Man fotograferad med både high key och low key
Från mörker till ljus

Här har vi fotograferat en av redaktionsmedlemmarna med både low key- och high key-effekt.

© Bonnier Digital FOTO

Så fotograferar du enkelt high key och low key

När du jobbar med ljus och mörker i bilderna kan du åstadkomma fantastiska resultat. Här visar vi hur du enkelt kan åstadkomma porträtt med high key- respektive low key-effekt.

30 november 2017 av Louise Hagemann

När du ändrar grundtonen i en bild från väldigt ljus till väldigt mörk eller vice versa, kan du ändra hela uttrycket i bilden.

Det är vad som händer när du jobbar med bilder i high key respektive low key. Det gäller att åstadkomma den rätta high key-belysningen till den ljusa bilden och low key-belysningen till den mörka versionen.

Vad är high key och low key?

High key är en bild som badar i ljus, där alla ljusa toner har flyttats ännu längre till höger i histogrammet. Det är helt okej om högdagrar fräter ur i en high key-bild, så länge som motivet är exponerat korrekt i din high key-belysning.

High key ger en känsla av energi, lätthet och optimism och fungerar särskilt bra för babybilder och bröllop, men effekten lämpar sig även fint för porträtt.

Low key, å andra sidan handlar om dramatik, mystik och starka känslor. 

Här är det bara ett fåtal delar av bilden som är upplyst, så den domineras av tunga skuggor och mörka nyanser. Det innebär att tonerna befinner sig till vänster i histogrammet.

Low key-belysning är alltså svag och läggs bara exakt där du vill att bilden ska vara korrekt exponerad.

Kom igång med att fotografera high key och low key

För att fotografera high key respektive low key behöver du tre ljuskällor, t.ex. externa blixtar och gärna ett par softboxar.

Du får en ingående beskrivning till hur du ska hantera ljuskällorna i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO nummer 18/2017.

Men det finns även ett enklare sätt att dra nytta av effekterna. Det går vi igenom här.

Genvägen till high key-belysning

High key photography
Enkel high key

Här stod modellen mellan två fönster, medan fotografen överexponerade en aning. Det är det enklaste sättet att åstadkomma high key-belysning. 

© Jörn Reiter

Du kan även fuska fram en high key-effekt.

  • Ställ din modell vid ett fönster där solljuset strömmar in, så att bakgrunden och eventuellt även ansiktets konturer överexponeras.
  • Fotografera på bländarprioritet och använd exponeringskompensationen för att överexponera en aning.
  • Justera modellens placering i förhållande till ljuset efter behov, för att åstadkomma ett vackert motiv som badar i ljus.

Genvägen till low key-belysning

Man i mörker low key photography
Delvis upplyst

Den här bilden är tagen i en nedlagd kolgruva på vår läsarresa till Svalbard i somras, där ljuset som faller in i gruvan lyser upp delar av modellen och ger ett dramatiskt intryck.

© Klaus Nygaard

Du kan även fuska fram en low key-effekt.

  • Ställ modellen vid ett fönster med en mörk bakgrund, så att det naturliga ljuset bara når fram till att delvis belysa modellen.
  • Använd bländarprioritet och välj en stor bländare.
  • Använd exponeringskompensationen och underexponera ett par steg.

Läs också: Så tar du naturliga porträtt

Läs mer om high key och low key i tidningen

Allt om high key- och low key-porträtt


Läs allt om tekniken bakom low key och high key i nummer 18/2017 av tidningen – här går vi igenom vilken utrustning du bör använda, vilka inställningar som funkar bäst och hur din uppställning bör se ut när du använder de båda teknikerna.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av