Kameratillverkarna har optimerat kamerornas autofokusfunktion så att den kan hantera nästan alla motiv
Därför tycker du kanske att det låter konstigt att du skulle behöva använda något så gammaldags som manuell fokusering.
Autofokusen är nämligen ofta snabb och exakt, och det gör det lekande lätt att fotografera porträtt, landskap, action och mycket annat. Ändå finns det situationer där autofokusen inte räcker till och du måste använda manuell fokusering för att få bilder där skärpan ligger rätt.
Det kan vara actionmotiv där man vill lägga fokus på en förutbestämd plats innan till exempel en cyklist susar förbi. Det kan också vara när man vill fotografera ljudlöst utan väsen från fokusmotorn, eller när man vill ha skärpan på exakt samma ställe i alla foton till en HDR-bild eller ett panorama.
Tekniken bakom
Det är egentligen superenkelt att komma igång med att använda manuell fokusering, och du kan börja med de objektiv du redan har.
Vissa objektiv har en MF-AF-knapp som aktiverar manuell fokusering respektive autofokus, och du kan även växla mellan de två lägena via kamerans meny.
På objektiv som bara har manuell fokusering kan man när som helst vrida på fokusringen och se skärpan växla från nära till långt bort, eller tvärtom.
Huvudmotivet som man fotar är ofta 5–10 meter från kameran, så det kan löna sig att öva på att snabbt lägga fokus exakt inom detta spann.
Om du däremot fotar makromotiv kan du fokusera objektivet manuellt till närgränsen, som är det närmaste fokusavståndet som objektivet kan återge skarpt. När du har gjort det kan du ställa in skärpan genom att röra kameran närmare eller längre bort från motivet.

Om du vill vara helt säker på att få skarpa bilder när du använder stora bländaröppningar, exempelvis F1.4, kan du fokusera manuellt tillsammans med peaking-funktionen.
© ShutterstockTillgång till många fler objektiv
Även om de allra flesta objektiv idag har autofokus, tillverkas dock fortfarande objektiv som bara kan fokusera manuellt.
Det gäller bland annat flera objektiv från märken som Samyang och Laowa. Det senare tillverkar exempelvis flera typer av makroobjektiv som bara finns med manuell fokusering.
Det är dock inte bara nyare objektiv du kan använda när du har lärt dig att fokusera manuellt. På de flesta spegellösa systemkameror kan du nämligen med hjälp av en adapter använda gamla objektiv avsedda för analoga kameror.
Det kan vara klokt ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom objektiven brukar vara billigare än nya, men det kan också ge bilder med karaktär eftersom de äldre objektiven bland annat inte är lika skarpa som nyare versioner.

Många landskapsfotografer använder enbart manuell fokusering, eftersom de då bland annat kan ställa in objektivet exakt efter hyperfokalavståndet, som är det avstånd från vilket allt är skarpt.
© ShutterstockSnabbare i mörker
Autofokussystemen är idag snabbare än någonsin, men det finns fortfarande situationer där de kommer till korta.
När man fotograferar i alltför svagt ljus, till exempel under blå timmen eller inomhus på vintern, kan autofokussystemet ha svårt att lägga skärpan exakt där den ska ligga för att göra motivet 100 procent skarpt.
Med bara lite övning är det därför enklare och snabbare att fokusera manuellt i den här situationen, utan att du behöver höja ISO-värdet till oacceptabla nivåer.
>Läs även Förstå kamerans ISO: 6 saker du inte visste om ISO