dykare med undervattenskamera
© Shutterstock

Undervattenskamera: Så fotograferar du under vattnet

Upptäck den mystiska världen under vattnet med en undervattenskamera. Vi tipsar om hur du får de bästa bilderna och vilken utrustning som du ska använda.

21 augusti 2019 av Jeppe Vestergaard

Vi lever alla på den blå planeten där vatten täcker hela 71 procent av ytan. Bara det borde vara anledning nog till att sätta igång att fotografera med en undervattenskamera.

Under ytan gömmer sig fantastiska motiv och upplevelser för den äventyrslystna fotografen. 

I den här artikeln guidar vi dig till hur du väljer rätt undervattenskamera och hur du tar de bästa bilderna under vattnet. 

Vi rekommenderar undervattenskameror till nybörjaren, entusiasten och till den toppseriösa undervattensfotografen. 

Välj rätt undervattenskamera

En man fotograferar under vattnet med en undervattenskamera

Det finns en massa olika möjligheter att fotografera under vattnet. Här har fotografen t.ex. ett undervattenshus till kameran.

© Shutterstock

När du ska välja en undervattenskamera som passar för dig är det bra att först och främst tänka på hur mycket du kommer att använda den.

Det låter kanske som en självklarhet, men prisskillnaden är enorm mellan olika typer av undervattenskameror, och det är också stor skillnad på vad de olika typerna av undervattenskamerorna klarar av att prestera.

Det första du behöver tänka på är därför hur mycket och i vilka situationer som du kommer att använda undervattenskameran.

> Läs också: 5 tips som ger bättre undervattensbilder.


Undervattenskamera för nybörjaren

Det behöver inte vara svårt att komma igång med att fotografera under vattnet. Du kan faktiskt redan nu göra om din mobil till en undervattenskamera om du vill ta reda på om undervattensfoto är något för dig. 

Det enda som behövs för att prova på att fotografera under vattnet är en mobil med kamera och en genomskinlig plastpåse. Naturligtvis är det viktigt att du är noga med att mobilen inte blir blöt.

> Läs också: Möt undervattensfotografen som simmar med hajar.

Om din egentillverkade undervattenskamera blir för tråkig för dig, kan du även lägga mobilen i ett vattentätt fodral som inte är fullt så egentillverkat. Du hittar ett exempel här.

Du kan även köpa utrustning som gör om mobilkameran till en riktig undervattenskamera. Numera finns det en del alternativ där du kan lägga mobilen i ett särskilt hus som skyddar kameran och ger dig möjlighet att fotografera under vattnet. Se ett exempel här.

> Läs också: Undervattenskamera för små och stora barn.

en kvinna dyker under vattnet med mobilen i ett vattentätt fodral.

Här dyker kvinnan med mobilen i ett vattentätt fodral som ger henne möjlighet att fotografera under vattnet. 

© Shutterstock

Undervattenskamera för entusiasten

Om du redan nu är säker på att du vill fotografera mer seriöst under vattnet, finns det undervattenskameror som inte kostar skjortan.

Ett perfekt val i den här kategorin är en actionkamera som levereras med ett undervattenshus. En sådan fungerar utmärkt som en robust undervattenskamera i god kvalitet.

På senare år har GoPro-kameror till och med varit förstahandsvalet när t.ex. surfare har haft med sig kameran ner i vattnet.

> Läs också: Allt om GoPro-kameror.

Om du hellre vill ha en kamera som du bara lägger i väskan och sedan tar med dig ner i vattnet utan några bekymmer, kan du köpa en specialanpassad undervattenskamera.

De här kamerorna har en klar fördel i och med att du kan ändra inställningarna under vattnet. Du behöver med andra ord inte begränsa dig till auto-inställningarna när du fotograferar med din undervattenskamera.

Kvinna snorklar med en undervattenskamera i handen.

Undervattenskameror kan ofta klara djup på hela 30 meter, men de dåliga ljusförhållandena på större djup i kombination med kamerornas relativt små sensorer, gör dem ofta mer relevanta vid användning i kombination med snorkling.

