Vad är ett porträttobjektiv?

Du kan ta bra porträttbilder med alla typer av objektiv. Så varför kallas egentligen vissa objektiv för porträttobjektiv?

Vad är ett porträttobjektiv?

Har du undrat varför vissa objektiv betecknas som porträttobjektiv? Här får du svaret.

2 augusti 2018

De flesta objektiv funkar till porträtt, men i ett klassiskt porträtt från bröstet och upp får du det mest harmoniska perspektivet på cirka två meters avstånd vid en brännvidd mellan 75 och 135 mm – beroende på vilken kamera som du använder. 

Här återfinns porträttobjektiven, där ansiktet blir harmoniskt och utan missteckning. 

Ett populärt val för både fullformat och APS-C är ett 85 mm-objektiv med fast brännvidd. Då får man nämligen också en stor bländaröppning. 

Du kan absolut använda ett vanligt zoomobjektiv på t.ex. 18–200 mm eller ditt paketobjektiv för att ta porträttbilder. Du behöver bara vara uppmärksam på brännviden. 

Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

De bästa brännviddsområdena för klassiska porträttbilder:

Micro Four Thirds: Från 35 mm till 80 mm

APS-C: Från 50 mm till 105 mm

Fullformat: Från 75 mm till 135 mm

Porträttobjektiv

Här kan du få en känsla av hur brännvidden påverkar ansiktet. På fullformat är en bra brännvidd för porträtt 75–135 mm. 

Se upp med vidvinkel och stora telebrännvidder

Du kan också ta porträttbilder med ett vidvinkelobjektiv. Då behöver du hålla ett större avstånd för att undvika missteckning, annars får personen lätt en stor näsa.

Det medför i sin tur att personen tar upp en mindre del av bilden. Vidvinkelobjektivet fungerar med andra ord bättre för att ta bilder av människor på håll snarare än klassiska porträtt.

Utomhus kan du ta snygga porträtt med hjälp av ett långt tele på t.ex. 200 mm. Detta gör det möjligt att åstadkomma en snyggt oskarp bakgrund, däremot behöver du ett lite längre avstånd att jobba på.

Om du går för nära med ett långt tele riskerar du att personen får lite för runda kinder. Och det är det inte många som uppskattar. 

> Läs allt om objektiv här

Porträtt

Den här bilden är tagen med det populära objektivet 50 mm F1,8 på en Canon EOS 60D som har en APS-C-sensor. 50 mm är ett bra porträttobjektiv på APS-C och Micro Four Thirds.

> Läs här varför du behöver ett 50 mm-objektiv

© Christopher Campbell // Unsplash

Läs mer i vår frågelåda

Frågan om porträttobjektiv kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO nummer 12/2018.

Här får du också reda på allt om hur du säkrast sparar dina semesterbilder på resan, vad U1 och U2 betyder och hur du bäst tar hand om dina utskrivna bilder.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få vår kursbok "100 tips & kurser om bildredigering" samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Då kan du genast läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Du kan skicka in dina egna fotorelaterade frågor till Bonnier Digital FOTOs frågelåda på [email protected]

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av