Kamera guide prisklasser
© Shutterstock.com

Här är de bästa kamerorna just nu

Det finns massor av härliga systemkameror och kompaktkameror på marknaden, men vilken ska du välja? Vi listar de allra bästa inom tre olika prisklasser.

30 januari 2020 av Kristoffer Engbo

På Bonnier Digital FOTO testar vi årligen massor av kameror för entusiaster, och kvaliteten är i de flesta fall väldigt hög. 

Men det finns naturligtvis modeller som sticker ut från mängden med särskilda funktioner eller ett särdeles bra pris.

Här hittar du våra tre favoriter, utan inbördes ordning, inom tre olika prisklasser. Som alltid kan du också läsa fåra fullständiga recensioner av kamerorna i Prylguiden.

De bästa kamerorna för under 7000 kronor

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV
© Sony

År 2015 lanserades Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV, som generellt fick mycket fina recensioner.

Till en början kostade kameran nästan 12000 kronor. I dag kan du dock få den för drygt 6000 kronor, vilket gör den till en stark konkurrent i detta prisläge.

Kameran är fortfarande enormt snabb, bland annat med en osedvanligt bra reaktionstid för en kompaktkamera. Även bildkvaliteten kan fortfarande mäta sig med de bästa i klassen.

> Läs vårt test av Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV här.

Canon EOS M200

Canon EOS M200
© Canon

Canon betonar att EOS M200 är kameran för alla som vill ta bättre bilder än vad dagens mobiltelefoner mäktar med.

Kameran är mycket riktigt bättre än telefonerna, speciellt när det gäller mörka motiv, eftersom bildsensorn är mycket större än dem som sitter i mobiler.

Dessutom har kameran en riktigt bra autofokus, Canons Dual Pixel CMOS-autofokus, som ger en snabb och exakt skärpeinställning. Här kan du bland annat använda ansikts- och ögonavkänning samt flera andra typer av fokusering.

Trots att kameran lanserades så sent som i september 2019 kan du redan spara en dryg tusenlapp. Kameran kan i dag köpas för 5500 kronor.

> Läs vårt test av Canon EOS M200 här.

Nikon D3500

Nikon D3500
© Nikon

Nikon D3500 är tillverkarens minsta och lättaste DSLR-kamera med en vikt på bara 415 gram.  

Dessutom tar den fantastiska bilder i prisklassen. Man får välexponerade bilder med hög skärpa och många detaljer av den stora sensorn på 24,0 megapixel.

> Läs vårt test av Nikon D3500 här.

De bästa kamerorna för under 15 000 kronor

Canon EOS RP

Canon EOS RP
© Canon

Vid introduktionen i början av 2019 kostade Canon EOS RP cirka 16000 kronor, men i dag säljs den för 13000 kronor, vilket gör den till en av de billigaste kamerorna med stor bildsensor i fullformat.

Den stora sensorn ger hög bildkvalitet, och bilderna har fin detaljering. Det finns visserligen vissa brister om man jämför med den större modellen Canon EOS R, men den kostar omkring 8000 kronor mer.

Kameran väger bara 485 gram och har bland annat funktionen Focus Bracketing, där kameran automatiskt förskjuter fokus, så att du i efterhand kan välja en av bilderna eller lägga samma alla bilderna till en, där allt är i fokus.

> Läs vårt test av Canon EOS RP här.

Vill du få nyheter, tips och inspiration om foto i din inkorg? Anmäl dig då till Bonnier Digital FOTOs nyhetsbrev här. 

Nikon D7500

Nikon D7500
© Nikon

Den här DSLR-kameran med APS-C-sensor har en imponerande autofokus, och så kan du ta actionbilder med åtta bilder i sekunden. 

Kameran har god ergonomi, och så är den robust och vädertätad. 

Bildkvaliteten imponerar också, så länge du undviker de extremt höga ISO-värdena som kameran också erbjuder.

> Läs vårt test av Nikon D7500 här.

Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30
© Fujifilm

Fujifilm X-T30 är en lysande pärla som ger dig riktigt mycket för pengarna. Kameran påminner nämligen på många sätt om den större modellen X-T3, bland annat med identisk bildsensor och processor. Detta trots att X-T30 kostar nästan 6000 kronor mindre än X-T3.

Kamerans autofokus är mycket imponerande, och den är på några punkter bäst i klassen.

Kameran kan ta bildserier med 30 exponeringar per sekund – men bara i en upplösning på 16,6 megapixel. I full upplösning klarar X-T30 20 bilder i sekunden. I realiteten blir dock bufferten snart full, så rent praktiskt kan man bara ta bildserier i råformat i en sekund med denna hastighet.

> Läs vårt test av Fujifilm X-T30 här.

De bästa kamerorna för över 15 000 kronor

Fujifilm X-T3

Fujifilm X-T3
© Fujifilm

Fujifilm vill att användarna ska känna att deras kameror är välbyggda och påminner lite om gamla dagars analoga modeller.

Detta konststycke har man lyckats med i Fujifilm X-T3, som är en stilfull och robust spegellös systemkamera. Här gör man många av inställningarna via särskilda rattar som liknar dem som finns på analoga kameror.

APS-C-sensorn på 26,0 megapixel ger bilder med mycket fina detaljer och tilltalande färger. Dessutom gör kamerans hastighet och autofokus att den är ett bra val för exempelvis actionbetonade motiv.

> Läs vårt test av Fujfilm X-T3 här.

Nikon Z 6

Nikon Z 6
© Nikon

En av Nikons första spegellösa systemkameror med en stor fullformatssensor. 

Den kan ta hela 12 bilder i sekunden, och kvaliteten är hög, även när du ökar ISO-värdet rejält. 

Autofokusen hänger med fint vid motiv i rörelse, och både skärmen och sökaren hör till de bästa på marknaden.

> Läs vårt test av Nikon Z 6 här.

Sony A7R IV

Sony A7R IV
© Sony

Du får en skyhög bildkvalitet med massor av detaljer från den här kamerans fullformatssensor på 60,2 megapixel. 

Trots den höga upplösningen hanteras brus fint, och kameran kan ta tio bilder i sekunden. Kameran hanterar bruset bäst upp till ISO 6400.

Autofokusen är marknadens bästa och reagerar snabbt och exakt. Detta är också en nödvändighet, eftersom den höga upplösningen lätt avslöjar om motivet inte är i fokus.

> Läs vårt test av Sony A7R IV här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av