Vad är mellanformat?
Fujifilm GFX 50S

Vad är mellanformat?

Kameratillverkare som Fujifilm och Hasselblad har stora framgångar med sina så kallade mellanformatskameror – men vad är egentligen mellanformat? Här får du svaret.

Precis som fullformat och APS-C är mellanformat en beteckning för bildsensorns storlek. Vissa minns säkert även att det var en beteckning för bildrutans storlek på analog fotografisk film.

Mellanformatet omfattar i själva verket flera storlekar, men gemensamt för dem är att de är större än fullformat som har ett mått på omkring 36 x 24 mm. Samtidigt är mellanformat mindre än storformat som är 102 x 127 mm.

Förr i tiden användes mellan- och storformat endast av studiofotografer som hade råd att betala för den dyrare utrustningen. Detta har förändrats drastiskt de senaste två åren, eftersom i synnerhet Fujifilm har pressat priset på mellanformat.

Dessutom har man lyckats höja upplösningen till hela 100 megapixel, samtidigt som kamerahusen blir mindre och storleksmässigt närmar sig DSLR-kamerorna. De är alltså betydligt mer hanterbara än tidigare.

>Läs även: Allt du behöver veta om DSLR

Fujifilm GFX-sensor

Sensorn i Fujifilms GFX-kameror mäter 43,8 x 32,9 mm.

© Fujifilm

Fyra gånger större

I Fujifilms GFX-modeller har bildsensorn i mellanformat måtten 43,8 x 32,9 mm, vilket är ungefär samma storlek som i Hasselblad X1D-50c och Pentax 645Z.

Det finns dock mellanformatskameror med större bildsensor än så. Phase Ones och Hasselblads bildsensor är ofta runt 53,7 x 40,4 mm.

Bildsensorn i Fujifilm GFX 100S är nästan 1,7 gånger större än fullformat och fyra gånger större än APS-C-sensorn som sitter i många systemkameror med eller utan spegel. Och rent generellt kan man säga att ju större bildsensor, desto bättre bildkvalitet får du.

Det gäller inte minst det dynamiska omfånget, alltså att kameran kan registrera mer bildinformation i skuggor och högdagrar. Dessutom är mellanformatssensorn en stor fördel vid hantering av brus, eftersom mängden bildbrus blir avsevärt mycket lägre.

>Läs även: Få koll på sensorstorleken

Nedan ser du det inbördes förhållandet mellan olika bildsensortyper:

Sensorstorlekar

Här visas de fem vanligaste bildsensorstorlekarna.

© Bonnier Digital FOTO
  • Uppe till vänster visas mellanformatssensorn i exempelvis Fujifilm GFX 50S.

  • Uppe till höger ser du en fullformatssensor.

  • Nere till vänster syns en APS-C-sensor.

  • Nedtill i mitten visas en Four Thirds-sensor av den typ som Olympus och Panasonic använder i sina kameror.

  • Nere till höger ser du en 1"-sensor som används i många kompaktkameror för entusiaster.

Brännvidden ändras

APS-C-kameror ger en brännviddsförlängning där du multiplicerar objektivets brännvidd med omkring 1,5x för att få fram vad brännvidden motsvarar vid fullformat. Kameror med bildsensor i mellanformat ger i stället en brännviddsförkortning, eftersom bildsensorn är större än fullformat. 

Omräkningsfaktorn är cirka 0,79x på GFX 100S, vilket betyder att ett 63 mm-objektiv motsvarar 50 mm på mellanformatskameran.

Läs även: Så bra är Fujifilm GFX 100S

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av