Du är säkert redan bekant med de små fyrkanterna som visas i kameran och lyser upp när något i motivet är skarpt. De här fyrkanterna kallas för fokuspunkter, och kameran använder dem för att ställa in skärpan.
Det är viktigt att känna till hur många fokuspunkter din kamera har och vilken typ de hör till. Du behöver nämligen välja rätt punkter om du vill få ut mesta möjliga av kamerans autofokus.

Om kameran har svårt att fokusera kan du försöka ställa in fokus med någon av de övriga fokuspunkterna – gärna punkterna mitt i sökaren som är mer tillförlitliga.
© ShutterstockHär hittar du de olika typerna av fokuspunkter
Antalet fokuspunkter och vilken typ de tillhör beror på kamerans märke och modell. Det är också skillnad på hur de olika punkterna fungerar.
Vissa punkter är nämligen bättre än andra. Särskilt om du har en DSLR-kamera.
Vågräta och lodräta fokuspunkter
På en DSLR-kamera har fokuspunkterna ofta olika egenskaper. Vissa av punkterna kan t.ex. bara ställa in fokus om dess fokusplan bryts antingen vågrätt eller lodrätt.
Om du t.ex. har en lodrät fokuspunkt över ett lodrätt streck i motivet, t.ex. en lyktstolpe mot en svart bakgrund, kan kameran inte ställa in fokus.
Om du däremot vänder kameran från liggande till stående, klarar kameran att ställa in skärpan. Nu skär lyktstolpen nämligen fokuspunkten.
De lodräta och vågräta fokuspunkterna sitter oftast runt punkterna mitt i sökaren.
> Läs också: Så använder du kontinuerlig autofokus.
Korspunkter och dubbla korspunkter
Punkterna i mitten är är ofta mer avancerade och bättre på att hitta fokus. De kallas för korspunkter.
En korspunkt utgör en kombination av en vågrät och en lodrät fokuspunkt. Punkter av det här slaget sitter oftast mitt i sökaren.
Här spelar det inte någon roll om fokuspunkten bryts vågrätt eller lodrätt. Den kan nämligen registrera båda delarna.
En dubbel korspunkt består i sin tur av två korspunkter som har kombinerats till en enda punkt. Här har dock det ena korset roterats 45 grader jämfört med det andra. Det ökar säkerheten för att punkten kan ställa in fokus på alla ytor och motiv.
Om din kamera har problem att fokusera ska du därför försöka använde korspunkterna mitt i sökaren när du ställer in skärpan.
> Läs också: Så använder du kamerans autofokuspunkter.
Om du ännu inte prenumererar har vi just nu en rad intressanta erbjudanden till dig. Du hittar dem här.
Så snart du har beställt din prenumeration får du omedelbar åtkomst till alla videor och guider i Fördelszonen.
Du kan även läsa de senaste numren av Bonnier Digital FOTO på din surfplatta eller mobil via appen Wype.