För 10–15 år sedan var kompaktkamerorna kameramarknadens kungar, och i princip alla tillverkare hade en lång rad modeller på marknaden. Med sedan dess har siffrorna dalat.
Under de första fyra månaderna av 2007 framställde de japanska kameratillverkarna 24,6 miljoner kompaktkameror.
Den siffran har fallit till bara 2 miljoner kompaktkameror under de första fyra månaderna av 2019, visar siffror från branschorganisationen CIPA.
I gengäld har kvaliteten på kompaktkamerorna blivit mycket bättre.
Vad är en kompaktkamera?
Kompaktkamera är en beteckning på kameror med inbyggt objektiv som inte kan bytas som hos systemkameror. Trots namnet har kompaktkameror inte alltid ett vidare kompakt format.
Faktum är att kompaktkamerorna ger dig möjligheter som du inte får med vare sig mobiltelefoner eller systemkameror.
Här går vi igenom anledningarna till att du bör välja en kompaktkamera – antingen som din primära kamera eller som ett komplement till en större utrustning.
1. Kompaktkamerorna håller toppkvalitet
Den faktorn som kanske har störst inverkan på bildkvaliteten är storleken på kamerans bildsensor. Och många av kompaktkamerorna som numera finns på marknaden har stora bildsensorer på 1” eller mer.

Kompaktkameran Fujifilm X100F har en APS-C-sensor. Det är samma storlek som i många systemkameror.
© FujifilmOm du väljer en modell med en sensorstorlek på 1” eller mer, får du ungefär samma bildkvalitet som hos många systemkameror med eller utan spegel.
3 bra kompaktkameror med stora sensorer
2. Det är lätt att ta med sig kompaktkameran
Många kompaktkameror är inte större än att de får plats i fickan, så man kan alltid ha med sig en kompaktkamera.
I dag lyckas tillverkarna till och med att klämma in kraftfulla zoomobjektiv eller stora bildsensorer i små fickkameror, så att du bl.a. kan få med dig 15x zoom, som motsvarar 24–360 mm, och en stor sensor i fickan.
Om du väljer en kompaktkamera med en mindre sensor kan du i dag få t.ex. 30x zoom i en fickkamera.
3 fickvänliga kompaktkameror
3. Du kan fotografera diskret med kompaktkameror
Många gatufotografer älskar kompaktkameror – särskilt om bildsensorn är stor.
Till skillnad från en systemkamera drar kompaktkameror nämligen inte till sig särskilt mycket uppmärksamhet, samtidigt som de kan ta bilder i hög kvalitet.

Kompaktkameran Ricoh GR III är liten, har en stor sensor och ett objektiv med en fast brännvidd som motsvarar 28 mm, vilket passar bra för gatufotografi.
© RicohGatufotograferna föredrar ofta kompaktkameramodeller med en fast brännvidd som motsvarar t.ex. 35 mm och ett objektiv med hög ljusstyrka som bland annat gör det möjligt att ta bilder med en snyggt oskarp bakgrund.
> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter
4. Kompaktkameror kan ta unika bilder
Vissa kompaktkameror ger dig möjligheter som du inte får hos vare sig mobiltelefonen eller systemkameran.
Robusta kompaktkameror kan t.ex. följa med under vattnet eller ut i snön utan att ta skada.
Det gör att du kan ta helt annorlunda bilder än vad du är van vid, när du inte behöver tänka på att skydda utrustningen.

Kompaktkameran Nikon Coolpix P1000 har hela 125x optisk zoom som motsvarar 24–3000 mm.
© NikonDu kan även hitta kompaktkameror med extrema zoomobjektiv som täcker i princip alla brännvidder. För att få samma möjligheter med en systemkamera krävs en arsenal av objektiv och en minst sagt ordnad ekonomi.