Canon EOS 250D

Nya Canon EOS 250D är en av marknadens minsta DSLR-kameror.

© Bonnier Digital FOTO

5 fina detaljer i Canon EOS 250D

Nya Canon EOS 250D har ett flertal ess i rockärmen, som tilltalar såväl smartphonefotografen som entusiasten som behöver en liten extrakamera.

Med nya Canon EOS 250D riktar Canon in sig på fotografer som vill ha bättre kvalitet och fler funktioner än med mobiltelefoner och mindre kompaktkameror.

Det lilla formatet, de många avancerade funktionerna och det låga priset gör emellertid att DSLR-kameran också är ett intressant val för entusiaster som behöver ett extra, mindre kamerahus.

Kameran avlöser den två år gamla Canon EOS 200D och har blivit förbättrad på en rad olika punkter. Nedan kan du se varför det finns goda skäl att ta med Canon EOS 250D i beräkningarna.

1. Canon EOS 250D har en vridbar skärm
2. Autofokus täcker hela bildytan
3. Canon EOS 250D kan spela in video i 4K
4. Kameran hjälper dig med rätt inställningar
5. Du får massor av detaljer med Canon EOS 250D

Canon EOS 250D framifrån och bakifrån
© Canon

1. Canon EOS 250D har en vridbar skärm

Lcd-skärmen på kamerans baksida kan vinklas åt alla håll. Därmed är det enkelt att ta selfies eller fotografera från en låg vinkel.

Du kan till och med lägga fokus genom att trycka på skärmen, och kameran kan också ta en bild när du trycker på skärmen.

Kameran väger 449 gram och är därmed världens lättaste DSLR-kamera med vridbar skärm.

> Läs också: Ska du välja systemkamera med eller utan spegel? 

2. Autofokus täcker hela bildytan

När du använder den optiska sökaren finns det nio fokuspunkter koncentrerade i mitten att välja mellan, men om du går över till live view och använder lcd-skärmen får du 3975 fokuspunkter som är fördelade över i princip hela bildytan.

Jämfört med föregångaren sägs autofokushastigheten också vara förbättrad, och så har Canon EOS 250D fått ögonigenkänning som automatiskt kan ställa in skärpan på ett öga i ett porträtt.

3. Canon EOS 250D kan spela in video i 4K

Till skillnad från Canon EOS 200D kan avlösaren nu spela in video i den höga 4K-upplösningen. Du kan också plocka ut enstaka bilder i hög upplösning ur videoklippen.

Kameran kan dessutom skapa timelapse-sekvenser i 4K, där ett längre förlopp, t.ex. hela solnedgången, reduceras till några få sekunder. 

Canon EOS 250D i tre färger

Canon EOS 250D finns som silverfärgad med brunt grepp samt i svart eller vitt.

© Canon

4. Kameran hjälper dig med rätt inställningar

Menyn hos Canon EOS 250D visar på skärmen vilken effekt de olika inställningarna har, och vad som händer när du justerar dem.

Du kan t.ex. se att en stor bländaröppning ger en oskarp bakgrund och att en kort slutartid fryser fast rörelser.

Om man har koll på kamerainställningarna kan man också välja en vanlig meny utan förklaringar.

5. Du får massor av detaljer med Canon EOS 250D

Bildsensorn hos den nya DSLR-kameran är av APS-C-typen. Därmed är den nästan 12 gånger så stor som sensorn hos en vanlig kompaktkamera.

Det bör leda till en mycket bättre bildkvalitet med fler detaljer, och kameran bör också ge ett mycket bättre resultat i svagt ljus. Upplösningen är på 24,0 megapixel, vilket ger detaljerade bilder.

Vad kostar Canon EOS 250D?

Jämfört med den större modellen Canon EOS 800D får du färre fokuspunkter i sökaren. Här har storebror 45 att jämföra med nio hos EOS 250D. Den nya modellen kan inte heller ta riktigt lika många bilder i sekunden, men å andra sidan är kamerans processor av en nyare modell.

Canon EOS 250D kommer till butikerna den 25 april och har ett rekommenderat pris på 6099 kronor för huset.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av