Vårt första test av Canon EOS-1D X Mark III

Canon har precis avslöjat alla detaljer om den nya toppmodellen EOS-1D X Mark III. Vi var bland de första som fick testa monsterkameran som kan få hjärtat att slå extraslag hos både natur- och sportfotografer.

7 januari 2020

Vi fick vänta en veckan in i 2020 innan Canon släppte alla specifikationerna till EOS-1D X Mark III. Trots detta har vi redan haft möjlighet att hålla i kameran. Det inträffade när vi som några av de första i världen fick testa EOS-1D X Mark III på Spaniens snabbaste racerbana, Ascari.

Canon EOS-1D X Mark III

I början av december hörde vi till några av de allra första som fick testa Canon EOS-1D X Mark III på en racerbana i Spanien.

© Bonnier Digital FOTO

Canon EOS-1D X Mark III känns helt rätt i händerna

När man är van vid att använda de lättare och mindre systemkamerorna utan spegel, är storleken och vikten det första man slås av. 

EOS-1D X Mark III väger hela 1440 gram och har dimensionerna 15,8 x 16,8 x 8,3 cm, men efter en kort stund känns kameran helt rätt i händerna – som ett riktigt kompetent arbetsredskap som klarar det mesta.

EOS-1D X Mark III är vädertätad och förstärkt på alla tänkbara sätt, så det är inga problem att fotografera timtal i regnet. 

På racerbanan i södra Spanien sken emellertid solen för fullt, och överraskande nog fick vi börja med att fotografera porträtt. Canon hade nämligen hyrt in två modeller för att signalera att kameran klarar mer än bara sport och natur. 

> Läs också: Allt du behöver veta om DSLR-kameror

På racerbanan fick vi även möjlighet att fotografera porträtt med Canon EOS-1D X Mark III. 

© Bonnier Digital FOTO

Ny joystick gör livet lättare

Vi hade inte heller några problem med att ta bra och skarpa porträtt med EOS-1D X Mark III, även om 20,0 megapixel är i underkanten för den typen av uppdrag nu när vi är inne i 2020. 

> Läs mycket mer om porträttfotografi här

Å andra sidan hade vi stor glädje av den nya beröringskänsliga, optiska joysticken som man kan använda för att blixtsnabbt flytta runt på fokuspunkten med tummen.

Joystick Canon EOS-1D X Mark III

Med hjälp av den beröringskänsliga joysticken kan man flytta fokuspunkten snabbare än med den konventionella joysticken.

© Bonnier Digital FOTO

Efter en knapp timme med modellerna, släpptes racerbilarna slutligen loss på Ascari-banan, som med sina 5425 meter är den längsta banan i Spanien. 

Kombinerad med bl.a. ett Canon EF 400mm F2.8 skulle snabbheten hos nya EOS-1D X Mark III nu testas på allvar. Och kameran klarade testet med toppbetyg.

Autofokusen var förmodligen snabbare än något annat som vi hittills har testat, och fick vår medhavda och högt älskade Sony A7R IV att plötsligt framstå som lite trevande. 

I princip alla våra bilder av de förbipasserande bilarna var knivskarpa, och autofokusen låste sig omgående fast på de snabba bilarna.

> Få koll på autofokus här

Canon EOS-1D X Mark III håller jämna steg med Sony A9 II

Med 20 bilder i sekunden vid live view og 16 bilder vid användning av sökaren håller EOS-1D X Mark III också jämna steg med Sony A9 II, som hittills har varit marknadens snabbaste sportkamera.

Även om DSLR-kamerorna har sina nackdelar, fick vi snabbt erkänna att inget slår en optisk sökare på toppnivå, och här är EOS-1D X Mark III helt fantastisk. Sökarbilden är stor, ljus och helt tydlig, och får till och med de bästa elektroniska sökarna att kännas lite mörka, korniga och tröga. Å andra sidan återger den optiska sökaren inte exponeringen, vilket den elektroniska sökaren gör.

Efter den första sessionen med racerbilar tog vi oss till en annan del av banan. Nu skulle det handla om panorering. Här hade Canon anlitat den erfarna tyska sportfotografen Alexander Hassenstein för att visa oss hur man går till väga, och hans anvisningar var stenhårda. Han instruerade oss nämligen till att använda 25/50.

> Läs också: Så får du skarpa bilder av bilar i hög fart

En av våra få skarpa panoreringar vid en slutartid på 1/25 sekund.

