Karibisk revhaj undervattensfoto
Haj

Den här karibiska revhajen fick inte Alexander Mustard att skaka på manschetten. Han har använt blixt och exponerat efter ljuset ovanför vattenytan för att få tillräckligt med ljus på hajens huvud.

© Alexander Mustard

Möt fotografen som simmar bland hungriga hajar

Alexander Mustard har upplevt sådant som de flesta äventyrare bara kan drömma om. Egentligen var han en prisbelönt marinbiolog, men han blev mer och mer uppslukad av fotografiet, och för 10 år sedan vågade han språnget – och dök ut på djupt vatten.

14 mars 2018 av Sarah Marie Winter

När Alexander Mustard ska locka till sig hajar använder han vita fiskar som han sprider ut i havet. Själv har han på sig en svart dykardräkt som täcker all hud. 

"Sedan gäller det att hela tiden hålla koll på vattenströmmarnas riktning. Fiskarnas lukt följer med vattenströmmarna, så om de plötsligt ändrar riktning måste du skynda dig undan matlukten. Då är hajarna bara intresserade av fiskarna och inte av dig", förklarar han.

Utan rädsla på havets botten

Endast en dåre fruktar inte havet, säger man, men Alexander Mustard är sannolikt så långt ifrån en dåre som det är möjligt. 

Den 41-åriga britten har inte bara en doktorsgrad i marinbiologi. Han har även arbetat som forskare i flera år på Southhampton Universitet, där han 2002 vann en utmärkelse som en av Storbritanniens mest lovande marina forskare. 

Ändå verkar han fullständigt orädd när han gång på gång ger sig ner i de kolsvarta djupen där några av världens dödligaste rovdjur sommar omkring. En av anledningarna kan vara att han vet så mycket om de farliga djuren.

"Jag har aldrig känt mig rädd för hajar, även om jag har simmat bland stora stim av dem", säger Alexander Mustard. 

> Läs allt om undervattenskameror och undervattensfotografering här

Vrak fotograferat under vattnet

Kompositionen med fisken som simmar förbi i det gyllene snittet avslöjar att Alexander Mustard inte är någon nybörjare inom undervattensfotografi. Faktum är att han har fotograferat under vatten sedan han var 11 år. 

© Alexander Mustard

Specialdesignade filter för undervattensfoto

Alexander Mustards undervattensbilder har prytt otaliga omslag till dykar- och fototidningar över hela världen, och han har designat sina egna filter som lämpar sig särskilt väl för undervattensfoto, och som han säljer på sin webbplats.

Som om det inte var nog, har han instiftat fototävlingen Underwater Photographer of the Year, samt varit domare i en rad prestigefyllda fototävlingar, bl.a. Wildlife Photographer of the Year. Dessutom har Nissan designat en speciell havsbil till hans ära. 

Läs mer om bilen, Alexander Mustard och hans fototeknik i Bonnier Digital FOTO nummer 5/2018. Här avslöjar han också ett effektivt belysningsknep för grumligt vatten! 

Gammal motorcykel fotograferad med blixt under vattnet

Att vara undervattensfotograf är mer än att bara dyka ner under ytan, ta några bilder och sedan dyka upp igen. Alexander Mustard lägger lång tid på att belysa sina motiv ordentligt, och det ger fascinerande resultat. Det kan du läsa mycket mer om i tidningen. 

© Alexander Mustard

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av