De bästa kamerorna från det senaste årtiondet

Här ser du placeringen för de 27 kameror som vi gav högst betyg under de senaste tio åren. I artikeln kan du läsa mer om de olika modellerna.

© Bonnier Digital FOTO

Här är de bästa kamerorna från de senaste tio åren

Under de senaste tio åren har kameratillverkarna varje år försökt överträffa varandra, och vi har testat, granskat och recenserat deras modeller. Nu har vi gjort en sammanställning av kamerorna som fick högst betyg under årtiondet, så att du kan se om du håller med oss och kanske har träffat mitt i prick med dina inköp.

20 januari 2020 av Jeppe Vestergaard

Under det just avslutade årtiondet recenserade och testade vi hundratals av kameror i Bonnier Digital FOTO. En del av dem var besvikelser, och andra var banbrytande framgångar. Gemensamt för dem alla är att de har fått betyg mellan 0 och 10, där 10 bara delas ut till den perfekta kameran.

För att fira det gångna årtiondet gick vi ner i vårt stora arkiv av recensioner, där vi letade fram de tre kamerorna från varje märke som vi gett högst betyg under årtiondet.

Canon fick en bra start

Canon hade sin formtopp relativt tidigt under decenniet. Redan 2010 lanserade de sin EOS 5D Mark II. Vi var mycket begeistrade över kameran, och när vi recenserade den fick den toppbetyget 9,2, och sedan dess har ingen Canon-kamera fått högre betyg.

En annan modell med toppbetyg recenserade vi 2015, när Canon lanserade Canon EOS 760D, som vi gav betyget 9,1. Den gången skrev vi att nya 760D var DSLR-klassens bästa kamera. Lär hela recensionen här.

Vi har även recenserat EOS-1D X Mark II, en proffskamera i det absolut högsta segmentet. Det var 2016, och den fick betyget 9,1. Vi var mycket imponerade av kvaliteten och alla möjligheter som kameran erbjöd. Vi rekommenderade alla som hade drygt 60000 kronor över att köpa just denna modell.

> Läs också: Ska du välja en kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera?

Canon
© Bonnier Digital FOTO

Nikon gjorde stark comeback 2017

Redan 2011 kom den Nikon-kamera som vi gett högst betyg. Det var proffsmodellen D7000 som fick 9,2 i betyg, det högsta som vi någonsin gett en Nikon-kamera.

Vi den tidpunkten hade D7000 den näst högsta upplösningen av alla Nikon-kameror. Dess 16,2 megapixel överträffades bara av Nikon DX3 med 24 megapixel. D7000 hade 39 fokuspunkter, som gav en snabb och exakt autofokus.

Senare under årtiondet kom Nikon D4S. Vi var mycket imponerade av att den kunde ta 11 bilder i sekunden med sin skarpa autofokus. Vi skrev att oskarpa sportbilder nu skulle höra till det förgångna, och vi gav kameran betyget 9,1 när den lanserades 2014.

Det skulle gå tre år innan Nikon åter fick ett toppbetyg. År 2017 kom Nikon D850 som fick betyget 9,1. Det är också den senaste Nikon-kameran som vi har gett ett betyg över 9. Läs mer om D850 här.

> Läs också: Allt du behöver veta om DSLR-kameror.

Nikon
© Bonnier Digital FOTO

Leica med stabil topposition

Leica har flera gånger fått fina betyg i våra recensioner. Ett exempel på det såg vi 2015 när märket lanserade Leica Q, som vi gav betyget 8,8. Läs vår recension av kameran här.

År 2016 kom Leica med ännu en kamera som vände sig till fotografer på en hög nivå. Vi gav den stilsäkra Leica M (Typ 262) betyget 8,6.

Det högsta betyg som en Leica-kamera har fått av oss fick efterföljaren Leica Q2, som vi belönade med 8,9 år 2019. Kompaktkameran med fast brännvidd kostade 52890 kronor och hade en fullformatssensor på hela 46,7 megapixel, vilket är nästan dubbelt så mycket som den fyra år äldre föregångaren, Leica Q.

> Läs också: Fyra anledningar till att välja en kompaktkamera.

Leica
© Bonnier Digital FOTO

Fujifilm bäst i mellanformat

Fujifilm avslutade årtiondet på bästa sätt genom att lansera två av sina bästa kameror. Senast presenterade de Fujifilm GFX 100, som vi gav toppbetyget 9,1. Det var 2019 och vi var mycket imponerade av den extrema kameran med dess enorma sensor i mellanformat som är omkring 70 procent större än fullformat. Upplösningen är hela 102,0 megapixel.

Året innan kom Fujifilm med GFX 50R, som vi gav betyget 9,2. Kameran var på många sätt revolutionerande, men särskilt priset för denna mellanformatskamera med 51,1 megapixel var imponerande. Innan Fujifilm GFX 50R lanserades fick man betala lika mycket som för en ny Volkswagen Golf för en kamera av samma kaliber. GFX 50R kan du få för omkring 45000 kronor. Läs vår recension av kameran här.

