Landskapsbild bildbehandling Lightroom

Med bara ett fåtal klick kan du ge dina landskapsbilder ett rejält lyft. Här visar vi hur. 

© Bonnier Digital FOTO

Lyft dina landskapsbilder till en ny nivå i Lightroom

Har solen fördärvat den vackra utsikten? Ett disigt landskap kan bli kontrastrikt och färgstarkt med ett fåtal klick i Lightroom. Här visar vi hur.

21 februari 2019

Kraftigt solsken kan fördärva till och med de allra mest imponerande vyerna, så att resultatet på kameraskärmen inte på långa vägar lever upp till upplevelsen av utsikten.

Om du fotograferar i råformat kan du dock rädda urfrätta delar i Lightroom, där du också kan strama upp färger och kontraster rejält.

I bilden ovan har himlen blivit alltför ljus, och solen har blekt skogens gröna färger. 

Med ett fåtal justeringar kan du återskapa skogens frodiga grönska och djupet i himlen, så att bilden blir lika hänförande som landskapet var i verkligheten. 

> Läs också: 5 tips för bättre landskapsbilder

Utöka det dynamiska omfånget i Lightroom

Det bästa och snabbaste sättet att åtgärda delar av bilden som har förlorat detaljer, t.ex. en kritvit himmel, är genom att gå ned till Högdagrar och Skuggor och dra skjutreglagen en bra bit åt vänster respektive höger. 

Säg farväl till dimma och dis

Ett snabbt sätt att komma tillrätta med soldiset som dämpar kontrasten är att gå ned till funktionen Ta bort dis i den nedre delen av panelen Grundläggande

Här drar du skjutreglaget åt höger för att få tillbaka färger och detaljer i himlen. 

Hos vissa bilder fungerar det att dra reglaget en bra bit ut åt höger, men hos andra får man snabbt ett onaturligt utseende, så här får du avgöra vad som passar bäst i varje enskild bild. 

> Se även: Skapa magi i dina bilder med en komplett kursi Lightroom

Landskapsbild bildbehandling Lightroom

Framför allt himlen har fått massor av ­detaljer och djup efter en sväng i Lightroom. I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO kan du se precis hur vi kom fram till slutresultatet. 

© Bonnier Digital FOTO

Fler tips för landskapsbilder i Bonnier Digital FOTO nummer 4

Det finns naturligtvis ännu fler sätt att få ett ännu mer livfullt resultat, och i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO har vi gett bilden överst i artikeln en rejäl omgång. 

I den utförliga kursen kan du se precis vad vi har gjort så att du själv kan använda samma teknik på dina bilder.

Har du inte börjat prenumerera ännu? Just nu kan du få en snygg kameraväska och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter.

Börja prenumerera nu, så får du omedelbar åtkomst till de många videorna och guiderna i Fördelszonen. Som prenumerant kan du också läsa de senaste 12 numren av Bonnier Digital FOTO på mobilen eller surfplattan via appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av