Så använder du en plugin

Med pluginer kan du med ett enda klick ge bilderna ett helt nytt uttryck.

© Bonnier Digital FOTO

Så använder du en plugin

Pluginer är särskilda program som kan ge helt nya möjligheter i Elements, Lightroom och Photoshop. Här kan du läsa om hur du kan hitta, installera och använda pluginer.

25 april 2019 av Sarah Marie Winter

Om du inte är helt säker på vilka inställningar du ska göra för att åstadkomma ett visst uttryck, eller om du helt enkelt saknar inspiration vid bildbehandlingen, kan det vara bra att använda en så kallad plugin. 

Vad är en plugin?

En plugin, eller ett insticksprogram som det också kallas, är oftast ett filter, ett antal filter eller ett helt litet programpaket som kan aktiveras inifrån ett annat program, till exempel Photoshop eller Lightroom. 

Pluginer kan hjälpa dig med allt från snygga effekter och tjusiga svartvita konverteringar till behandling av brus i en bild.

De flesta pluginer har ett flertal olika förinställningar som visas som miniatyrbilder på skärmen, där man kan se hur effekten visar sig. Om du klickar på miniatyrbilden används dess inställningar på bilden som du jobbar med. 

Det tar med andra ord bara ett fåtal klick att använda pluginernas förinställningar på bilderna, vilket gör att du blixtsnabbt kan åstadkomma ett snyggt resultat. 

Effekten läggs som ett lager på bilden. Om du tycker att effekten blir för stark kan du med andra ord enkelt dämpa den genom att justera lagrets opacitet. 

> Du som prenumererar kan ladda ned massor av funktionsmakron till Photoshop och förinställningar till Lightroom i Fördelszonen. 

Så använder du en plugin

Även svartvita bilder kan livas upp med en plugin. Det enda du behöver göra är att klicka ett par gånger med musen, så får du en snygg effekt. 

© Bonnier Digital FOTO

Var hittar jag pluginerna?

Det finns massor av utvecklare av pluginer, men vi rekommenderar särskilt pluginpaketet Nik Collection från DxO. 

Det omfattar en lång rad förinställningar, bland annat så kallade filmsimuleringar som ger en effekt som motsvarar vissa analoga filmtyper.

DxO Nik Collection kostar cirka 740 kronor, men det finns också massor av bra gratispluginer som du kan ladda ned från internet.

> Läs också: 4 skäl till att använda förinställningar i Lightroom

Hur installerar jag pluginer?

När du ska installera en plugin ska du först kontrollera att bildbehandlingsprogrammet inte är igång. 

Sedan öppnar du helt enkelt filen och följer installationsinstruktionerna. Under installationen kan du välja om du vill använda den valda pluginen med Elements, Photoshop eller Lightroom.

När du har installerat din plugin kan du dessutom ofta välja att använda den som ett fristående program, men det är praktiskt att använda den för att utöka dina möjligheter för bildbehandling i Photoshop eller Elements, där du lätt kan jobba vidare med samma bild efteråt. 

> Läs också: Kursbok lär dig bildbehandling på nolltid

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av