Vilken systemkamera ska man välja?

Funderar du på att gå över från DSLR till en kompakt systemkamera? Då får du fem bra skäl till att byta här. 

© Prasanna Kumar // Unsplash

5 skäl till att välja en spegellös systemkamera i stället för DSLR

De spegellösa, mer kompakta systemkamerorna har på senare år utvecklats med en otrolig hastighet. Utvecklingen betyder att det numera finns fem mycket goda skäl att välja en spegellös systemkamera i stället för en traditionell DSLR-modell.

10 november 2017 av Jeppe Vestergaard

I dag har de spegellösa systemkamerorna kommit ifatt och på flera punkter passerat DSLR-modellerna, som i många år var det enda seriösa alternativet om man ville ha en äkta proffskamera.

Se här varför du ska välja en systemare utan spegel.

1. Spegellösa systemkameror är mindre och lättare
2. Du kan ta fler bilder per sekund
3. Utan spegel fotar du ljudlöst
4. Autofokus i toppklass
5. Du får en avancerad sökare

1. Spegellösa systemkameror är mindre och lättare

De spegellösa systemkamerorna är ofta mindre och lättare än motsvarande DSLR-kameror. Det beror bland annat på att de spegellösa modellerna inte har ett inre system med spegel och prisma som tar upp plats i kamerahuset.

Här finns alltså, till skillnad mot DSLR-kameror, ingen spegel som reflekterar upp ljuset till sökaren. Därför är de flesta DSLR-kameror tyngre och större.

> Läs också den nya e-boken i Fördelszonen: Så tar du bättre landskapsbilder.

2. Du kan ta fler bilder per sekund

Generellt kan en spegellös systemkamera ta fler bilder per sekund än en DSLR-kamera. Det beror på att det inte finns någon spegel som måste fällas upp vid exponeringen.

Vissa DSLR-kameror kan ta riktigt många bilder per sekund, men generellt håller de spegellösa systemkamerorna högre tempo när det gäller tagningshastigheten.

Med en Sony A9 II kan du till exempel ta 20 bilder per sekund vid full upplösning utan att det blir svart i sökaren mellan bilderna. Det går inte med en DSLR-kamera.

> Läs också: 7 hemligheter i din kamera som ger bättre bilder.

3. Utan spegel fotar du ljudlöst

I systemkameror utan spegel kan du fotografera ljudlöst samtidigt som du använder kamerans sökare. Även detta beror på att en spegellös systemkamera använder en elektronisk slutare och saknar spegel.

En ljudlös kamera kan till exempel vara användbart när du fotograferar sport eller andra händelser där du inte får föra oväsen eller bara vill fotografera mer anonymt.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar.

Canon EOS RP

Vid introduktionen i början av 2019 kostade den spegellösa systemkameran Canon EOS RP över 16000 kronor, men i dag finns den för 13000 kronor, vilket gör den till en av de billigaste kamerorna med bildsensor i fullformat.

© Canon

4. Autofokus i toppklass

Särskilt när det gäller autofokusen har de spegellösa modellerna ledningen.

Flera av dem har nämligen så kallad hybridfokus, som kombinerar det bästa från den snabba fasdetekteringen med den precisa kontrastdetekteringen.

I de spegellösa systemkamerorna kan du även använda ögon- och ansiktsavkänning, där kameran kan ställa in skärpan automatiskt. Slutligen har flera systemkameror i dag också möjlighet att följa ett motiv automatiskt. Kamerans autofokus låser fast på motivet och följer det, oavsett hur det rör sig.

> Läs också: Så använder du följande autofokus.

5. Du får en avancerad sökare

De spegellösa systemkamerorna har sökare där du redan innan du tar bilden kan se hur skärpedjupet och ljuset kommer att se ut på bilden. Det ger dig stor säkerhet när du fotograferar.

Numera är de digitala sökarna också så skarpa att du inte besväras av fördröjningar eller dålig bildkvalitet i sökaren.

De flesta DSLR-kameror erbjuder dock i stor utsträckning samma funktioner när det gäller användning av elektronisk sökare. Detta är dock bara möjligt om du använder kamerans lcd-display i stället för den optiska sökaren.

Är du fortfarande i valet och kvalet? Vet du inte om du ska köpa en systemkamera med eller utan spegel? Då ska du läsa den här artikeln, där vi går igenom fler fördelar och nackdelar.

> Läs också: Här är de bästa kamerorna just nu.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av