Innan Fujifilm släppte sina två stora mellanformatskameror kom även den något mindre Fujifilm X-Pro2. När den lanserades 2016 gav vi den betyget 8,9. Kameran är avsedd för fotografer som vill ha en stilsäker kamera som påminner om gamla dagars analoga modeller. Läs vår recension av kameran här.

> Läs också: Vad är mellanformat?

FujiFilm
© Bonnier Digital FOTO

Olympus satsar på vattentätt

Olympus är en av de flitigaste producenterna av robusta kameror som till exempel tål vatten. År 2013 hade vi mycket gott att säga om den tåliga Olympus Tough TG-2, som vi gav betyget 8,7. Läs vår recension av den här.

Året efter, alltså 2014, lanserade Olympus kameran Olympus OM-D E-M10, som vi gav betyget 8,8. Här var vi imponerade av hur mycket kamera Olympus hade lyckats packa in i det lilla och eleganta kamerahuset.

Olympus toppnotering kom dock först 2016, när undervattenskameran Olympus Stylus Tough TG-4 släpptes. Vi gav den vattentåliga modellen 8,9 i betyg.

> Läs också:  fotograferar du under vattnet.

Olympus
© Bonnier Digital FOTO

Panasonics tre toppmodeller

Hela tre gånger under förra årtiondet fick Panasonics modeller betyget 8,9. Första gången var det med Panasonic Lumix DMC-GH3, som de presenterade 2012. Läs vår recension av kameran här.

Året efter, alltså 2013, lanserades en splitter ny toppmodell, nämligen Panasonic Lumix DMC-GX7. Vi delade ut betyget 8,9 och berömde den för att den var en bra kamera för både proffs och entusiaster. Läs vår recension här.

År 2016 kom Panasonic med Lumix DMC-TZ100, som kan beskrivas som en perfekt resekamera. Liksom de två föregående toppmodellerna från Panasonic fick den betyget 8,9.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar.

Panasonic
© Bonnier Digital FOTO

Pentax följde med in i duschen

Pentax gick ut hårt i början av årtiondet när de lanserade sin Pentax K-30 år 2012. Vi gav den betyget 8,7 och var speciellt imponerade av att vi kunde stå med den i duschen utan att den tog skada.

År 2014 skulle Pentax försöka förbättra K-30. Det resulterade i Pentax K-50, som inte gjorde oss lika begeistrade. Den fick betyget 8,6. En speciell egenskap för denna modell var dock att den kunde beställas i 120 färgkombinationer. Läs vår recension av kameran här.

Pentax toppade 2016 med Pentax K-3 II, som vi gav det hittills högsta betyget för en Pentax-kamera. Ännu en gång baserade vi en del av betyget på det faktum att kameran var otroligt robust och tålde de flesta situationer som en riktig fotoentusiast kan råka ut för. Vi delade ut betyget 8,8.

> Läs också: Pentax K-3 II.

Pentax
© Bonnier Digital FOTO

Ricoh briljerar med 360-graders video

Ricoh erbjuder många olika typer av kameror. De fick mycket beröm 2014 när de lanserade actionkameran Ricoh WG-M1. Vi gav den 8,7 i betyg. Läs vår recension av kameran här.

En uppföljare är alltid svår att lyckas med om föregångaren var en stor framgång. Det fick Ricoh erfara när de senare lanserade Ricoh WG-M2. Den belönade vi med betyget 8,5, som trots allt är Ricohs tredje högsta betyg under förra årtiondet.

Ricoh-kameran med högst betyg hittar vi bland de mer udda kameratyperna. 360-graderskameran Ricoh Theta Z1 var vi nämligen mycket förtjusta i 2019, och vi delade ut 8,8 i betyg. Därmed fick den det högsta betyget som vi gett en Ricoh-kamera under det gångna årtiondet. Läs recensionen av kameran här.

> Läs också: Så får du bäst resultat i 360 grader.

Ricoh
© Bonnier Digital FOTO

Sony är den nya mästaren

Sony var lite långsamma ur startblocken under förra årtiondet. Nikon och Canon var de ledande kameramärkena i början av decenniet, men omkring 2015 hände något. Sony lanserade den första modellen som fick ett verkligt högt betyg, Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV. Vi gav den 9,1. Läs vår recension av kameran här.

Sony hade dock bara inlett sitt segertåg. Det såg vi när de släppte Alpha7R II år 2015, och kameran fick betyget 8,9. Vi tyckte att kamerans upplösning på 42,2 megapixel gav en suverän detaljåtergivning och att kvaliteten på bildsensorn och processorn gav utmärkta färger och minimalt med kornighet.

Slutligen tog Sony närmast ett steg in i en ny dimension med sin Alpha7R IV, som vi belönade med det högsta betyg som vi någonsin har delat ut i Bonnier Digital FOTOs historia. Det var 2019, och modellen var Sony Alpha7R IV. Den fick superhöga 9,5 i betyg. Du kan läsa hela recensionen av kameran här.

> Läs också: Tre skäl att välja en kompakt systemkamera i stället för DSLR.

Sony

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av