Med rätt val av autofokus är det lättare att ta skarpa fågelbilder.
I detta fågelfoto ligger skärpan perfekt på fågelns öga.© Bonnier Digital FOTO.

Så ökar du chansen att ta skarpa fågelbilder

Ditt val av autofokusläge är viktigt för att skärpan ska bli optimal när du fotograferar fåglar. Här guidar vi dig till de bästa inställningarna.

21 augusti 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Du fotar en fågel av en sällsynt art, och du tycker att skärpan ser bra ut. Men när du kommer hem och granskar bilderna i datorn ser du att skärpan inte är den allra bästa. Sådant är verkligen irriterande.

När det gäller fågelfotografering är det vanligtvis huvudet och helst ögat som ska vara i fokus. Vissa kameror är så avancerade att de kan hitta en fågels öga och fokusera på det automatiskt.

Andra kameror kan hitta fågelns huvud eller åtminstone kroppen.

Om det bara finns en fågel i bilden och den sitter så att den syns väl, brukar kameran klara det enkelt. Utan någon extra hjälp kommer autofokusen att fokusera och du får ett fantastiskt fågelfoto. 

Avgränsad fokuspunkt för bra skärpa

Det blir mer komplicerat om det finns flera fåglar i bilden. Om de står stilla eller vaggar runt kan du välja en definierad fokuspunkt och placera den på fågeln som du vill ha skärpa på. Då kommer autofokusen att ignorera allt annat och bara fokusera på den fågeln.

Om din kamera har fågelögonfokus kommer den här funktionen också bara att vara aktiv på den valda fokuspunkten.

Gör punkten så liten som möjligt för att öka precisionen. Det finns risk att autofokusen blir förvirrad och fokuserar på bakgrunden om den tar upp en stor del av bilden. Då blir ditt fågelfoto en suddig historia. 

En avgränsad fokuspunkt är det bästa valet för skarpa fågelbilder med flera fåglar i bilden. Då kan du placera punkten på precis den fågel som ska vara skarp.

Här ligger skärpan perfekt på ögat. En begränsad fokuspunkt användes för detta fågelfoto.

© Bonnier Digital FOTO.

Bred fokusering för bilder av flygande fåglar

När du fotograferar fåglar i flykten kan det vara svårt att placera ett litet fokusområde på önskad fågel. Då är det säkrast att välja autofokusläget Wide/Brett, som arbetar i större delen av bilden och prioriterar rörliga element. 

För fågelfoton med flera fåglar som sitter lugnt på marken är en avgränsad fokuspunkt bäst. För flygande fåglar är en bred autofokusering att föredra.
Välj en avgränsad fokuspunkt när du tar lugna fågelbilder med flera fåglar. Välj autofokusläget Brett när du fotograferar fåglar i flykten.© Bonnier Digital FOTO.

Om du vill fotografera en specifik fågel i en flock med flera fåglar, finns det risk att autofokusläget Brett fokuserar på fel fågel.

Försök i så fall med en mindre fokuspunkt och välj Dynamisk AF, som utökar området som autofokusen arbetar i om fågeln rör sig bort från din fokuspunkt. 

Fokus ligger perfekt i ögat på den ena gåsen. Fågelbilder med flygande fåglar blir optimala med autofokusläget Brett.
Autofokusläget Brett är utmärkt för fotografering av flygande fåglar. Det säkerställer att skärpan är perfekt i ögat på den ena gåsen på bilden.© Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av