© Shutterstock

På senare tid har vi testat undervattenskameror från Panasonic, som du kan läsa recensionen av här, och Ricoh, som du kan läsa recensionen av här.

Båda kamerorna kostar omkring 3000 kronor.

> Läs också: Spela in 4k under vattnet med Nikon.


Undervattenskamera för den seriösa

Om du är trött på den halvbra kvaliteten hos GoPro-kamerorna eller de små undervattenskamerorna och vill uppgradera, finns det absolut möjlighet för det.

Då behöver du fundera på hur mycket pengar som du är beredd att lägga på en undervattenskamera. Priset springer nämligen lätt iväg.

Om du redan har en systemkamera kan du köpa ett undervattenshus till den och ta med dig deras fina bildkvalitet ner i djupen.

yrkesfotograf fotograferar med sin undervattenskamera i proffsklass

Förutom ett undervattenshus i proffsklass till kameran, har dykaren här monterat två lampor som ger extra bra bilder från undervattenskameran.

© Shutterstock

Vilket undervattenshus som ska förvandla din kamera till den undervattenskamera beror på vilken kamera som du redan äger.

Det finns nämligen hus som är tillverkade för att passa perfekt för olika kameramodeller. Därför kan det vara bra att fundera på om du snart tänker uppgradera din kamera, och om du därför bör vänta med att skaffa ett undervattenshus tills du har en mer framtidssäker kamera.

Du kan se ett exempel på ett undervattenshus till en Sony A6000 här. Med etuiet, som kostar cirka 12 000 kronor, blir systemkameran till en undervattenskamera.

Om du vill ta undervattensfoto till en helt ny nivå, kan du investera i en cool undervattensdrönare. Läs vår recension av undervattensdrönaren Chasing-Innovation Gladius mini här. 

Korallrev
Korallrev

Korallrev är ett omtyckt motiv för undervattensfotografer. 

© Shutterstock

Så tar du de bästa bilderna med en undervattenskamera

När du fotograferar under vattnet finns det en del man behöver tänka på för att ta så bra bilder som möjligt.

Under vattnet börjar nämligen ditt objektiv att bete sig underligt. Under ytan blir objektivets synfält nämligen snävare. Så om du har ett objektiv på 24 mm, blir det till ett 35 mm-objektiv under vattnet. Därför är det bra att använda en så bred vidvinkel som möjligt.

Det är också bra att gå nära motiven. Då får du nämligen bäst nytta av vidvinkeln. 

Ett teleobjektiv är sällan till hjälp när du fotograferar under vattnet. 

Oftast ser man inte heller särskilt långt under vattnet. Se därför till att komma så nära motiven som du kan med din undervattenskamera.

Kom ihåg ljuset under vattnet

När du befinner dig i vattnet behöver du också tänka på hur ljuset faller i din bild. Oftast får du bäst bilder om du fotograferar upp mot ytan eller befinner dig i samma höjd som motivet. Det är sällan man får vidare bra bilder om man fotograferar ner mot ett motiv.

Om du inte är nöjd med dina undervattensbilder är det ofta bra att själv ta med extra ljus.

Om det går kan du använda kamerans blixt eller ta med någon sorts undervattenslampa. Det extra ljuset ger färggladare och skarpare bilder.

Men tänk på att om du har kameran i ett undervattenshus, bör du stänga av blixten i kameran. Blixtljuset reflekteras nämligen inne i undervattenshuset och ger inte den önskade effekten.

Istället förstör det bilden.

> Läs också: Så väljer du rätt blixt.

Var rädd om dig själv och livet i havet!

När du är under vattnet och ska fotografera, behöver du naturligtvis vara försiktig. Se därför till att du har koll på dyktekniken innan du tar med dig undervattenskameran i djupet.

Tänk också på att undvika att störa fiskar, valar, sköldpaddor och liknande när du utforskar djurlivet med din undervattenskamera. Det är också viktigt att du inte skadar eventuella korallrev. Du bör därför varken röra vid eller stå på ett korallrev.

Om du vill ha inspiration om undervattensfotografi kan du titta i det här galleriet, där du hittar bilder som några av världens bästa fotografer har tagit med sina undervattenskameror.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av