Vilken systemkamera ska man välja?

Funderar du på att gå över från DSLR till en kompakt systemkamera. Då får du tre bra skäl till att byta här. 

© Prasanna Kumar // Unsplash

3 skäl till att välja en kompakt systemkamera i stället för DSLR

Det råder inga tvivel om att de kompakta systemkamerorna utan spegel har kommit för att stanna. Tillverkarna lanserar just nu betydligt fler kameror inom denna kategori än konventionella DSLR-kameror. Och det finns det goda skäl till.

10 november 2017

En kamera med imponerande specifikationer och avancerade funktioner för lite drygt 5000 kronor.

Det är nog den främsta orsaken till att många – både nybörjarfotografer och entusiaster – har blivit så förtjusta i de kompakta systemkamerorna som i dag har en massa funktioner som tidigare har varit reserverade för större och dyrare modeller.

Du får nämligen en liten och kompakt kamera som du alltid kan ha med dig, och som samtidigt kan ta fina bilder under alla ljusförhållanden.

Det är särskilt tre funktioner hos de kompakta systemkamerorna som vi tycker är särskilt viktiga:

1. Avancerade skärmar

Vissa kompakta systemkameror har tryckkänsliga skärmar som du kan använda både för att bläddra i menyn, fokusera och utlösa kameran när du ska ta bilden.

Och trots att de små systemkamerorna är mindre än jämförbara DSLR-kameror har de i princip samma utbyggnadsmöjligheter.

2. Hybridfokus: Autofokus i toppklass

En av funktionerna som på allvar har uppgraderats med finesser som tidigare var förbehållna betydligt dyrare modeller är autofokusen.

Flera av modellerna har nämligen så kallad hybridfokus som kombinerar det bästa från snabb fasdetektering och exakt kontrastdetektering. Här får du upp till 179 fokuspunkter över hela bildytan.

3. Möjlighet att använda sökare

En inbyggd sökare finns numera även i den här klassen. Detta var tidigare också något som bara kännetecknade de större modellerna.

I andra fall kan du köpa en elektronisk sökare i hög kvalitet som monteras i blixtskon.

Om du är osäker på om du ska välja en kompakt systemkamera eller DSLR, har vi gått igenom fler för- och nackdelar här. 

Läs också: 3 bra kompakta systemkameror för under 6000 kr

Vilken kompakt systemkamera ska jag välja?

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO 17/2017 testar vi kompakta systemkameror för fotoentusiaster. Du kan läsa hela testet i tidningen. 

Nu får du toppkvalitet av de små kamerorna

Ofta säger folk att de vill köpa en bra kamera som kan ta fina bilder under alla ljusförhållanden – men den ska också vara liten, billig och lätt att ha med. Vårt test tar fasta på just detta.

Du som prenumererar kan läsa tidningen genast på mobilen eller surfplattan via vår app Wype. Du får även tillgång till Fördelszonen som förutom en massa videokurser även omfattar den stora objektivguiden med objektiv till både DSLR- och kompakta systemkameror.

Just nu får du 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt vår stora bok Photoshopskolan direkt i brevlådan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av