Hybridfokus i Sony Alpha6500

Så funkar hybridfokus

Ordet hybridfokus dyker upp allt oftare vid lanseringen av nya spegellösa systemkameror. Men vad betyder det, och hur åstadkommer tekniken perfekt fokusering?

Många nya spegellösa systemkameror har så kallad hybridautofokus som kombinerar kontrastbaserad autofokus med fasdetekterande autofokus.

Kontrastbaserad autofokus fokuserar direkt på bildsensorn och är väldigt exakt. Den här fokusmetoden är däremot inte så snabb, för kameran måste först registrera både för- och bakfokus innan den kan fokusera helt rätt.

Fasdetektering, som traditionellt har använts i spegelreflexkameror, är däremot blixtsnabb men inte lika exakt. Här används en speciell autofokussensor som delar upp motivet i två bilder med hjälp av två mikrolinser som fokussensorn sedan beräknar skillnaden mellan.

Hybridfokus ger det bästa av två världar

När de båda systemen kombineras får man stor exakthet och hög fokushastighet, till och med vid actionfotografering med snabba motiv. Därmed försöker många tillverkare att använda sig av hybridfokus i nya kameror.

Senast såg vi det i Sony Alpha6500 som inte har mindre än 425 fokuspunkter att jobba med, varav 169 är kontrastdetekterande zoner.

> Läs även: Sony slår rekord med Alpha6500 och RX100 V

Vid hybridfokus försöker kameran alltså först att fokusera med fasdetektering för att få det valda området skarpt så snabbt som möjligt, varpå kameran använder kontrastdetektering för att finjustera fokus.

Vissa kameror kan dock använda fasdetektering direkt på bildsensorn tillsammans med kontrastdetektering. Även här rör det sig om hybridautofokus.

> Läs även om Fujifilm X-T2 med hybridfokus: Fujifilm släpper ny toppmodell i X-serien

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av