

Ordet "porträtt" får nog de allra flesta att tänka på ett ansikte sett framifrån, men ett ansikte som är delvist dolt för kameran kan faktiskt vara ett minst lika intressant motiv. Ett bra sätt att ge ett porträtt en extra dos mystik och dramatik är att fotografera modellen från sidan – i profil. 

> Läs också: Allt du behöver veta om porträttfotografering

När modellens ansikte är i profil blir hens kindben, näsa och käklinje tydligare, och därför är det också ett effektivt sätt att visa styrka, mod och makt. 

Om din modell har markanta ansiktsdrag, framhävs de av den här typen av porträtt. Det kan ge en helt unik bild.

> Läs också: Vad är ett porträttobjektiv? 

Ung man sitter i en stol och tittar ut genom ett fönster

Stämningen i ditt porträtt beror helt och hållet på hur du placerar dig i förhållande till ljuset och modellen. Här står fotografen på andra sidan ljuset, och därmed ligger stora delar av modellens ansikte i mörker.

© Shutterstock

Det finns många sätt att fotografera porträtt i profil, men en sak är säker: Det behöver inte vara svårt eller dyrt. 

Vi utmanar dig till att ta ett porträtt i profil, och här får du tre tips på hur du kan ta dig an utmaningen.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoto

1. Välj modellens bästa sida

Något av det bästa med att fotografera porträtt i profil är att du kan välja den sidan av modellens ansikte som du gillar mest. 

Observera bl.a. om det ena ögat är större än det andra, och om modellen har några finnar, ärr eller liknande som du vill dölja. 

> Läs också: Så lockar du fram det naturliga leendet i porträttfoton

Du kan också fråga modellen vilken sida hen gillar bäst. 

De flesta människor har tagit en massa bilder av sig själv och har därför en sida som de föredrar att bli fotograferade från. 

> Läs också: 3 tips för poser vid porträttfoto

2. Använd naturligt ljus från ett fönster

Du kan fotografera porträtt överallt, men en av de enklaste och bästa platserna är vid ett fönster. Välj ett fönster med rejält ljusinsläpp – jo större, desto bättre. 

Se däremot upp så att solen inte skiner rakt in genom fönstret, och så att bakgrunden är fri från störande element. 

> Läs också: 5 tips som ger snyggare bakgrund i dina bilder

Det är en fördel om bakgrunden är mörk, i och med att det riktar fokus mot din modell och stärker det dramatiska uttrycket. Om du inte har någon ren och/eller mörk bakgrund kan du skapa en egen genom att hänga upp ett svart lakan på väggen med silvertejp. Det är bäst om lakanet är helt slätt.

Placera modellen med näsan mot ljuset, så att ljuset når ansiktet framifrån. 

> Läs också: Så fotograferar du enkelt high key och low key

Liten flicka drar undan gardinen och tittar ut genom ett fönster

Fönstret behöver inte vara med i bilden om du bara vill använda det som ljuskälla. Men du kan även använda det för att berätta en historia, som här, där de tunga gardinerna ramar in flickans ansikte. 

© Shutterstock

3. Experimentera med fler vinklar

När modellen och bakgrunden är på plats är det dags att fotografera. Börja med att ställa dig med ryggen mot fönstret, och fotografera modellen i profil med den upplysta sidan av ansiktet riktad mot dig.

> Läs också: Så använder du pluginer för att åstadkomma bättre porträtt

När du har fått en bild sm du är nöjd med kan du flytta dig till den andra sidan av modellen ock fotografera den delen av ansiktet som ligger i skugga. 

Du kommer att märka att stämningen i bilden blir en helt annan när ljusförhållandena ändras.

> Läs också: 6 saker som du inte bör göra när du bildbehandlar porträtt

Nu är det din tur!

Nu är du redo för att sätta igång och ta porträttbilder i profil, så det är bara att plocka fram kameran och sätta igång. Kom ihåg att dina bilder absolut inte behöver se ut som bilderna här i artikeln. 

Vi hoppas att du vill dela dina resultat med oss. Du kan göra det genom att tagga oss i Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av