Finjustera din autofokus

Plocka fram alla dina objektiv, för nu ska vi optimera autofokussystemet, så att skärpan ställs in på exakt rätt punkt. Det garanterar dig fler pangbilder när du använder ett litet skärpedjup.

En av de allra största fördelarna med spegelreflexkameror är deras autofokus som bygger på fasdetektering. Den gör att man kan ställa in skärpan på motivet blixtsnabbt och utan tvekan. Det är dock även ett system som mår bra av att underhållas, så att du kan vara säker på att det är lika exakt som snabbt.

Fasedetekteringen lider nämligen ofta av en smula för- eller bakfokus om kameran och objektivet inte är kalibrerade till att matcha varandra perfekt. Problemet visar sig genom att skärpan antingen hamnar något närmare eller längre bort än det man egentligen ville att kameran skulle fokusera på.

Men detta kan du mycket väl lösa själv om du har en systemkamera i entusiastklassen. Den har nämligen en smart funktion som låter dig korrigera eventuella fokusfel en gång för alla.

Testark

Klicka här för att hämta testarket som du ska använda för att kalibrera din kamera. I artikeln kan du läsa hur du ska använda det.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av