Modell fotograferad vid lång slutartid med rörelseoskärpa

Det kan vara svårt att tro, men den här bilden är faktiskt gjord direkt i kameran. 

© Shutterstock

Bildmanipulation utan fusk med de här 5 enkla idéerna

Numera är det inte många bilder som inte har körts igenom ett bildbehandlingsprogram innan de offentliggjordes. Men med ett par fiffiga knep kan du skapa fascinerande, surrealistiska bilder utan någon slags "fusk".

18 juli 2018 av Sarah Marie Winther

I takt med att antalet gratis bildbehandlingsprogram har ökat, har det också blivit vanligare att bildbehandla – och manipulera – sina bilder. 

Det betyder att det i dag är nästan omöjligt att vara säker på att en bild inte ljuger.

Tidigare var det bara yrkesfotografer med åtkomst till Adobes program, som tillbringade timmar med att retuschera sina bilder, man numera hör det till standardförfarandet för flertalet människor med en kamera att man låter bilderna gå ett varv genom datorn innan man offentliggör dem. 

Numera har man till och med nästan samma möjligheter att redigera och manipulera sina bilder på mobilen som man hittills har haft på datorn. 

Det finns till och med särskilda appar som med ett fåtal klick kan göra ögonen större, huden slätare och läpparna fylligare, om man t.ex. ska lägga ut bilden på Instagram.

Men det finns faktiskt också flera olika sätt att åstadkomma annorlunda resultat direkt i kameran, helt utan någon form av "fusk" i Photoshop eller andra program.  

Och om vi ska vara uppriktiga – när andra nyfiket frågar vad hemligheten är bakom ens vackra och fascinerande bild, är det rätt coolt att kunna säga att man har åstadkommit den helt på naturlig väg. Eller hur? 

Det tycker åtminstone vi. Därför har vi sammanställt fem kreativa projekt som inte är vidare komplicerade, samtidigt som de inte kräver bildmanipulation.

1. Klona din modell

Bild av modell tagen med lång slutartid och rörelseoskärpa

En enfärgad bakgrund och en lång slutartid. Det är allt som behövs för att ta den här bilden. 

© Shutterstock

Med hjälp av långa slutartider kan du kan du skapa övernaturliga, spöklika skepnader i dina bilder, men du kan även använda inställningen för att illustrera en känsla som annars är svår att få fram i ett porträtt. 

Välj en slutartid på mellan 5 och 15 sekunder, så att modellen har tid på sig att röra på sig. Välj en enfärgad bakgrund. Den får helst vara riktigt mörk så att den inte överexponeras på grund av den långa slutartiden.

Se också till att ljuset faller likadant på modellen under hela exponeringen, t.ex. genom att lysa på hen med en lampa. Om modellen ska flytta sig under exponeringen får du även flytta på lampan.

2. Skapa oskärpa med zoom

Bild av tunnelbanetåg i New York tagen med zoomobjektiv och oskärpa

Ge en statisk bild massor av rörelse och intensitet genom att zooma medan du tar bilden. 

© Shutterstock

om du har ett objektiv med zoom är detta en väldigt enkel effekt att åstadkomma. Den kan användas på alla typer av bilder, men den är särskilt effektfull om motivet redan rör sig. 

Ställ in kameran på slutartidsprioritet och utgå ifrån en slutartid på en sekund. Tryck sedan på utlösaren och försök att vrida på zoomringen i en lång sammanhängande rörelse. 

Sedan kan du experimentera med längre och kortare slutartider.

Läs också: Så blir bilderna när du plockar av objektivet

3. Måla med ljus i bilden

Gammalt ödehus målat med ljus under natten

Med en ficklampa och en lång slutartid kan du ta kontroll över ljuset i din bild. 

© Shutterstock

Att måla med ljus är ingen ny teknik. Du har säkert sett bilder där fotografer har använt ficklampor, tomtebloss, glowsticks eller andra redskap för att åstadkomma bokstäver, symboler eller cirklar.

Det ger en kul effekt, men bilderna blir ofta rätt enahanda. Ett mer intressant alternativ är att använda tekniken på ett diskretare vis, t.ex. genom att lysa upp ett mörkt motiv utan något starkt blixtljus.

Sätt kameran på stativ, välj manuellt program och ställ in slutartiden till t.ex. 10 sekunder. Om det är för mörkt för att kameran ska kunna fokusera kan du lysa direkt på motivet med en ficklampa medan du lägger fokus. 

När du har tryckt på utlösaren ska du gå runt motivet medan du "målar" det med ficklampan. Se till att hålla samma avstånd till motivet under hela arbetet, så att du får en jämn belysning. 

> Här kan du läsa mer om hur du målar med ljus

4. Dubbelexponera i kameran

Dubbelexponering av ung kvinna med paraply och dystert dimmigt landskap

Den här bilden ser ut som om den kommer från en skräckfilm, men effekten är faktiskt inte så svår att åstadkomma.

© Shutterstock

I många bildbehandlingsprogram kan du lägga samman två bilder med ett enda klick, men det finns faktiskt också en hel del kameror som har en inbyggd funktion för dubbelexponering

De flesta DSLR-kamerorna från Canon och Nikon kan ta två bilder direkt efter varandra och lägga samman dem, men det är bara vissa av modellerna från Olympus och Fujifilm som har funktionen. 

5. Fotografera stjärnornas spår

Bild av stjärnhimlen fotograferad med lång slutartid, vilket ger tydliga stjärnspår

Skapa en sagolik effekt i landskapsbilden med hjälp av en lång slutartid, så att du kan fånga stjärnhimlens rotation.

© Shutterstock

Eftersom jorden roterar kring sin axel ser det ut som att stjärnhimlen roterar ovanför oss, och detta kan du dokumentera med hjälp av en lång slutartid eller genom att ta längre serie av bilder, så att slutresultatet blir en bild med långa, lysande streck på himlavalvet.

Det enklaste sättet att fotografera stjärnspår är att använda sig av en lång exponering. Här behöver du en slutartid på t.ex. 15 minuter. Ställ in bländaren på F8 eller F11, och ISO på 100.

Använd alltid stativ för att undvika skakningar i kameran under den långa slutartiden och stäng av bildstabiliseringen.

Läs också: Allt du behöver veta om att fotografera stjärnspår

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt förmånligt pris med Bonnier Digital FOTO. Få den samt 2 nummer av tidningen för bara 49 kronor. HÄR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av