Kamera guide prisklasser
© Shutterstock.com

Här är de bästa kamerorna just nu

Det finns massor av härliga systemkameror och kompaktkameror på marknaden, men vilken ska du välja? Vi listar de allra bästa inom tre olika prisklasser.

30 januari 2020 av Kristoffer Engbo

På Bonnier Digital FOTO testar vi årligen massor av kameror för entusiaster, och kvaliteten är i de flesta fall väldigt hög. 

Men det finns naturligtvis modeller som sticker ut från mängden med särskilda funktioner eller ett särdeles bra pris.

Här hittar du våra tre favoriter, utan inbördes ordning, inom tre olika prisklasser. Som alltid kan du också läsa fåra fullständiga recensioner av kamerorna i Prylguiden.

De bästa kamerorna för under 5000 kronor

Nikon D3500

Nikon D3500

Nikon D3500 hör till de bästa kamerorna i prisklassen under 10 000 kronor, i och med att du får en fin bildkvalitet och bra färger. Dessutom ligger kameran bra i händerna. Vi hade dock önskat fler fokuspunkter; det kan vara lite svårt att ta skarpa bilder när man fotograferar snabbrörliga motiv.

© Nikon

Nikon D3500 är Nikons minsta DSLR-kamera, och den låga vikten på 415 gram gör den också till en bra lättviktskamera som är lätt att ta med överallt.

Specifikationerna är i stort sett identiska med föregångaren D3400. Det betyder att den lilla kameran har en upplösning på 24,0 megapixel, 11 fokuspunkter och kan ta 5,0 bilder i sekunden.

I gengäld har det hänt desto mer med kamerans yttre. Här är designen inspirerad av D5600-modellen, och kameran har fått en inställningsratt som påminner om den hos Nikons nya spegellösa Z-serie. Greppet har också blivit djupare, vilket ger en enastående ergonomi.

I likhet med föregångaren gör D3500 väldigt bra ifrån sig. Bildkvaliteten är utmärkt md tanke på prisklassen, och bilderna blir skarpa med fina detaljer. Här får du mycket kamera för pengarna.

Nikon D3500 kan köpas för 3900 kronor, vilket gör den till en perfekt förstakamera för nybörjare.

> Läs vårt test av Nikon D3500 här.

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880 är marknadens minsta och lättaste kamera i prisklassen under 10 000 kronor, vilket gör den till ett attraktivt val för resan. I det låga priset ingår till och med ett paketobjektiv. Vi hade emellertid inte tackat nej till en elektronisk sökare.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-GX880 är den minsta systemkameran på marknaden just nu, vilket gör den väldigt resvänlig.

GX880 ser ut som en kompaktkamera och kan utan problem glida ner i en jackficka. Å andra sidan får du klara dig utan en ­elektronisk sökare.

Den flexibla, tryckkänsliga skärmen kan vinklas lodrätt uppåt, varpå kameran automatiskt går över till ett selfieläge med nedräkning när man trycker på utlösarknappen.

Den här funktionen gör också kameran till ett bra val för video­entusiaster som vill ha bättre 4K-video än vad en mobiltelefon kan erbjuda.

Du kan köpa Panasonic Lumix DC-GX880 med objektiv för 3490 kronor.

> Läs vårt test av Lumix DC-GX880 här.

De bästa kamerorna för under 15 000 kronor

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200 hör till de bästa kamerorna i sin prisklass tack vare sin imponerande skärm, övertygande skärpa och säkra autofokus. Vi hade emellertid gärna velat att kameran var vädertätad. 

© Fujifilm

Fujifilms minsta systemkamera är tillverkad i en snygg och klassisk design med toppmoderna funktioner. Men det är framför allt den tryckkänsliga skärmen med sidoupphängning som gör oss förtjusta i den här kameran.

Fujifilm X-T200 har också en bra joystick för placering av fokuspunkten. Det är väldigt praktiskt och ger goda möjligheter för att kontrollera kamerans fokus innan du trycker på utlösaren.

Joysticken används dessutom för att navigera i kameramenyn, vilket går lätt och smidigt.

