Tjej med röd halsduk  -  Lightroom-förinställningar

Med förinställningar i Lightroom kan du lätt lägga till en viss effekt i dina bilder, för att lyfta färger och kontraster. 

© Shutterstock

4 skäl till att använda förinställningar i Lightroom

För de flesta fotografer är bildbehandling en viktig del av processen, men ingen vill lägga onödigt mycket tid på att sitta vid datorn. Med förinställningar i Lightroom kan du justera dina bilder med ett enda klick och på det sättet spara massor av tid när du bildbehandlar.

12 mars 2018 av Sarah Marie Winther

Bildbehandling kan vara en mödosam process med många upprepningar, men genom att använda förinställningar i Lightroom kan du spara många klick och samtidigt få inspiration från andra duktiga fotografer.

Vad är Lightroom-förinställningar? 

En förinställning är helt enkelt en rad redigeringsåtgärder i Lightroom, som har samlats ihop så att de utförs med ett enda musklick. 

Förinställningar i Lightroom ger dig möjlighet att redigera bilder på ett mycket mer effektivt sätt än när du justerar en bild i taget och upprepar samma inställningar om och om igen. 

Och det finns många andra fördelar.

Därför ska du använda Lightroom-förinställningar

1. Lightroom-förinställningar sparar tid

När du använder förinställningar i Lightroom kan du spara uppemot 85-90 procent av redigeringsarbetet, och beroende på hur mycket du brukar redigera dina bilder kan du till och med färdigbehandla bilderna med hjälp av en enda förinställning. 

I stället för att redigera varje bild från början till slut med otaliga upprepningar, kan du använda förinställningar på flera hundra bilder på en gång. 

Du kan även få Lightroom att automatiskt applicera förinställningar på dina bilder varje gång du importerar nya bilder till programmet.

2. Lightroom-förinställningar kan anpassas

Om du har en förinställning som du gillar men som du nästan alltid behöver korrigera lite när det gäller färger eller kontrast? Eller har din personliga stil ändrats med tiden? 

Det är inget problem. 

Du kan alltid anpassa dina Lightroom-förinställningar, så att de ger det uttryck som du önskar.

Läs också: Vad är skillnaden mellan Lightroom CC och Lightroom Classic?

3. Lightroom-förinställningar ger dig enhetliga bilder

När du redigerar en handfull bilder från exempelvis en resa kan du ge dem ett mer enhetligt stilistiskt uttryck genom att använda samma förinställningar på alla. 

Det skapar en känsla av sammanhang och igenkänning i dina bilder, och det är mycket svårare att lyckas med när du redigerar varje bild separat. 

Här kan du se hur en förinställning i Lightroom skapar ett intressantare uttryck i dina bilder. 

Till vänster om skjutreglaget ser du originalbilden och till höger har en förinställning i Lightroom skapat en retrostil med blågröna toner som påminner om gamla, gulnade polaroidbilder.

4. Lightroom-förinställningar ger dig inspiration

Om du har slut på idéer och inte vet hur du ska skapa ett intressantare uttryck i bilderna, kan du få hjälp av förinställningar i Lightroom. 

Det är nämligen mycket lätt att ladda ned andra fotografers förinställningar på nätet och på det sättet hämta inspiration till nya sätt att bildbehandla.

Det finns otroligt många förinställningar på nätet. Många är gratis att ladda ned, medan andra  kostar pengar.

Om du aldrig har använt förinställningar tidigare kanske du tycker att det är svårt att veta var du ska börja. Därför har vi gjort en egen uppsättning, som alla prenumeranter på Bonnier Digital FOTO kan ladda ned från Fördelszonen. Här hittar du även mer än 400 videokurser om bildbehandling och fotografering. 

Just nu kan du få full tillgång till Fördelszonen med 1 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 29 kronor. Lär mer om erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av