Man med kamera i handen


© Shutterstock.com

Här är de bästa kamerorna just nu

Det finns massor av läckra systemkameror, men vilken ska du välja? Här får du toppmodellerna i tre prisklasser.

6 december 2021 av Kristoffer Engbo

På Bonnier Digital FOTO testar vi massor av kameror för entusiaster och fotonördar, och kvaliteten är generellt mycket hög.

Men det finns självklart modeller som sticker ut med speciella funktioner eller ett bra pris, och här kan du se våra favoriter i tre olika prisklasser: Kameror för under 10 000 kronor, under 20 000 kronor och över 20 000 kronor.

Som alltid kan du läsa våra fullständiga recensioner av kamerorna i Prylguiden.

Här är de bästa kamerorna för under 10 000 kronor

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200 är en av de bästa kamerorna i sin prisklass tack vare sin imponerande skärm, övertygande skärpa och säkra autofokus. Den är dock inte vädertätad. 

© Fujifilm

Fujifilms minsta systemkamera har en snygg och klassisk design samt toppmoderna funktioner. Men det är framför allt den sidohängda pekskärmen som gör att vi älskar den här kameran.

Fujifilm X-T200 har en bra joystick som du kan använda till att placera fokuspunkterna. Joysticken används dessutom för navigering i kamerans meny, och det går lätt och snabbt att nå olika inställningar.

Samtidigt fungerar pekskärmen utmärkt tillsammans med kamerans övriga reglage. Samspelet gör att du intuitivt väljer att använda antingen joysticken eller pekskärmen.

Att skärmen på Fujifilm X-T200 är sidohängd innebär att du till exempel kan ta bilder ovanför huvudhöjd, eftersom du kan vinkla skärmen nedåt.

När vi testade autofokusen klarade den sig bra på snabba motiv, och kamerans ögonfokus gör ett bra jobb när det gäller porträtt.

X-T200 säljs i paket med det kompakta zoomobjektivet Fujinon XC15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ. X-T200 för runt 9 000 kronor.

> Läs vårt test av Fujifilm X-T200 här.

Nikon Z 50

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880 är marknadens minsta och lättaste kamera i prisklassen under 10 000 kronor, vilket gör den till ett attraktivt val för resan. I det låga priset ingår till och med ett paketobjektiv. Vi hade emellertid inte tackat nej till en elektronisk sökare.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-GX880 är den minsta systemkameran på marknaden just nu, vilket gör den väldigt resvänlig.

GX880 ser ut som en kompaktkamera och kan utan problem glida ner i en jackficka. Å andra sidan får du klara dig utan en ­elektronisk sökare.

Den flexibla, tryckkänsliga skärmen kan vinklas lodrätt uppåt, varpå kameran automatiskt går över till ett selfieläge med nedräkning när man trycker på utlösarknappen.

Den här funktionen gör också kameran till ett bra val för video­entusiaster som vill ha bättre 4K-video än vad en mobiltelefon kan erbjuda.

Du kan köpa Panasonic Lumix DC-GX880 med objektiv för 3490 kronor.

> Läs vårt test av Lumix DC-GX880 här.

De bästa kamerorna för under 15 000 kronor

Fujifilm X-S10

Det här lilla systemkameran har rätt mycket gemensamt med Fujifilms större modeller, X-T3 och X-T4.

X-T30 har nämligen samma fina APS-C-sensor med 26,0 megapixel – och det betyder billeder i hög kvalitet när man jämför sensorn med priset. Bildkvaliteten kan mycket väl konkurrera med flera av marknadens fullformatsmodeller.

Kamera ger detaljrika bilder, även vid rätt höga ISO-värden, medan exponeringen är extremt säker och färgåtergivningen är perfekt.

Tagningshastigheten på 20 bilder per sekund innebär också att kameran här till de snabbaste bland samtliga kameror i prisklassen.

Du kan köpa Fujifilm X-T30 för 9990 kronor.

> Läs vårt test av Fujifilm X-T30 här.

Vill du få nyheter, tips och fotoinspiration i din inkorg? Anmäl dig till Bonnier Digital FOTOs nyhetsbrev här. 

Nikon Z 5

Nikon Z 5

Nikon Z 5 har inbyggd bildstabilisering på bildsensorn.

© Nikon

För omkring 15 000 kronor kan du få denna utmärkta fullformatskamera med 24,2 megapixel. Den stora bildsensorn säkerställer en ypperlig bildkvalitet med fin detaljåtergivning.

Ergonomin är utmärkt och kameran har en snabb och exakt autofokus med 273 punkter.

Tagningshastigheten håller inte toppfart. Du kan ta högst 4,5 bilder per sekund men Z 5 har mängder av avancerade funktioner, bland annat programmerbara knappar, och både sökare och skärm är tydliga och bra.

> Läs vårt test av Nikon Z 5 här.

Sony A6600

De bästa kamerorna för över 20 000 kronor

Canon EOS R5

Denna spegellösa systemkamera för entusiaster och proffs kan ta hela 20 bilder per sekund och upplösningen är inte mindre än 44,8 megapixel på en fullformatssensor.

Detaljgraden är imponerande och kameran hanterar brus vid höga ISO-värden riktigt bra.

Autofokusen är riktigt bra på att följa rörliga motiv och kan hålla fast vid ett öga med stor precision.

Kameran kan filma med enorm 8K-upplösning, och tack vare den stora bufferten kunde vi ta råbilder med full hastighet, alltså 20 bilder per sekund, utan att hastigheten sänktes.

Canon EOS R5 kostar runt 50 000 kronor.

> Läs vårt test av Canon R5 här.

Nikon Z 7II

Nikon Z 7II

Nikon Z 7II tar både SD-kort och de snabba CFexpress-korten.

© Nikon

Denna fullformatskamera ligger suveränt i händerna, och knapparna är optimalt placerade. Det var lätt att använda kameran och göra inställningar medan vi tittade genom den utmärkta sökaren.

Upplösningen är hela 45,4 megapixel och Z 7II kan ta upp till tio bilder per sekund.

Jämfört med föregångaren har autofokusen förbättrats, vilket vi framför allt märkte vid ögonfokusering och i svagt ljus.

Nikon Z 7II kostar runt 35 000 kronor.

> Läs vårt test av Nikon Z 7ii här.

Sony A7 IV

Sony A7 IV

Den inbyggda bildstabiliseringen har förbättrats i Sony A7 IV, och vi fick skarpa bilder utan stativ med en slutartid på fyra sekunder.

© Sony

Autofokusen i denna fullformatskamera är blixtsnabb och följer motiv i rörelse på ett övertygande sätt. Ögonfokusering på människor, djur och fåglar fungerar väl.

Du kan ta tio bilder per sekund och med ett snabbt CFexpress-kort i kameran kan du hålla ner avtryckaren nästan utan begränsning av den höga hastigheten.

Sony A7 IV filmar även i 4K-upplösning med riktigt bra resultat, och en ny funktion på skärmen visualiserar hur skärpedjupet ligger i bilden.

Upplösningen är på 32,7 megapixel och ger bilder med massor av detaljer. Kameran kostar cirka 29 990 kronor.

> Läs vårt test av Sony A7 IV här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av