Samtidigt samverkar den tryckkänsliga skärmen ovanligt bra med kamerans övriga inställningar. Det här samspelet känns intuitivt vid användning av kameran, och det är lätt att förstå när man ska använda joysticken och när man ska använda den tryckkänsliga skärmen.

Skärmen har 2,8 miljoner punkter, och en nyhet är att du kan välja en bildstil och se effekten på skärmen med före- och efter-visning.

Du kan till och med dra fingret över skärmen för att välja hur stort utsnitt som du vill jämföra. Det är tjusigt.

Det faktum att skärmen på Fujifilm X-T200 är sidohängd, medger flexiblare användning, bland annat när du ska fota selfies eller makro.

När vi testade autofokusen, gjorde den ett bra jobb vid snabbrörliga motiv, och kamerans ögonfokus klarar sig också bra vid porträtt.

X-T200 säljs i paket med det kompakta zoomobjektivet FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ. X-T200 för 8980 kronor.

> Läs vårt test av Fujifilm X-T200 här.


Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30 fotograferar i snabba serier, och det med en förnämlig bildkvalitet och bra extrafunktioner. Det gör kameran till en av de bättre inom prisnivån. Modellen är dock inte vädertätad. 

Det här lilla systemkameran har rätt mycket gemensamt med Fujifilms större modeller, X-T3 och X-T4.

X-T30 har nämligen samma fina APS-C-sensor med 26,0 megapixel – och det betyder billeder i hög kvalitet när man jämför sensorn med priset. Bildkvaliteten kan mycket väl konkurrera med flera av marknadens fullformatsmodeller.

Kamera ger detaljrika bilder, även vid rätt höga ISO-värden, medan exponeringen är extremt säker och färgåtergivningen är perfekt.

Tagningshastigheten på 20 bilder per sekund innebär också att kameran här till de snabbaste bland samtliga kameror i prisklassen.

Du kan köpa Fujifilm X-T30 för 9990 kronor.

> Läs vårt test av Fujifilm X-T30 här.

Vill du få nyheter, tips och inspiration om foto i din inkorg? Anmäl dig då till Bonnier Digital FOTOs nyhetsbrev här. 

Nikon Z 50

Nikon Z 50

Nikon Z 50 är vädertätad och lätt. Dessutom har kameran en fin bildkvalitet vid höga ISO-värden. Det finns dock ingen bildstabilisering i kamerahuset. 

© Nikon

Nikon Z 50 är en spegellös systemkamera med APS-C-sensor, och kameran har samma utformning som fullformatsmodellerna Z 6 och Z 7. Nikon Z 50 är dock en aning mindre än Z 6 och Z 7.

På Z 50 sitter samtliga knappar och själva inställningsratten till höger, vilket gör att du kan sköta allt med bara en hand.

Den tryckkänsliga skärmen på 3,2 tum är detaljerad och visar bilderna som de faktiskt blir. Knapparna för inzoomning och skärmvisning är tryckkänsliga och integrerade i skärmens högra del.

Autofokusen är snabb och exakt, och ögonavkänningen gör ett bra jobb vid porträtt, även om Sony fortfarande är snäppet bättre med kameran Sony A6400.

Du kan köpa Nikon Z 50 för 7990 kronor.

> Läs vårt test av Nikon Z 50 här.

Canon EOS 850D

Canon EOS 850D

Canon EOS 850D har en intuitiv meny, och skärmen har en bra upplösning. Kameran kan kännas en aning stor och klumpig, men å andra sidan får du många fina extrafunktioner, som inte återfinns hos andra kameror i prisklassen. 

© Canon

Canon EOS 850D är en konventionell DSLR-kamera, men Canon har förbättrat ett flertal aspekter jämfört med de tidigare EOS-modellerna.

Det betyder bl.a. att du nu får 4K-video och en ny och snabbare processor, som även återfinns i de större EOS-modellerna 90 D och 80 D.

Autofokuspunkter används av kameran för att automatiskt lägga skärpan där du vill ha den. Och med Canon EOS 850D får du en kamera med 45 fokuspunkter av den exakta korstypen när du använder den optiska sökaren. Därmed kan du lätt fokusera på vågräta och lodräta linjer.

