Canon EOS-1D X Mark III siktar på guld

Efter en försiktig start är Canon nu redo att släppa alla detaljerna om EOS-1D X Mark III. Den nya DSLR-kameran är som gjord för naturfoto, och så kommer den hålla sportfotograferna sällskap under OS i Tokyo nu i sommar.

7 januari 2020

I oktober 2019 släppte Canon några övergripande detaljer om sitt nya flaggskepp bland DSLR-kameror. 

I dag – drygt ett halvår innan OS i Tokyo – har Canon släppt alla specifikationerna till sin toppmodell bland DSLR-kameror, EOS-1D X Mark III.

Canon EOS-1D X Mark III

Canon EOS-1D X Mark III ligger perfekt i stora händer, men väger inte mindre än 1440 gram.

© Canon

Canon EOS-1D X Mark III är outtröttlig

EOS-1D X Mark III omfattas av över 100 nyheter jämfört med EOS-1D X Mark II. Det rör sig bland annat om en ny sensor, en ny slutare, en ny skärm och dagens stora trend, ögonregistrerande autofokus.

Inte minst upplösningen har varit föremål får många spekulationer, i och med att Sony tidigare lanserade sin toppmodell bland sportkameror i form av Sony A9 II med 24,0 megapixel.

Här på redaktionen hade vi också räknat med en upplösning på minst samma nivå, men Canon EOS-1D X Mark III får nöja sig med 20,0 megapixel. Enligt Canon har de emellertid förbättrat lågpassfiltret som sitter framför bildsensorn för att öka detaljgraden.

Argumentet för den relativt låga upplösningen är naturligtvis att sportfotografer inte behöver ett överflöd av pixlar lika mycket som de behöver höga hastigheter, och här presterar Canon desto bättre. EOS-1D X Mark III tar nämligen upp till 20 bilder i sekunden vid live view och 16 när man använder sökaren. 

Något som imponerar ännu mer är att det inte går att köra slut på Canon EOS-1D X Mark III. Man måste nämligen ta över 1000 bilder i serie innan man fyller bufferten. Det har ingen annan kamera klarat än så länge, och det är väldigt imponerande.

Nyheter hos Canon EOS-1D X Mark II.

EOS-1D X Mark III har inte mindre än 102 nyheter jämfört med föregångaren EOS-1D X Mark II.

© Canon

En monsterkamera för 85 000 kronor

Bilderna sparas på de enastående CFexpress-korten som har en standardhastighet på omkring 1400 megabyte per sekund, vilket är mycket snabbare än SD-kort. EOS-1D X Mark III har för övrigt plats för hela två CFexpress-kort.

Canon utlovar upp till 2850 bilder per batteriladdning, och video spelas in i en imponerande upplösning på upp till 5,5K. Kameran har också utrustats med en ny beröringskänslig joystick, och alla knappar har belysning.

Canon EOS-1D X Mark III kommer att kosta runt 85 000 svenska kronor, men då får man också en riktig monsterkamera som kan hänga med i svängarna när de allra snabbaste djuren och OS-idrottarna sätter fart.

Vi har redan testat Canon EOS-1D X Mark III, och här kan du läsa om vad vi tyckte. 

Canon EOS-1D X Mark III

Alla knappar har belysning. Observera för övrigt den nya beröringskänsliga joysticken längst upp till höger under "AF-ON".

© Canon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av