Lär dig tekniken bakom autofokuspunkter

Kamerans autofokus är din trogna vapendragare när du vill säkerställa att bilderna blir knivskarpa. Auto-inställningen är dock inte alltid det bästa valet, men om du själv tar makten får du bättre möjligheter att lägga fokus helt exakt.

30 december 2015

Kameran är som standard inställd på automatiskt fokusval, då alla fokuspunkterna används. Det kan vara bra i vissa situationer, men då tappar man som fotograf kontrollen över vad i motivet som ska bli skarpt. Lyckligtvis är det lätt att växla till ett annat sätt att använda autofokuspunkterna, så att man kan lägga fokus på helt rätt ställe i bildytan, t.ex. om man bara vill använda en enda punkt vid porträttfotografering. Kamerans autofokuspunkter kan grovt delas in i två typer. De viktigaste punkterna är av korstyp, som kan fokusera på både lodräta och vågräta linjer. Fokuspunkten i mitten är en sådan. Dessa punkter är därför mer noggranna, medan de övriga är enklare och därför mindre exakta.

I den här artikeln får du lära dig hur du använder de olika fokuspunkterna på bästa sätt och varför det är viktigt att ställa in fokuspunkterna särskilt för vissa fotosituationer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av