Om du använder skärmen med live view, har kameran 143 fokuspunkter, och det är också här man kan använda kamerans säkra funktioner för ansikts- och ögonigenkänning.

Canon EOS 850D kostar från 8990 kronor.

> Läs vårt test av Canon EOS 850D här.

De bästa kamerorna för över 15 000 kronor

Panasonic Lumix DC-S1

Panasonic Lumix DC-S1

Panasonic Lumix DC-S1 har en imponerande elektronisk sökare och en effektiv bildstabilisering. 

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-S1 är en relativt stor kamera, och den väger också lite över ett kilo. Ergonomin kompenserar dock för den annars tunga kameran, och greppet är bra.

Kameran har dessutom flera olika knappar som är precis inom räckhåll, utan att du behöver ta ögat från sökaren.

Sökaren har klassens högsta upplösning på hela 5,7 miljoner punkter och en uppdateringshastighet på 120 bilder per sekund.

Den höga uppdateringshastigheten hos Panasonic Lumix DC-S1 innebär, förutom en flimmerfri sökarbild, att kameran inte har några problem med att hänga med i snabba serietagningar når du håller ner utlösaren.

En annan smart funktion är att du kan aktivera nattvisning hos både sökaren och skärmen, så att du inte blir bländad i mörkret.

Autofokusen har 225 kontrastbaserade fokuspunkter, och den reagerar snabbt och har flera olika inställningsmöjligheter, som bland annat underlättar registrering av djur, ansikten och ögon.

Panasonic Lumix DC-S1 kostar från 25 207 kronor.

> Läs vårt test av Panasonic Lumix DC-S1 här.

Nikon Z 6

Nikon Z 6

Nikon Z 6 har en stor skärm och en detaljrik sökare. Bildstabiliseringen är också på topp, och kameran ger en tjusig detaljåtergivning. Tyvärr tar Z 6 dock bara XQD- och och CFexpress-kort.

© Nikon

Nikon Z 6 har en mycket lägre upplösning än Z 7, men i gengäld är den snabbare. Z 6 kan nämligen ta 12 bilder i sekunden, vilket är snabbast i klassen.

Nikon Z 6 är dessutom en mångsidig systemkamera med fullformatssensor, och den har även klassens bästa ergonomi.

Sökaren har 3,69 miljoner punkter, vilket ger en klar sökarbild. När du har tagit en bild, visas den på den stora skärmen på 3,2 tum. Därmed har du goda möjligheter att kolla kvaliteten på dina bilder under fotograferingens gång.

Tyvärr kan Nikon Z 6 bara användas med XQD- och CFexpress-kort och därmed inte SD-kort. Det gör att du kan behöva köpa helt nya minneskort om du funderar på att köpa Z 6.

Ansiktsregistreringen fungerar bra, och kameran har inga problem med att hitta ansiktet, även om modellen vänder sidan till kameran.

Nikon Z 6 kostar från 17 690 kronor.

> Läs vårt test av Nikon Z 6 här.

Sony A7R IV

Sony A7R IV

Sony A7R IV har säker och snabb autofokus och väldigt fin detaljåtergivning. Dessutom får du klassens högsta upplösning. Tyvärr är skärmupplösningen inte den bästa.

© Sony

Detaljåtergivningen från Sony A7R IV är otroligt imponerande, och det är ett nöje att få in bilderna på datorn, där man riktigt kan njuta av alla detaljerna som man får med 60,2 megapixel.

Den höga upplösningen avslöjar skoningslöst fokusfel, men i de allra flesta fall, oavsett om du fotograferar porträtt eller action, hamnar fokus exakt.

Kameran exponerar dessutom perfekt. De många pixlarna betyder emellertid att brushanteringen vid höga ISO-värden inte är fullt lika imponerande när man zoomar in till 100 procent. Bilderna är dock helt acceptabla upp till och med ISO 6400.

Sony A7R IV kostar från 43 990 kronor.

> Läs vårt test av Sony A7R IV här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av