Fujifilm GFX 50S

Vad är mellanformat?

På Photokina i Köln presenterade Fujifilm sin kommande mellanformatskamera GFX 50S, och andra tillverkare har också börjat använda det större formatet, men vad är mellanformat egentligen?

27 september 2016

I likhet med fullformat och APS-C är mellanformat en beteckning på bildsensorns storlek – eller på filmstorleken under den analoga eran.

Och mellanformatet sträcker sig faktiskt över flera olika storlekar, men gemensamt för dem är att de är större än fullformat på omkring 36 x 24 mm, men mindre än storformat som är på minst 102 x 127 mm.

Fujifilm GFX sensor

Fujifilms kommande modell har en bildsensor på 43,8 x 32,9 mm, vilket är ungefär lika stort som i Hasselblad X1D-50c och Pentax 645Z.

Det finns dock även mellanformatskameror med större bildsensorer. Phase Ones och Hasselblads bildsensorer är ofta ungefär 53,7 x 40,4 mm.

Fyra gånger större

Bildsensorn i Fujifilm GFX 50S är nästan 1,7 gånger större än fullformat och fyra gånger större än APS-C-sensorn som sitter i många spegelreflex- och systemkameror. Och generellt kan man säga att ju större bildsensorn är, desto bättre bildkvalitet får du.

I likhet med att man får brännviddsförlängning på APS-C-kameror, där du behöver multiplicera objektivets brännvidd med omkring 1,5x för att få reda på vad brännvidden motsvarar på fullformat, ändras brännvidden också på mellanformatskamerorna. Här rör det sig däremot om en brännviddsförkortning i och med att bildsensorn är större än fullformat. Den är ungefär 0,79x på GFX 50S, vilket innebär att ett 63 mm-objektiv motsvarar 50 mm på mellanformatskameran.

> Läs mer om Fujifilms mellanformatskamera här: Fujifilm överraskar med 51,4 megapixel

Nedan kan du se det inbördes förhållandet mellan de tre olika sensortyperna:

  • Överst till vänster visas storleken på mellanformatssensorn i bl.a. Fujifilm GFX 50S.

  • Överst till höger visas storleken på en fullformatssensor.

  • Nederst till vänster visas storleken på en APS-C-sensor.

  • Nederst i mitten visas storleken på en Four Thirds-sensor som den som sitter i Olympus och Panasonics kameror.

  • Nederst till höger visas storleken på en 1-tumssensor som används i många kompaktkameror i entusiastklassen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av