Oskarp sökare? Här hittar du lösningen

Får du jämt en oskarp bild i sökaren? Här kan du se hur du får en skarp bild. 

Ställ in kamerans sökare korrekt

För flertalet fotografer är dioptrijusteringen en helt ointressant knapp på kameran. Men den är oumbärlig om du är när- eller långsynt.

26 juli 2018

Det finns en viss knapp på kameran som är fullständigt ointressant för flertalet fotografer – en del vet inte ens att den existerar. Men om du är när- eller långsynt kan den lilla knappen vara ett oumbärligt redskap för att åstadkomma en skarp bild. 

Dioptern är en liten lins i kamerans sökare, som gör att den kan matcha bilden med det som du ser med dina ögon. Så om du har ett synfel ser du en suddig bild när du tittar genom en sökare som inte är rätt inställd. 

På samma sätt får en person med god syn en suddig bild om de tittar genom en sökare som är inställd efter en person med dålig syn – precis som när man lånar en annan persons glasögon. 

Är din kamera rätt inställd?

Det enklaste sättet att se om du bör justera sökaren är att titta på siffrorna och linjerna under bilden i sökaren. Om de inte är helt skarpa är sökaren inte inställd efter dina ögon.

De allra flesta DSLR-kameror med optiska sökare och spegellösa kameror med elektroniska sökare har dioptrar – och därmed även dioptrijustering. 

Dioptrijusteringen görs oftast med en liten ratt eller ett skjutreglage nära kamerans sökare. Flertalet dioptrijusteringar är märkta med tecknen + och -.

Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Dioptrijusteringen på en Canon EOS 760D

På den här Canon EOS 760D sitter dioptriratten till höger ovanför sökaren.

Så ställer du in kameran efter dina ögon

När du ska justera dioptern kan det bara bra att sätta kameran på stativ eller på ett bord. Hitta sedan ett motiv som kameran enkelt kan fokusera på – t.ex. en leksak eller en krukväxt.

Börja med att vrida på ratten för dioptrijustering. När bilden är i fokus vrider du vidare tills bilden blir oskarp igen. Vrid sedan tillbaka ratten tills bilden är skarp. (Du kan sedan finjustera genom att vrida ratten fram och tillbaka tills bilden är så skarp som möjligt.) Nu bör din diopter vara korrekt inställd.

Läs också: 10 saker du bör göra innan du använder din nya kamera

Få koll på kameran med vår e-bok

Om du inte riktigt har koll på kamerans alla funktioner ännu, kan vi hjälpa dig med vår e-bok "Nybörjarguide till fotografi".

Här får du en ingående genomgång av de olika programmen samt inställningar som bländare, slutartid, ISO och mycket mer.

Du kan få guiden direkt till din inkorg om du börjar prenumerera på Bonnier Digital FOTOs nyhetsbrev HÄR. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av