Det kan vara bra att utmana dig själv som fotograf – det gör både att du blir bättre på kameratekniken och tvingar dig att tänka i nya, kreativa banor.
Men det är inte alltid helt lätt att hitta motivationen.
Därför kommer vi den här veckan med en utmaning som vi hoppas att du accepterar. Du får 3 enkla tips på hur du kan ta bra bilder, och så hoppas vi att du vill dela med dig av dina resultat – på Instagram, där du kan tagga diginordic, och i vår återkommande fototävling.
Kanske är det din konstnärliga landskapsbild som publiceras i tidningen eller på Bonnier Digital FOTOs Instagramkonto?
Veckans utmaning: Landskap med konstnärlig oskärpa
I vanliga fall gör man allt för att undvika att kameran rör sig i tagningsögonblicket, eftersom man inte vill ha skakiga eller oskarpa bilder.
> Läs också: Långa exponeringar: Därför är det kul – och svårt
Men du kan faktiskt medvetet röra på kameran för att åstadkomma en effekt som ger annorlunda och intressanta bilder av t.ex. träd eller fält.

Du kan röra kameran på olika sätt för att åstadkomma olika effekter. Den här bilden av en skog har fått ett vågformat mönster.
© Shutterstock.comTekniken ger dig också möjlighet att ta bilder i situationer där du annars aldrig skulle plocka fram kameran.
Du kan bl.a. fotografera genom fönstret på en bil – så länge det inte är du som kör – och använda bilens rörelse för att åstadkomma oskärpan.
> Läs också: Skapa magiska bilder genom att måla med ljus
I starkt solljus kan det vara svårt att åstadkomma tillräckligt långa slutartider utan att använda extrautrustning. Du kan se om du lyckats med bilderna trots det starka ljuset, annars får du vänta tills solen börjar gå ner eller går i moln.
Här går vi igenom tekniken för utmaningen.
1. Tvinga kameran att använda en lång slutartid
Du behöver använda en relativt lång slutartid, och du kan faktiskt tvina kameran att använda den längsta möjliga slutartiden i dagsljus genom att använda bländarprioritet.
Välj bländarprioritet, A eller Av på programratten, och den minsta möjliga bländaröppningen. Det innebär det största möjliga bländartalet, t.ex. F22.
> Läs också: Bildmanipulation utan fusk med de här 5 enkla idéerna

Den här bilden är tagen vid en slutartid på 1/10 sekund, medan vi rörde på kameran.
© Kristoffer EngboStäll in ISO till det lägsta möjliga värdet, t.ex. ISO 100 eller 200. Nu släpps det in minsta möjliga ljusmängd i kameran, och då väljer kameraautomatiken en relativt lång slutartid för att få en välexponerad bild.
2. Rör på kameran
Bilderna ska naturligtvis tas på fri hand, så stativet får vara kvar därhemma. Börja med att röra kameran långsamt i samma riktning som du vill ha oskärpan.
Medan du rör på kameran trycker du ner utlösarknappen. Fortsätt med rörelsen tills du hör att kameran har avslutat exponeringen.
> Läs också: Exponering: Så funkar det
3. Experimentera
Kontrollera resultaten av varje exponering på kameraskärmen, för det är omöjligt att förutse hur bilderna blir.
> Läs också: 5 tips för bättre landskapsbilder
Testa med att röra kameran med olika hastigheter, och försök dig också på att röra kameran på olika sätt.
Om bilderna blir alltför oskarpa kan du blända upp genom att välja ett lägre bländartal. Då blir slutartiderna kortare.
> Läs också: Lyft dina landskapsbilder till en ny nivå i Lightroom
Nu är det din tur!
Du är nu redo att ge dig ut och ta konstnärliga landskapsbilder, så det är bara att damma av kameran och sätta igång. Tänk på att dina bilder inte behöver likna dem i den här artikeln.
Vi hoppas att du vill dela med dig av dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.
Mycket nöje!