Man kan behöva finjustera kamerans autofokus för att skärpan ska hamna rätt.
Fotograf med kamera

Finjustera din autofokus

Plocka fram alla dina objektiv, för nu ska vi optimera autofokussystemet, så att skärpan ställs in på exakt rätt punkt. Det ger fler lyckade bilder när du använder ett litet skärpedjup.

En av de allra största fördelarna med DSLR-kameror är deras autofokus som bygger på fasdetektering. Den gör att man kan ställa in skärpan på motivet blixtsnabbt och utan tvekan. Det är dock även ett system som mår bra av att underhållas, så att du kan vara säker på att det är lika exakt som snabbt.

Fasdetekteringen lider nämligen ofta av en smula för- eller bakfokus om kameran och objektivet inte är kalibrerade till att matcha varandra perfekt. Problemet visar sig genom att skärpan antingen hamnar något närmare eller längre bort än det man egentligen ville att kameran skulle fokusera på.

Men detta kan du mycket väl lösa själv om du har en DSLR-kamera i entusiastklassen.

Den har nämligen en smart funktion som låter dig korrigera eventuella fokusfel en gång för alla.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Finjustera autofokusen med ett testark

När du ska finjustera autofokusen kan du med fördel använda ett speciellt testark som du fotograferar. Där kan du nämligen se om kameran fokuserar framför eller bakom området där du vill lägga skärpan. I kamerans meny kan du sedan flytta fokus en aning framåt eller bakåt.

Klicka här för att ladda ned testarket. Du kan även ladda ned en artikel som beskriver precis vad du behöver göra. Du hittar den nedan.

Kameran kan även kalibrera sig själv

Många nyare DSLR-kameror har en smart funktion där kameran själv kalibrerar autofokusen. Hos Nikon heter funktionen t.ex. Auto AF Fine-Tuning. Här sätter du kameran på stativ och aktiverar live view.

Välj en ensam fokuspunkt och rikta kameran mot ett kontrastrikt område. Håll sedan ned AF-Mode-knappen och knappen för videoinspelning samtidigt i ett par sekunder. Nu visas en meny där du helt enkelt följer stegen.

> Läs också: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Spegellösa kameror behöver inte samma justering

I och med att spegellösa systemkameror fokuserar direkt på sensorn behöver du inte kalibrera kamerans autofokus på dem.

Om du ändå tycker att fokus hamnar fel, kan det bero på fel hos objektivet som i så fall behöver lämnas in på verkstaden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av