© Bonnier Digital FOTO

Skakiga, oskarpa bilder

Det var en instruktion inom den svåra panoreringsdisciplinen som krävde lite övrig information för vår del. Hassenstein utvecklade sitt resonemang, och det visade sig handla om 1/25 sekund vid bländare F25. 

Bonnier Digital FOTOs utsände ställde sig minst sagt skeptisk till att det skulle gå att ta bra panoreringsbilder av snabba racerbilar vid en så pass lång slutartid. Tanken är att bilen ska bli skarp, medan bakgrunden får en oskärpa som förstärker känslan av fart i bilden, men alla våra försök var helt oskarpa och oanvändbara.

Men det var inte hos Canon EOS-1D X Mark III som felet låg, för när Alexander Hassenstein tog över vårt låneexemplar, tog han vid första försöket och utan några större åthävor en serie på 13 bilder, varav fem av dem var skarpa och lyckade.

Vi experimenterade vidare med EOS-1D X Mark III och panorerade med slutartider på 1/100 och 1/50 sekund där det är något enklare att få skärpa på bilarna, samtidigt som bakgrunden får en helt okej rörelseoskärpa.

När det gäller den allmänna hanteringen av kameran kände vi oss snabbt som hemma. Canon EOS-1D X Mark III påminner, trots över 100 förbättringar rätt mycket om EOS-1D X Mark II från 2016. 

Det är också logiskt med tanke på att den främsta målgruppen för en kamera på den här nivån är sportfotografer som ser kameran som ett verktyg som de inte vill behöva vänja sig vid inför ett stort evenemang som t.ex. OS i Tokyo i sommar.

Kraftfullt batteri i Canon EOS-1D X Mark III

Vi behöver göra mer ingående tester av bildkvaliteten innan vi avger vårt slutliga omdöme. 

Det kan du läsa vid ett senare tillfälle i tidningen och i Prylguiden, men redan ute på Ascari-banan kunde vi på den förbättrade och väldigt bra skärmen uppfatta att bilderna var något utöver det vanliga.

Autofokusen övertygade verkligen när den högg tag i de snabba racerbilarna.

© Bonnier Digital FOTO

När vi kom in och tömde vårt blixtsnabba Sandisk CFexpress-kort på 512 gigabyte, kunde vi konstatera att vi hade tagit 1600 bilder och att vi fortfarande hade 40 % laddning kvar på batteriet trots att vi hade använt skärmen flitigt för att granska våra bilder. 

Många av våra bilder togs emellertid i serier, vilket kräver mindre av batteriet än enstaka bilder.

Bildkvaliteten är, utifrån vad vi kan se från jpeg-filerna från Ascari-banan i Spanien, enastående. Trots den relativt låga upplösningen på 20,0 megapixel, är detaljgraden suverän, och skärpan är väldigt bra. 

Urfrätta högdagrar kräver nytt test

Cirka 80 procent av bilderna som vi tog är knivskarpa, och de övriga 20 procenten beror nog i högre grad på oss än på kameran. 

Det är inte det lättaste att fotografera bilar i hög fart och med stora objektiv på fri hand. Vår stora utmaning var att se till så att förarens hjälm höll sig i den valda fokuspunkten eller vid det valda fokusområdet, så att den skulle bli skarp. Men det lyckades långt ifrån alltid.

Det är bara ett fåtal av de 1600 bilderna där vi vill skylla på kameran, men här kan också problemet ligga hos den valda slutartiden.

De bilder som vi tog av vita bilar hade nämligen en högre tendens att ha urfrätta delar, jämfört med samma motiv fotograferade med vår Sony A7R IV. I flera av fallen hade detta dock kunnat åtgärdas med en kortare slutartid. 

Vi fick emellertid en känsla av att det dynamiska omfånget var något begränsat här i vårt första test. Det kan också visa sig att detta har åtgärdats när vi väl får testa den helt färdiga kameran.

> Läs också: Därför är det dynamiska omfånget viktigt

Vi vågar dra slutsatsen att Canon EOS-1D X Mark III tar fantastiska bilder som kan mäta sig med bilder från konkurrenten Sony A9 II. 

Men vi väntar med en mer ingående analys och slutsats tills vi får ett testexemplar att jobba med under en längre tid. Då kommer vi också kunna öppna och hantera råfiler från EOS-1D X Mark III i Lightroom som än så länge inte stödjer den nya monsterkameran.

Om resan: Bonnier Digital FOTO bjöds in till Spanien av Canon som dock inte har haft inflytande på artikeln.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av